Cluj: Paneth Farkas, o poveste nemuritoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paneth Farkas, cel mai mare jucător de tenis de masă al României a reuşit să scape de trei ori din mâinile naziştilor, în timpul celui de-al doilea război mondial. Aseară, el a fost răpus de boală şi bătrâneţe. Viaţa sa a fost o sursă de inspiraţie pentru celebrul regizor Steven Spielberg.

Citeşte şi
A murit Paneth Farkas, eroul lui Spielberg de la Cluj

A început să joace ping pong pe o masă de croitorie, iar fileul era construit din lemne de foc. Astfel a început lungul drum al campionului naţional şi mondial de tenis de masă. Aseară, însă, s-a stins din viaţă, la vârsta de 92 de ani, lăsând în urmă o viaţă de legendă.

De-a lungul vieţii, el a cucerit peste 50 de medalii de aur la tenis de masă. În 1936 a câştigat titlul de vicecampion mondial, stabilind un record care n-a fost egalat nici până astăzi: cea mai lungă minge jucată într-un meci - două ore şi 15 minute. În calitate de antrenor, clujeanul a adus 15 titluri mondiale şi 33 europene.


„Departe în viitor, oamenii vor putea să vadă o faţă, să audă o voce şi să observe o viaţă, pentru a asculta, învăţa şi pentru a-şi aminti de-a pururi” Spielberg (foto) către Paneth

„Ca să nu mor de foame scotoceam în gunoi”

De trei ori la rând, fostul mare sportiv a scăpat din mâinile naziştilor. A fost ridicat din casa în care locuia în Cluj-Napoca şi dus la Auschwitz, deoarece era evreu. „A fost luat direct din casă, cu steaua galbenă în piept şi dus în camion”, ne-a povestit astăzi, soţia sa, Iuliana Popa. Potrivit acesteia, Farkas a fost ultimul membru al familiei de rabini Paneth. Iuliana Popa trăia cu el de 22 de ani, fără a se fi căsătorit vreodată oficial. „Prima sa soţie a fost împuşcată în lagăr”, şi-a mai amintit aceasta.

„Am fost deportat, am fost hărţuit, bătut, înfometat. Prin ceea ce am trecut nu poate înţelege decât acela care a trecut prin asemenea trăiri. (...) Evadări, arestări, aşa am ţinut-o până în 1945, când am ajuns din nou la Budapesta, dormeam în casa scărilor, mă ascundeam, ca să nu mor de foame scotoceam în gunoi...”, povestea marele maestru al ping pongului într-un interviu acordat, în 1990, unei reviste maghiare.

Steven Spielberg, marele regizor american, i-a trimis o scrisoare de mulţumire în urmă cu zece ani, după ce Farkas Paneth a fost de acord să-i împărtăşească prin ce a trecut.

„Interviul Dumneavoastră va fi păstrat cu grijă ca o parte importantă a celei mai importante colecţii de mărturii constituite vreodată. Departe în viitor, oamenii vor putea să vadă o faţă, să audă o voce şi să observe o viaţă, pentru a asculta, învăţa şi pentru a-şi aminti de-a pururi. Vă mulţumesc pentru nepreţuita Dumneavoastră contribuţie şi pentru generozitatea Dumneavoastră”, a scris Spielberg.

image

Paneth este unul dintre puţinii clujeni care figurează în Cartea Recordurilor, după ce în 1936 a luat parte la un schimb de mingi ce a durat nu mai puţin de două ore şi 15 minute! Meciul l-a disputat în faţa polonezului Alois Erlich, în cadrul Campionatului Mondial de la Praga.

După război, deoarece casa în care trăia a fost naţionalizată, sportivul a pus o condiţie guvernului de atunci înainte de un meci important cu China. „Dacă îi bat pe chinezi, îmi daţi înapoi casa”, au fost cuvintele sportivului. Potrivit concubinei acestuia, i-a bătut, iar Paneth şi-a primit înapoi casa în care a trăit până azi.


Citeşte mai multe despre viaţa lui Paneth şi mărturii ale celor care l-au cunoscut în „Adevărul” de mâine dimineaţă

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite