Clujenii cu dizabilităţi învaţă să danseze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
StopGap a oferit azi o demonstraţie de dans integrat
StopGap a oferit azi o demonstraţie de dans integrat

Instructori şi coregrafi din Albania, Bulgaria şi Cluj sunt instruiţi pentru a putea integra în societate persoane cu dizabilităţi prin dans. Asociaţia Little People România, alături de Compania de Dans StopGAP din Marea-Britanie a demarat azi la Cluj un proiect inovator orientat pe tema dizabilităţii in domeniul artei, intitulat M.A.D. Theatre.

Şase dansatori profesionişti ai companiei de dans engleze, dintre care unul în scaun cu rotile şi unul cu Sindrom Down, vor instrui până pe 27 februarie instructori de dans sau reprezentanţi ai unor centre pentru copii cu nevoi speciale din Albania şi Bulgaria, dar şi opt coregrafi ai instituţiilor de cultură din Cluj-Napoca.

Clujenii cu dizabilităţi, dansatori profesionişţi

Obiectivul proiectului este ca dupa cele şase zile, instructorii şi coregrafii care beneficiază de training-uri din partea StopGAP să introducă dansul integrat în ţările din care provin spre beneficiul persoanelor cu dizabiltăţi.

“În dansul integrat participă atât persoane cu dizabilităţi, cât şi cele fără. Este liber, fără prea multe reguli şi extreme de benefic celor care-l practică. Le creşte încrederea în propria persoană, creativitatea şi le induce şi starea de normalitate, că nu sunt cu nimic diferiţi faţă de persoanele fără dizabilităţi”, a declarat Denise Woods, producător în cadrul Companiei de Dans StopGAP din Marea-Britanie. Instructorii vor avea ocazia să pună în aplicare mişcările de dans învăţate, alături de tineri cu dizabilităţi din Cluj, invitaţi în cadrul a patru sesiuni de pregătire.

“Dansul mi-a schimbat viaţa”

Una din primele beneficiare ale acestei forme de dans contemporan este şi Laura Jones, acum instructor în cadrul instituţiei de cultură britanice, care în urma unui accident cu bicicleta, pe când avea doar 16 ani a rămas imobilizată în scaun cu rotile. Mărturiseşte că i-a fost extrem de greu să se reapuce de dans, practicând dansul încă de la vârsta de cinci ani.

“Mi-a luat ceva timp să reînvăţ cum să mă mişc şi să fiu mai deschisă cu propria mea persoană. Acum sunt foarte fericită, viaţa ţi se schimbă radical. E neobişnuit, ce-i drept, oamenii cred că dacă ai un handicap nu poţi dansa, însă nu e deloc aşa”, a explicat Laura Jones, instructor de dans integrat. Pentru acest tip de dans, se utilizează o muzică instrumentală special creeată, de la rock şi punk, până la muzica clasică.

StopGAP, două showuri la Cluj

Compania de Dans StopGAP va susţine la Cluj şi două spectacole cu public vineri, de la ora 10.00, în Sala Polivalentă din incinta Parcului Sportiv “Iulis Haţieganu” şi sămbătă, de la ora 17.00 în sala de conferinţă a Hotelului Paradis. StopGAP este o companie profesionala de dans integrat contemporan, care implică dansatori cu şi fără dizabilităţi. Finanţat de „Consiliul Artistic din Anglia“, StopGAP este cea mai prestigioasa companie de dans integrat din Marea-Britanie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite