Cluj: Stagiunea bate la uşă şi managerii culturii sunt absenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Stagiunea bate la uşă şi managerii culturii sunt absenţi
Cluj: Stagiunea bate la uşă şi managerii culturii sunt absenţi

Mai sunt câteva zile până când instituţiile de cultură îşi reiau activitatea, iar directorii acestora nu sunt de găsit. „Adevărul” a încercat să afle noutăţile stagiunii care bate la uşă. Majoritatea directorilor de instituţii de cultură fie sunt plecaţi în străinătate, fie nu au ajuns, vineri, până în jurul amiezii la birou.

În luna octombrie, majoritatea instituţiilor de cultură din Cluj işi reiau activitatea după trei luni de vacanţă.
Reporterul „Adevărul “ a făcut, vineri, un tur pe la instituţiile de cultură din oraş, pentru a afla noutăţile stagiunii care bate la uşă. Demersul a rămas fără rezultat, din cauza absenţei managerilor.

Directorii sunt în delegaţii

Şeful Casei de Cultură a Studenţilor, Silviu Corpodean a plecat în China, alături de Ansamblul folcloric Mărţişorul. Plecată din ţară este şi Mona Chirilă, directorul Teatrului de Păpuşi Puck. Va reveni la sfârşitul săptămânii din Franţa, unde este în interes de serviciu, după care va însoţi colectivul care va juca spectacolul „Femeia ca un câmp de luptă”, la Conferinţa de literatură comparată de la Universitatea din Arizona. Deplasara va dura trei săptămâni. În plus, Chirilă mai predă la universitate şi este regizor la Teatrul Naţional.

Plecată din localitate era şi Simona Munteanu, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, cu delegaţia rectorilor clujeni, la inaugurarea universităţii româneşti din Italia. O expoziţie va fi deschisă săptămâna viitoare, pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Viorica Crişan, directorul Muzeului de Istorie al Transilvaniei, era în delegaţie la Bucureşti.

Instituţiile de cultură de limbă maghiară funcţionează şi ele fără conducere. Directorul Tompa Gabor este la New York, unde îşi vede de activitatea didactică. Directorul artistic al teatrului, dramaturgul Visky Andras este şi el plecat din ţară câteva zile. Nici directorul adjunct Levente Borşoş nu este de găsit. Opera Maghiară era, vineri, conform secretarei instituţiei, într-o zi liberă, deci nici directorul nu a fost de găsit.

„Stau două minute sau 10 ore“

Sosit la slujbă la ora 13, Rareş Trifan, directorul Operei Naţionale este dispus să ne vorbească despre premiera stagiunii, „Forţa destinului” de Verdi, pe care-l şi regizează. Trifan susţine că nu este relevant timpul petrecut la serviciu: „Am învăţat în America că trebuie să fii preocupat de management, din interiorul sau din afara biroului. Chiar şi în concediu mă gândesc la spectacole”. Trifan a spus că nu verificarea hârtiilor este importantă la un director, ci direcţia spre care se îndreaptă instituţia: „Documentele zilnice le pot semna şi contabilii”.

Ultimul sosit la slujbă este Ioan Vartic, directorul Teatrului Naţional, după ora 14. Acesta discută cu greu, din uşă. Nu înţelege de ce este necesar să răspudă  întrebărilor presei: „Apelaţi la secretariatul literar pentru informaţii legate de repertoriu”. Nu consideră relevantă prezenţa fizică a directorului la serviciu.

„Stau două minute sau 10 ore. Important este că începem stagiunea cu „Noaptea Valpurgiei”, regizată de Mihai Mănuţiu (directorul adjunct-nr), că ne întâlnim la Santander, în Spania cu Andrei Şerban, cu „Purificare” şi că mergem în noiembrie la Festivalul naţional de teatru”, spune iritat Vartic. Directorul mai este implicat în activitatea didactică de la Facultatea de Teatru.

Excepţia care întăreşte regula

Vineri la amiază un singur director al unei instituţii clujene era la slujbă. Marius Tabacu discuta în biroul său cu angajaţii instituţiei, despre deschiderea stagiunii. „Filarmonica nu are probleme majore. Exceptându-le pe cele cronice, precum sediul şi finanţarea”, a spus acesta.

Tabacu susţine că s-a exagerat cu banii pentru Festivalul Enescu, când filarmonicile se zbat în mizerie. „Şapte milioane de euro, aproape de zece ori bugetul nostru anual”. Despre prezenţa la locul de muncă, crede că este importantă: „Insituţia trebuie să funcţioneze”. Interimarul Călin Stegerean era la birou, la Muzeul de Artă, într-o şedinţă de consiliu de administraţie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite