Clujenii vor plăti cu 18% mai mult pentru ridicarea gunoiului. Oamenii plătesc pentru incompetenţa politicienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii nu vor rămâne cu gunoaiele neridicate. FOTO: Arhivă
Clujenii nu vor rămâne cu gunoaiele neridicate. FOTO: Arhivă

Consiliul Local Cluj-Napoca a votat majorarea tarifelor pentru ridicarea deşeurilor menajere. Astfel, o persoană fizică va plăti 8,38 de lei pe lună, de la 7,05 lei. Motivul invocat este creşterea cheltuielilor operatorilor cauzată de transportarea deşeurilor la Oradea.

Preţul a crescut cu 18% pentru persoanele fizice. Astfel, pentru o lună de zile, o persoană va plăti 8,38 de lei, faţă de 7,05 cât plăteşte acum. Emil Boc a susţinut că majorarea preţurilor este necesară din cauza cheltuielilor suplimentare pe care le au operatorii – Rosal şi Bratner- cu transportul deşeurilor la Oradea, după ce la sfârşitul lunii iunie rampa de gunoi Pata Rât a fost închisă. „În fapt, această situaţie este cauzată de nefinalizarea la termen de către Consiliul Judeţean Cluj a noului centru de deşeuri. Dacă centrul era gata în 2014, aşa cum era prevăzut termenul noi nu avem nicio problemă”, a explicat Boc. 

Comparabil cu alte judeţe 

El a precizat că acest preţ chiar în condiţiile transportului la Oradea este mai mic decât în alte oraşe şi a dat câteva exemple: Târgovişte-16 lei, Timişoara - 10,78 de lei, Sibiu - 11 lei, Braşov - 9,6 lei, Buzau - 9 lei, Piatra Neamţ - 8,44de lei. ”Este un preţ comparabil cu cel din Oradea, une este 8,15 lei. Este undeva în jurul mediei practicate în majoritatea municipiilor. La Satu Mare este 7,7 lei, la Constanţa - 7,66 lei”, a precizat edilul. 

Persoanele juridice vor plăti 70,34 de lei pe metrul cub de gunoi. Preţul este apropiat de media din celelalte judeţe, a mai spus Boc: la Timişoara - 110 lei, la Piatar Neamţ – 98 lei, la Oradea 79 de lei, la Alba 59 de lei. 

Ajutor de la Guvern?

Deşeurile de la Cluj vor fi duse la Oradea pentru următoarele trei luni. După această perioadă, nu se ştie ce se va întâmpla. „După ce Consiliul Judeţean va rezolva problema cu centrul de deşeuri vom duce aici gunoiul. Până atunci, toţi găsesc soluţii temporare sau tranzitorii”, a spus Boc. El crede că „Guvernul trebuie să găsească o soluţie naţională pentru că situaţia este generalizată. De mâine, gunoaiele de la Alba vor fi depozitate la Sibiu, cele din Târgu-Mureş vor merge la Sighişoara. Această problemă nu trebuie tratată izolat. Vom avea tiruri purtând gunoie în toată ţara. Situaţia este critică şi sud şi est. Problemele trebuie rezolvate cu implicarea celor 2 componente: naţională şi europeană. E vina cetăţenilor din Cluj că altcineva nu a terminat rampa de gunoi”, a mai precizat Boc.  

De ce trebuie să plătească clujenii pentru incompetenţa politicienilor

Consilierul local Gabriel Oniga (PSD) a susţinut că nu votează proiectul privind majorarea tarifelor. „De ce trebuie să plătească clujenii incompentenţa politicienilor PDL şi a lui Alin Tişe?”, a întrebat el referindu-se la faptul că proiectul pentru noua groapă de gunoi a fost demarat pe vremea când la cârma Consiliului Judeţean Cluj s-a aflat PDL-istul Alin Tişe. Proiectul finanţat de la UE cu aproape 100 de milioane de lei trebuia finalizat în 2014, însă nu este realizat nici în proporţie de 50%. Garda de Mediu a închis la finalul lui iunie vechea groapă de gunoi de la Pata Rât, care nu mai este conformă. 

   

Citeşte şi

Procurori DNA Cluj au descins la CJ Cluj şi au luat acte din mai multe contracte, inclusiv cel privind centrul de deşeuri

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite