Clujeni cu Porsche la scară se revoltă din cauza muncitorilor din Sri Lanka: „Domnii au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
22 de muncitori din Sri Lanka au fost cazaţi într-un imobil situat pe o stradă selectă din Cluj. FOTO: Actual de Cluj
22 de muncitori din Sri Lanka au fost cazaţi într-un imobil situat pe o stradă selectă din Cluj. FOTO: Actual de Cluj

Revoltă pe o stradă din selectul cartier Gruia din Cluj-Napoca, cu vile somptuoase şi maşini scumpe la scară, din cauza mutării aici a câtorva muncitori veniţi legal din Sri Lanka. „Brusc au chemat Poliţia, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă”, spune reprezentantul firmei care i-a recrutat.

„Strada Lăpuşului din Gruia e o stradă mică şi liniştită, cu doar câteva case. Dintre proprietari, 15 se pare că au semnat o petiţie autorităţilor prin care cer arbitrarea nemulţumirii lor, anume că într-unul dintre imobile, o fostă grădiniţă, sunt cazaţi 22 de străini cu pielea închisă la culoare, care nu se ştie ce caută aici şi cât de legal muncesc. Nimeni însă nu-şi asumă în faţa reporterului actualdecluj.ro nemulţumirile clare şi, de cele mai multe ori, nici semnarea petiţiei - relatează Actual de Cluj. Strada are „vile scumpe şi Porsche parcat în faţa casei”, arată sursa citată. 

 „Ei sunt un pic şocaţi. E o stradă bună, pe stradă sunt maşini scumpe. Oamenii au pretenţii de la vecinii lor. Asta e cazarea lor (a celor 22 de srilankezi-n.red.) pentru că e aproape de restaurant şi sunt condiţii destul de OK. Problema principală e că sunt de culoare închisă şi vin din altă zonă. Dar părerea mea e că vecinii o să se obişnuiască, pentru că oamenii sunt foarte OK, sunt liniştiţi, ca spirit civic sunt peste români, respectă oamenii, nu ies în curte. Le-am spus ”respectaţi-i pe vecini şi o să vă respecte şi ei”, spune pentru sursa citată un angajat al localului unde aceştia lucrează.

   

Din prima zi vecinii au chemat Poliţia

Din prima zi vecinii au chemat Poliţia. „Domnii de pe stradă au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux”, spune el.

Sri lankezii au fost aduşi de o firmă de specialitate, al cărei director, Romulus Badea, spune pentru actualdecluj.ro: „sunt veniţi 100% legal, cu toate formele, cu permis de şedere. Au doar problema cu vecinii care brusc au chemat Poliţia, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă. Sunt cam 20 de persoane cazate, oamenii îşi văd de treaba lor, dar numai în prima săptămână au fost reclamaţii în fiecare zi”.

Imagine indisponibilă


Secţiune din strada Lăpuşului, din Cluj-Napoca FOTO Google Maps

Clujean de pe strada unde s-au mutat 22 de sri-lankezi: „Nimeni nu are nimic cu ei!“ De ce se tem totuşi oamenii

Unul dintre locatarii străzii din Cluj acuzaţi că sunt intoleranţi cu muncitorii din Sri Lanka spune că demersurile făcute nu au legătură cu culoarea pielii acestora. „Treizeci de oameni într-o clădire fără documente legale pentru întreaga construcţie înseamnă curând un nou caz Colectiv“, spune acesta. De asemenea, clujeanul şi-a manifestat îngrijorarea faţă de coronavirus.

Vasile, unul dintre locatarii de pe strada Lăpuşului, a precizat pentru „Adevărul” că motivele pentru care s-au făcut mai multe sesizări la autorităţile publice nu ţin de culoarea pielii noilor vecini: 

„În acea clădire a funcţionat ILEGAL - fără nici o Autorizaţie legală ( în baza Normelor de funcţionare existente în România ), timp de aproape o decadă o Grădiniţă: Kindergarten. Deoarece proprietarul clădirii nu putut să furnizeze actele legale pentru a se obţine o autorizare, mai pe şleau peste 50% din clădire este construită ilegal! O simplă verificare a datelor la Cartea Funciara şi Primăria Cluj-Napoca lămurea pe deplin care este în fapt problema: instituţiile abilitate ale României nu-şi fac treaba nici în acest moment!”.

Din acest motiv grădiniţa a fost mutată într-un alt cartier, spune clujeanul, iar clădirea a ajuns „fără acte de construcţie” în posesia celui care le oferă cazare celor 22 de muncitori. 

Locatarul de pe Lăpuşului mai susţine că în „În PUG - ul actualizat pe aceasta strada nu pot funcţiona Hostesuri sau Hoteluri!” şi susţine că cei care locuiesc în clădirea respectivă îşi riscă viaţă: 

„Treizeci de oameni într-o clădire fără documente legale pentru întreaga construcţie înseamnă curând un nou caz „Colectiv”!” 

Citeşte AICI TOATE DECLARAŢIILE CLUJEANULUI 

Cazul Ditrău nu e un caz izolat 

    

„Cazul Ditrău nu este un caz izolat. Este doar unul mediatizat. Lucrurile astea se întâmplă peste tot în ţară. În Bucureşti nu avem astfel de situaţii, dar s-ar putea să fie şi din cauză că noţiunea de bucureştean defineşte un grup foarte amestecat, un amalgam de oameni veniţi din toate colţurile ţării şi din multe alte ţări”, a povestit Romulus Badea, pentru Hotnews.

Compania pe care o reprezintă a adus la un hotel din Vâlcea oameni din Sri Lanka pentru curăţenie în camere şi pentru o bucătărie. O familie de români s-a întâlnit cu oamenii de la curăţenie pe hol şi a ieşit un mare scandal.

Apoi, patronii unui restaurant din centrul Clujului au angajat un număr destul de mare de oameni din aceeaşi ţară (Sri Lanka) pentru bucătărie, chelneri. I-au cazat în centrul oraşului, aproape de restaurant. Sunt câţiva oameni de pe stradă care i-au reclamat la toate autorităţile la care puteau să-i reclame: la imigrări, ITM, Pompieri etc. La un moment dat, jandarmii au venit cu duba de intervenţie. Chiar s-a făcut o petiţie la Primărie, care este semnată de 15 vecini.

Cazul Ditrău 

Primăria din Ditrău a organizat în weekend o dezbatere pe tema muncitorilor din Sri Lanka aduşi să lucreze la o brutărie din localitate, fapt care a creat revoltă între localnicii din zonă. 

Mai mulţi foşti angajaţi ai brutăriei din Ditrău,s-au plâns, sâmbătă, la întrunirea pe care au avut-o cu primarul la Căminul cultural din localitate, că ar fi avut parte de un tratament inuman din partea patronului firmei, acesta forţându-i să facă ore suplimentare pe care nu le plătea. Cât despre prezenţa municitorilor străini, localnicii au spus că se tem că ar mai putea veni şi alţii care vor duce la schimbarea comunităţii.

Potrivit agenţiei de ştiri MTI, în cadrul întrevederii, mai mulţi foştii angajaţi ai brutăriei au reclamat că ar fi avut parte de un tratament inuman din partea proprietarului afacerii.

Acesta i-ar fi plătit cu salariul minim pe economie, i-ar fi obligat în mod regulat să stea la ore suplimentare pe care ulterior nu le-a mai plătit.

Localnicii au căzut de acord asupra faptului că, dacă antreprenorul şi-ar respecta angajaţii şi le-ar asigura o salarizare corectă, nu ar fi nevoie de aducerea unor muncitori de afară.

Mai mulţi foşti angajaţi ai brutăriei au povestit că inclusiv sănătatea lor a avut de suferit din cauza orelor suplimentare fără încetare, iar cei care refuzau orele suplimentare au fost concediaţi.

O femeie a relatat că a leşinat la brutărie, însă a fost dusă la cabinetul medical din sat, iar ambulanţa a fost chemată acolo, astfel încât incidentul să nu pară un accident la locul de muncă. Mai multe persoane au spus că au îndurat umilinţe cât timp au fost angajaţi ai brutăriei.

   

Patronul spune că nu poate plăti salarii ca în Vest


Proprietarul brutăriei la care lucrează 90 de angajaţi nu a participat la întâlnire. El şi-a exprimat poziţia printr-o scrisoare în care a susţinut că firma a tratat în mod corect angajaţii şi că le-a plătit orele suplimentare. Cei prezenţi la întâlnire au devenit vocali când au auzit această afirmaţie.

Antreprenorul a mai spus că în Ditrău nu pot fi oferite angajaţilor salarii sau condiţii ca cele de care beneficiază tinerii care au plecat ca să lucreze în Vest.

Csaba Köllő a mai declarat că firma sa intenţionează să construiască, din fonduri UE, o fabrică de pesmet, însă din cauza experienţei de care a avut parte în ultimele săptămâni, această nouă fabrică nu va fi ridicată la Ditrău.

În plus, antreprenorul a mai menţionat că cei doi angajaţi din Sri Lanka vor presta munci necalificate şi nu vor participa la realizarea efectivă a pâinii. A mai spus, totodată, că în măsura în care în următoarele şase luni va reuşi să găsească cinci localnici calificaţi, va renunţa să mai aducă muncitori din afara ţării.

Primarul comunei, Elemér Puskás, şi preotul vicar Károly Bíró au precizat  că doresc să îşi asume rolul de mediatori între comunitatea locală şi antreprenorul Csaba Köllő. Cei doi au explicat că doresc o rezolvare a conflictului, din care a fost mediatizată doar partea conform căreia comunitatea locală refuză prezenţa muncitorilor asiatici. Károly Bíró a relatat că el încercase, şi anterior, să fie un mediator, însă atunci când i-a transmis antreprenorului întrebările oamenilor, acesta i-ar fi răspuns să angajeze un avocat.

CNCD s-a autosesizat în cazul Ditrău  

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discrimitării s-a autosesizat în cazul Ditrău, după ce patronul brutăriei a promis că îi retrage pe angajaţii din Sri Lanka de pe linia de producţie şi că le va schimba locul de muncă, a declarat pentru Mediafax Csaba Astalosz, preşedintele instituţiei.

„În urma declaraţiei patronului brutăriei, cum că va retrage cei doi brutari din Sri Lanka de pe linia de producţie, pentru liniştea localnicilor, voi propune luni dimineaţă Consiliului să demarăm procedura de autosesizare pentru posibile fapte de discriminare”, a declarat preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis un dosar penal in rem în cazul scandalului de la Ditrău - unde doi muncitori din Sri Lanka (foto) au inflamat spiritele localnicilor - pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare. Pedeapsa pentru această infracţiune este de la şase luni la trei ani de închisoare sau amendă.

„Încă din zilele trecute, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârşirea acestei fapte. Deocamdată infracţiunea este cercetată in rem, aşa a fost înregistrată, urmând ca aceasta să aibă, e posibil, (...) un suspect, doi, zece sau chiar mai mulţi sau poate niciunul. Important este să clarificăm toate cauzele, toate împrejurările, toate detaliile şi toate aspectele legate de acest caz”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite