Cluj: Medicina, fabrică de medici pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perspectiva unui loc de muncă în străinătate a făcut ca UMF Cluj să înregistreze în acest an cea mai mare concurenţă din ultimii şase ani. Creşterea numărului de candidaţi este cu atât mai surprinzătoare, cu cât taxa de şcolarizare a fost majorată, de la 7.500 de lei, la 8.100 de lei.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ (UMF) a înregistrat la admiterea din acest an cea mai mare concurenţă din ultimii şase ani, 2,5 candidaţi pe un loc.

La afişarea rezultatelor admiterii pentru noul an universitar la UMF, care a avut loc azi, au aşteptat cu sufletul la gură cu 212 de tineri mai mulţi faţă de anul trecut. La examenul de admitere au fost înscrişi 1.446 de candidaţi, pentru 560 de locuri la buget şi 260 în regim cu taxă.

Citeşte şi:

Rezultatele admiterii la Medicină în Bucureşti: aproape 19% au picat

Medicina, poarta spre Occident

Atraşi de salariile mari din Europa

Potrivit rectorului UMF, Constantin Ciuce creşterea se datorează perspectivei unui job în străinătate pe care o au studenţii, după finalizarea studiilor şi nu creşterea interesului pentru acest domeniu.

„Nu cred că este vorba de creşterea interesului pentru medicină în România, ci de posibilitatea de a practica afară medicina, domeniu în care cererea e una foarte mare. Aici au un salariu de început de 200 de euro, pe când în străinătate merg pentru o remuneraţie cuprinsă între 1.500 şi 2.500 de euro“, a declarat Constantin Ciuce.

Chiar dacă majoritatea dintre viitorii medicinişti motivează iniţial porniri de ordin altruist, aceştia recunosc apoi că au fost atraşi de posibilitatea unor câştiguri mari în acest domeniu, în străinătate.

„Am văzut un bătrânel într-o farmacie, care îi spunea farmacistului că ar putea măcar să zâmbească. M-am gândit că aş putea să fac eu acest lucru“, spune clujeanca Maria Ciupei, care a concurat pentru un loc la Farmacie.

Vrea să plece în Anglia

Bianca Cămărăşan din Gherla a fost admisă la buget, la specializarea „Asistenţi Medicali şi Moaşe“ şi recunoaşte că a fost atrasă de posibilitatea găsirii unui job bine plătit în străinătate. „Nu am de gând să rămân în România, se câştigă mai bine în străinătate, de aceea am decis să mă înscriu la facultate. Mă gândesc din start să plec. Aş prefera Anglia. Sunt condiţii şi salarii foarte bune“, a declarat Bianca Cămărăşan.

„Dacă voi termina probabil că voi încerca şi în străinătate. Dacă voi găsi aceleaşi condiţii în România şi condiţii bune în străinătate, probabil voi şi rămâne“, a spus şi Alexandra Dascăl, admisă la „Medicină Dentară“.

Potrivit Simonei Iclozan, nu doar concurenţa a crescut, cât şi mediile de admitere. Anul acesta, 173 de candidaţi au obţinut note peste 9, faţă de 116 anul trecut.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite