Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Clujeanca Simona Noja, „steaua“ Operei de Stat din Viena

0
19 Apr 2013 10:10:38
Autor: Remus Florescu
Simona Noja a fost aplaudată pe cele mai importante scene de balet ale lumii. FOTO: citynews.ro
Simona Noja a fost aplaudată pe cele mai importante scene de balet ale lumii. FOTO: citynews.ro

Numele Simona Noja (44 de ani), puţin cunoscut în Cluj, locul de unde a pornit una dintre cele mai mari artiste ale lumii, înseamnă totul când vine vorba de balet în Viena, capitala muzicii clasice. Clujeanca născută la Huedin a fost prim-balerină a Operei de Stat din Viena şi acum este directoarea şcolii de balet a instituţiei.

Ca prim-balerină de peste un deceniu la cea  mai prestigioasă instituţuie muzicală din Europa, clujeanca Simona Noja a încântat oameni din toată lumea cu roluri precum cele din "Lacul Lebedelor", "Romeo si Julieta" sau "Visul unei nopti de vara".  Plecată de peste 20 de ani din ţară, ea a ajuns o stea în Viena, capitala baletului clasic.  La început, ea visa, ca multe fetiţe de vârsta ei, să ajungă ca Nadia Comăneci. „Există copii excepţionali care ştiu de la 9 ani ce vor să facă mai departe. Soţul meu, de exemplu. El la 9 ani ştia exact şi unde va dansa. A văzut Opera din Viena şi ştia că el va fi prim-balerin. Şi aşa a ajuns. În schimb, eu am fost copilul care a spus „Pe mine nu mă interesează baletul pentru că este extrem de obositor în comparaţie cu gimnastica”. Îmi aduc aminte că eram la şcoala de balet şi spuneam „Doamne, ce plicitisitor...”. Deci, nu poţi să ştii niciodată...“, declara artista în presa locală. 

A reuşit datorită disciplinei şi rigorii areleneşti

Balerina spune, cu modestie, că a ajuns cunoscută în Viena doar graţie destinului. A început baletul la Cluj cu maestrul Vasile Solomon şi a fost remarcată în Statele Unite. Clujeanca a impresionat pe scene mari ale lumii: în Germania, apoi la Balsoi Teatr din Moscova şi la Opera de stat din Viena. „E un sentiment ciudat: să fii invitat să spui ceva nou unor oameni care, de fapt, ştiu tot. Răman recunoscatoare educatiei pe care am primit-o în Romania", a spus Simona Noja într-un reportaj pentru Pro TV. Fără disciplina, rigoarea şi tenacitatea tipic ardeleneşti, Simona  spune ca n-ar fi izbandit într-o lume atat de exigentă ca a dansului. A facut turnee devenite legendare, în Japonia sau Chile, Italia ori Argentina, unde numele Noja stârnea ropote de aplauze. Acum, la 44 de ani, Simona conduce şcoala de balet a Operei de Stat din Viena. Invitatăde fostul ei profesor, vine des acasa, la Cluj, să-i ajute pe cei aflaţi la început de drum. Artista esta ambasadorul oraşului în încercarea de a deveni Capitală Culturală Europeană. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările