Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

UPDATE FOTO VIDEO Vizită regală la Cluj. Principele Radu: ”Suntem ultima ţară din Uniunea Europeană care cumpără cărţi. E o realitate neplăcută”

13
30 Oct 2013 10:36:17
Autor: Florina Pop
Cei doi principi au fost în vizită la Transylvania College FOTO: Florina Pop
Cei doi principi au fost în vizită la Transylvania College FOTO: Florina Pop

Principele Radu şi Principele Nicolae ai României vizitează azi, 30 octombrie, Clujul. Feţele regale vor participa la vernisaje de fotografii despre Familia Regală şi lansări de carte. Principele Radu îşi va lansa  volumul, „Trei poduri peste lume“.

UPDATE 13.34 Elevii de la Transylvania College din Ccluj, o şcoală internaţională unde învaţă copii de pe toate continentele, i-au primit pe Principele Radu şi Principele Nicolae ţinând cont de protocolul din astfel de vizite. Mărturiseau că nu sunt lipsiţi de emoţii. Ei s-au încolonat de la intrarea în şcoală până la sala unde a avut loc evenimentul.

Directorul Transylvania College, Simona Baciu, totodată şi fondatoarea şcolii, a făcut onorurile de gazdă. Ea a mulţumit Alteţelor Regale pentru vizită, le-a vorbit despre colţul de lectură care există în fiecare sală de clasă a şcolii şi despre un premiu care se acordă periodic elevului care citeşte cel mai mult.

“Vă mulţumesc că sunteţi aici, în această sală, într-o zi de vacanţă atât de ademenitoare, cu soare, de parcă ar fi primăvară. Vreau să vă spun în două cuvinte de ce contează atât de mult întâlnirea noastră de azi, de la această şcoală care se bucură de o viziune şi de o identitate pe care le consider un model pentru învăţământul românesc de azi. Nu sunt doar lucruri frumoase cele pe care vreau să vi le spun.
Motivul pentru care Casa Regală a decis să sprijine proiectul Cărţile Copilăriei se află o veste proastă pentru România de astăzi. Aş începe cu ea. Suntem ultima ţară din Uniunea Europeană care cumpără cărţi. Numărate pe cap de locuitor, ele sunt cele mai puţine pe an. E adevărat că la această realitate, neplăcută pentru noi, concură şi faptul că o mulţime dintre concetăţeni de-ai noştri nu îşi desfăşoară activitatea şi nu îşi trăiesc viaţa în frontierele ţării.

Avem o mulţime de români care trăiesc în Italia, Spania, Franţa şi Germania, În SUA şi Israel, Canada şi ţări din nordul Europei, precum şi o mulţime, din ce în cemai consistentă, în Asia. Probabil că sfertul de populaţie românească ce a ales să trăiască şi să muncească în afara graniţelor este şi cel mai dinamic, cel mai tânăr, cel mai bine plătit şi probabil că ei au cărţi pe noptierele copiilor lor”, a afirmat Principele Radu.

Despre o bibliotecă pentru toţi

Alteţa Sa Regală a amintit despre implicarea Casei Regale în iniţiative similare. Este vorba de colecţia “Bilioteca pentru toţi”.

“Vă aduceţi aminte când cartea din Biblioteca pentru toţi era cartea cea mai ieftină, cea mai generoasă, fiindcă, în peste o mie de titluri ea includea tot ce trebuie să ştie un intelectual european al momentului. (...) Acest proiect a murit. El nu a fost ucis de comunism, ci de cei care i-au succedat. (...)
Aici e locul unde Editura Curtea Veche a intervenit în chip social şi cultural iniţiind această colecţie numită Cărţile copilăriei. Ea se adresează celor mai mici dintre români, cei din primele rânduri azi, aici. Sunt doar 10 titluri din această colecţie.
Editura doreşte extinderea lor la peste 100, iar Casa Regală a României, într-un arc de cerc de mai bine de un secol, nu putea să rămână indiferentă acestui proiect”, a mai precizat Principele.

Motivul că foarte puţini români citesc şi cumpără cărţi a stat la baza implicării Casei Regale în susţinerea colecţiei “Cărţile copilăriei”, scoase de Editura Curtea Veche. El i-a sfătuit pe părinţi să-i ducă pe cei mici în lumea cărţilor care nu trebuie să lipsească din formarea lor ca oameni.

“Cartea este cel mai valoros cadou pe care îl poţi dărui cuiva. Cartea este cel mai drag prieten din şcoala şi grădiniţa noastră. Mi-am dat seama că dacă nu vom aduce cartea în şcoala şi grădiniţa noastră, ea se va pierde”, a afirmat Simona Baciu. 

Aceasta a mai vorbit despre un viitor premiu, care va fi acordat elevului care va citi cel mai mult şi care va purta numele Principelui Radu.

Discursurile oficiale au fost urmate de o lectură a unui pasaj dintr-o carte pentru copii, de o sesiune de întrebări adresate Principelui Radu de către copiii de la grădiniţă – cei mici l-au întrebat ce e un prinţ, ce e un castel şi dacă are o ţâşnitoare la castel. Cei doi membri ai Familiei Regale au acordat autografe la finalul întâlnirii, nu înainte de a-i invitza pe cei de la Transylvania College la colindat, înainte de Crăciun.

 
UPDATE 11.55  Actriţa Silvia Ghelan a primit Distincţia Regală ,,Nihil Sine Deo’’ de la Principele Radu, în numele Majestăţii Sale Regele Mihai. Din cauza stării de sănătate a actriţei, ceremonia nu a fost publică. Aceasta este a doua doamnă din Cluj căreia Regele Mihai îi acordă o distincţie. Prima a fost Doina Cornea.
 
La Cluj vor veni azi Principele Nicolae al României şi Principele Radu. Alteţa Sa Regală Principele Radu al României îşi va lansa cartea „Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003, volumlansat şi în Bucureşti, Alba Iulia şi Buzău.

Cele trei poduri din titlul cărţii fac referire la trei treceri diferite, simultane şi fundamentale în viaţa Alteţei Sale Regale: trecerea de la un mileniu la altul, trecerea de la România comunistă la lumea liberă, trecerea de la condiţia de actor la cea de principe regal, relatează arq.ro.

Programul vizitei de la Cluj:

12.00 - la Transylvania College, în sala de evenimente, va avea loc prezentarea proiectului Cărţile copilăriei, al Editurii Curtea Veche, sprijinit de Casa Regală a României.
15.00 - în sala Raţiu - Tilea a Bibliotecii Centrale Universitare, va avea loc întâlnirea ASR, Principelui Radu al României, cu presa clujeană.
16.00 - la Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga, Principele Radu şi Principele Nicolae vor inaugura o expoziţie de carte şi fotografie regală, din colecţiile speciale ale bibliotecii universitare clujene, precum şi expoziţia Regele Urmărit, care conţine documente din arhiva CNSAS.
17.00 - în centrul cultural Casino, va avea loc lansarea cărţii ”3 poduri peste lume” a ASR Principele Radu al României.

 

Mai puteţi citi:

FOTO „Regele urmărit“. Documente din dosarele Securităţii despre Regele Mihai I al României

FOTO Principele Radu al României a primit în dar un butoi de vin şi o icoană din partea locuitorilor satului Regina Maria, din Soroca

Principele Radu şi-a lansat ultimul volum la Buzău, oraşul unde a îndeplinit stagiul militar

Principele Radu al României lansează volumul „Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

George Popa
30.10.2013, 11:37:42

Florina Pop??????chiar crezi ca eu sint urmasul socrului meu??????sau nu intelegi cuvintul urmas????si probabil Mihai fostul rege al Romaniei sau regele abdicat al Romaniei.Principele radu????actorul sau bufonul fostului rege,poate ca mai mult ai fi putut scrie folosind imaginatia si iesea ceva comic.Eu zic sincer mai ai de invatat multe pentru a scrie un articol pentru ROMANI.

+4 (8 voturi)
nelloti nelloti
30.10.2013, 15:06:54

De bunul simt nu se poate dispensa nici macar un "invatat" ca tine. Asa ca nu mai da lectii cand esti cuprins de furia proletara.

-4 (6 voturi)
Mihai Ion Turcu
30.10.2013, 11:45:23

Urmaresc cu atentie reactiile negative ale unei parti a romanilor la ideea de monarhie. Majoritatea sunt virulente si induceri din ultima jumatate de secol XX, prea putine sunt autentic republicane, acestea respectabile. Posteritatea Casei Regale este dificila. Principesa Margareta observ ca este ocolita de invective. Principele Radu, cu cat i se adauga titluri si formule de distantare, plus "al Romaniei" ,isca nesfarsite respingeri. Joaca rol si ideea falsa ca adoptata constitutional forma de guvernare monarhica,Principele Radu ar deveni "rege". Nu vad de unde articolul de mai sus atribuie titlul de "Principe Mostenitor" nep[otului M.S. Regelui Mihai I. Daca este o eroare este bine sa fie corectata. In acest moment Principesa Mostenitoare este Margareta a Romaniei. Erorile de aces fel fac rau.

0 (6 voturi)
cristian popescu
30.10.2013, 12:33:41

cand vad un fost actor ratat actualmente un aza zis principie si su principe mostenitor nicolae care nici macar nu stie limba romana, ambii din cadrul unei case regale intr-o tara care este republica.mi-e jena .deja a aparut camarila casei regal eeste adevarat in formare inca nu este cristalizata.ce este ridicata atat in slavi casa regala?uitam ultimele ,,realizari" ale acestei institutii,inclusiv din parte fostului rege mihai?chiar mai avem nevoie de aceasta institutie?in grecia nu a fost casa regala?a fost aboita monarhia si actualmente nu se vorbeste de casa regala.

0 (8 voturi)
Handicapat Mental
30.10.2013, 13:32:36

Cand casa regala Romana va fi pusa in fruntea tarii, atunci putem spune ca ,comunismul a disparut din Romania. Casa regala a intregit tara si suntem ce suntem datorita ei! Cand lumea va fii educata in adevar atunci vom avea o sansa sa privim viitorul cu incredere. Pontiaci si Crinaci sunt pe toate gardurile!

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările