Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Clujean blocat la Strasbourg în zona în care a avut loc atentatul terorist: „Tot oraşul e închis, sunt oameni înarmaţi până în dinţi“

1
12 Dec 2018 08:50:55
Autor: Remus Florescu
Gabriel Oniga (dreapta) participa la o cină alături de Corina Creţu, Daciana Sârbu şi alţi membri ai Pro România. FOTO: Facebook/Gabriel Oniga
Gabriel Oniga (dreapta) participa la o cină alături de Corina Creţu, Daciana Sârbu şi alţi membri ai Pro România. FOTO: Facebook/Gabriel Oniga

Clujeanul Gabriel Oniga, fost consilier local social-democrat şi actual membrul al Pro România, s-a aflat la 300 de metri de piaţa Kleber din Strasbourg, unde a avut loc atacul armat.

 „Tot oraşul este închis. Ni s-a spus să stăm pe loc şi asta facem. Ne uităm peste ştiri. Înţeleg că atacatorii sunt undeva în zona oraşului spre Germania”, a relatat , marţi seara, Gabriel Oniga pentru Actual de Cluj.
Miercuri dimineaţa, Oniga a povestit pentru „Adevărul” că au fost blocaţi în restaurant de la ora 21 seara  până la 2 noaptea. 
 
 Oniga a participat la o sesiune a Parlamentului European de la Strasbourg, împreună cu alţi membri Pro România, şi ulterior s-au dus să ia cina la restaurantul hotelului Sofitel, alături de comisarul european Corina Creţu şi de europarlamentarul Daciana Sârbu, cea care a făcut invitaţia către delegaţia Pro România. Fotografia de mai sus a fost făcută chiar înainte să aibă loc atacul.
 

„În câteva minute au dispărut de pe străzi mii de oameni”

 
Oniga povesteşte că restaurantul hotelului Sofitel unde avea loc cina, se afla la 300 de metri de locul unde a avut loc atacul terorist:
„N-am auzit focurile de armă. Eram în restaurant, iar cei de la Security au intrat şi ne-au mutat într-o altă sală din spatele hotelului Sofitel, cea în care eram avea geamurile la stradă”.
După incidentul care a avut loc în jurul orei 21.00 totul s-a precipitat: „Apoi au început sa se umple străzile de maşini de poliţie, salvări şi soldaţi, iar oamenii au dispărut de pe străzi E plin peste tot de forţe de securitate, oameni înarmaţi până în dinţi”.
În primele momente a văzut oameni panicaţi pe străzi, dar a fost impresionat de cât de repede toată lumea a dispărut: „Cumva în câteva minute au dispărut de pe străzi mii de oameni. Zona din apropierea târgului de crăciun este imensă, sunt zeci de străduţe întortocheate. S-a pustiit parcă instantaneu”.
 
 

„Mi-a plăcut calmul poliţiştilor, îţi dădea o stare de siguranţă”

 
 
După 5 ore, Gabriel şi ceilalţi participanţi la cina de la hotelul Sofitel au putut părăsi zona şi s-a dus la hotelurile unde au fost cazaţi.
 „Şocant a fost faptul ca s-a întâmplat la 300 de metri de mine. Când vezi la TV de la 1.000 de kilometri e una, dar când eşti la fata locului e cu totul altă intensitate”, spune clujeanul. 
El a fost impresionat de modul cum s-au comportat forţele de ordine: „Mi-a plăcut calmul poliţiştilor, îţi dădea o stare de siguranţă, deşi nu-l prinseseră şi era diverse zvonuri ca ar fi fost mai mulţi trăgători”. 
 
 

Prima zi după atac

 
Oniga este cazat la un hotel aflat chiar în zona centrală, pe canal. Întrebat care este atmosfera în prima zi după atac, acesta a spus: „De aici pare linişte, traficul e normal”. Programul pe care trebuia să-l aibă la Parlament a fost, însă anulat, deoarece instituţia a fost închisă.
 
„Nu am auzit împuşcăturile, deşi atacul s-a petrecut la o distanţă de aproximativ 300 de metri. Pur şi simplu ne-am trezit că dau năvală cei de la securitate, ne-au mutat de la mesele dinspre stradă, acum suntem în restaurant în spate, şi ni s-a spus să aşteptăm aici. E plin peste tot de forţe de securitate, oameni înarmaţi până în dinţi. Nu ni se permite să părăsim localul, mai ales că suntem în compania unor europarlamentari”, a spus Oniga. 

Europarlamentari români, blocaţi în sediul Parlamentului European din Strasbourg din cauza atacului armat
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Adrian Foangă
12.12.2018, 11:21:10

Pacat ca l-a ratat nenea ala cu puscociul.

Modifică Setările