Cluj: Laszlo Csaba Ferenc fotografiază Clujul de patru decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Laszlo Csaba Ferenc fotografiază Clujul de patru decenii
Cluj: Laszlo Csaba Ferenc fotografiază Clujul de patru decenii

Clujeanul nu lasă niciodată jos aparatul foto din mână, deşi are 75 de ani. A reuşit să surprindă în ilustrate dezvoltarea oraşului, din 1970 şi până astăzi.


A început să pozeze oraşul şi clădirile sale în 1953, iar după atâţia ani, totul s-a schimbat dramatic. Laszlo Ferenc deţine dovada vie a unui oraş pe care puţini şi-l mai amintesc, cu căsuţe cochete, grădini în care clujenii cultivau fel de fel de legume, dar şi construirea primelor blocuri. A surprins în imagini comunismul, instalarea noului regim şi, mai apoi, mileniul trei.

Primul aparat foto a costat 50 de lei

Casa şi-a transformat-o într-o mare arhivă foto şi, cu toate că a pierdut o mare parte din ilustrate, încă mai deţine 750 de filme alb-negru şi 250 color, plus alte trei mii de poze în format digital. Niciodată nu a pozat cu aparate performante, spune clujeanul, care apasă cu emoţie declanşatorul de la vârsta de 19 ani. „Mi-am cumpărat primul aparat cu 50 de lei”, îşi aminteşte Laszlo Ferenc. A fost profesor de matematică şi niciodată nu a visat că va regăsi Clujul altfel de cum îl vedea în tinereţe.

Pasiunea a dobândit-o în urmă cu patru decenii, dar nu-şi poate explica nici acum de ce şi mai ales cum s-a îndrăgostit de fotografie. „Nu pot spune, nu pot explica «de ce». Ştiu doar că fără aparat foto sunt ca un fumător fără ţigări”, ne-a povestit acesta.

Nu se consideră nici fotograf profesionist, nici pretenţios, însă ţine mereu cont de două aspecte, care i-au intrat în sânge de la bun început. Ne-a dezvăluit micile sale secrete, pe care nu le-ar fi ghicit nimeni oricât s-ar fi chinuit. „Nu ies niciodată din casă fără aparatul de fotografiat, deoarece nu se ştie niciodată ce moment pot surprinde. De asemenea, n-am pozat şi nu voi poza niciodată decât în lumină naturală. Chiar acum mă uit la un acoperiş, o umbră mă impresionează”, a descris subtil Ferenc.

Regretă Clujul vechi

„Mi-e drag oraşul cu toate problemele sale şi cu mizerie cu tot. Când aud de Cluj parcă simt că îmi tresare inima”, a descris fotograful, printr-o frază, dragostea sa pentru oraşul în care s-a născut. Cu toate acestea, în adâncul sufletului, regretă că au dispărut zonele vechi, pe care le cunoscuse în copilărie, dar şi cele pe care le-a surprins prin obiectivul aparatului de-a lungul vieţii.

„Îmi pare rău de Dorobanţilor, era o stradă superbă a hoştezenilor. Dar era evident că schimbarea o să vină”, a spus Ferenc. „Cum ar fi fost dacă în New-York ar fi rămas şi acum acele case pe care le-am văzut cu toţii în filmele western? Era normal ca schimbarea să vină”, se consolează fostul profesor.

Clujeanul expune la Casa Municipală de Cultură din Cluj-Napoca o parte a fotografiilor sale, în cadrul unei expoziţii de paralelism deschisă pentru public până în data de 20 septembrie. Despre expoziţie şi fotografiile prezentate aici puteţi citi în pagina 13.

Ce aparate foto aţi folosit până acum?
L.C.F.: Primul cumpărat de mine a fost un Artisan, apoi am avut un aparat foto românesc, Orizont. În prezent folosesc un aparat digital, deşi cele vechi mă pasionează.

Vă puteţi aminti un moment unic pe care l-aţi surprins prin obiectiv?
L.C.F.: Îmi amintesc de un bărbat ce recicla hârtie. El dormea peste hârtii. Îmi mai aduc aminte de un alt bărbat, un om fără adăpost, care vroia să bea lapte dintr-o sticlă. Laptele era îngheţat, deoarece afară erau minus 20 de grade.

Profil
Născut în martie 1934 în Cluj-Napoca
Studii: Absolvent al Colegiului Reformat nr. 2 din Cluj-Napoca
Profesie: fotograf, fost profesor de matematică
Stare civilă: Căsătorit, doi copii


Ce-i place
„Parcul Central încă se menţine, ceea ce mă linişteşte”, spune Ferenc. Clujeanul este melancolic atunci când vine vorba de Clujul vechi, de care îşi aduce aminte cu drag când trece prin zonele pline de istorie. „Îmi place foarte mult partea istorică a oraşului, Clujul vechi, zidurile rămase”, a mai spus acesta.

Ce nu-i place
Nepăsarea oamenilor îl deranjează, mai ales atunci când vine vorba de curăţenie. „Nu-mi place că în oraş e mizerie peste tot. Sunt containere şi tomberoane, dar nu se respectă curăţenia”, susţine clujeanul. Cu greu poate găsi la Cluj lucruri care să nu-i placă, însă pe această listă ar trece şi zona industrială, care îl întistrează, mai ales acum când totul e o ruină.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite