Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Clujul are buget mai mare cu aproape 10% decât anul trecut. Pe ce vor fi cheltuiţi cei peste 350 de milioane de euro

0
18 Feb 2020 17:42:57
Autor: Ştefan Lică
Infrastructura şi dezvoltarea sistemului de transport public sunt două dintre priorităţiile Clujului
Infrastructura şi dezvoltarea sistemului de transport public sunt două dintre priorităţiile Clujului

Consilierii locali au votat bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul în curs. Faţă de anul trecut, bugetul este cu peste 20 de milioane de euro mai mare.

Bugetul Clujului pentru anul 2020 a fost aprobat în şedinţa Consiliului local de luni, 17 februarie 2020. În total, bugetul oraşului ajunge la 1.688.301.000 lei, echivalentul a peste 353 de milioane de euro. Asta înseamnă un buget cu 7,39% mai mare faţă de anul anterior.

Primarul Emil Boc nu a ratat ocazia să amintească faptul că, la fiecare leu plătit de clujeni prin taxe şi impozite locale, Primăria Cluj-Napoca aduce în buget 2,5 lei din fondurile europene. „Acest buget are rolul de a consolida statutul Clujului de prim centru economic după Bucureşti, al doilea contributor după Capitală. De asemenea, bugetul pe anul 2020 consolidează statutul Clujului de oraş magnet al inovării. În ceea ce priveşte fondurile europene, prin buget reuşim ca, la fiecare leu plătit de clujeni prin taxe şi impozite locale, administraţia locală să aducă 2,5 lei din fonduri europene”, a spus fostul premier..

Principalele obiective

Dezvoltarea infrastructurii, achiziţia unor nou mijloace de transport în comun, construirea unor parkinguri, dar şi alocarea unor sume importante pentru educaţie sunt principalele obiective din acest an. 
 
1. Introducerea în circulaţie a 12 noi tramvaie achiziţionate din fonduri europene. Menţinerea tuturor facilităţilor la transportul public pentru elevi, studenţi, pensionari etc.
 
2. Finalizarea a patru noi parkinguri: Haşdeu, Primăverii nr. 20, Primăverii nr. 8 şi Mogoşoaia, cu un total de 1.253 noi locuri de parcare. Pentru cel puţin încă două noi parkinguri se vor realiza achiziţiile publice pentru proiectare şi execuţie. Va continua procesul de demolare de garaje şi amenajare de parcări.
 
3. Finalizarea modernizării şi lărgirii străzii Bună Ziua, a modernizării străzilor Regele Ferdinand - Tipografiei - Emile Zola - Sextil Puşcariu şi a primei străzi „smart” din România - strada Molnar Piuariu (mai mult spaţiu pietonal, iluminat inteligent, bănci cu încărcare USB, wi-fi etc.). Demararea lucrărilor la reabilitarea zonei Pieţei Lucian Blaga şi a Bulevardului 21 Decembrie 1989.
 
4. Finalizarea documentaţiilor tehnice şi de urbanism necesare pentru Centura metropolitană a Clujului. Continuarea procedurilor legale pentru proiectul multianual Metrou şi tren metropolitan.
 
5. Finalizarea lucrărilor la reabilitarea Turnului Pompierilor şi finalizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea zonei străzii Kogălniceanu. Finalizarea noului cimitir din str. Moş Ion Roată.
 
6. Finalizarea Parcului Între Lacuri şi începerea lucrărilor la Parcul Tineretului - Pădurea clujenilor (21,3 ha şi 1.505 arbori cu balot). Realizarea unui concurs de soluţii pentru noi parcuri: Parcul Est (46,19 ha) şi Parcul Bună Ziua (7,8 ha). Începerea lucrărilor la reabilitarea Parcului Feroviarilor, a Parcului ‪14 Iulie‬, a Parcului Ştefan cel Mare şi la extinderea skate parcului Rozelor. Realizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea malurilor Someşului şi a parcului Armătura, pentru realizarea Parcului Zorilor şi a Bazei sportive şi de agrement „La Terenuri” Mănăştur. Finalizarea sistemului modern de irigaţii în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”.
 
7. Finalizarea modernizării şi reabilitării termice a Spitalului Municipal prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene şi sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene. Achiziţionarea unei noi ambulanţe (punct medical avansat) cu dotări de ultimă generaţie pentru SMURD Cluj.
 
8. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse, programul de autobuze speciale pentru transportul copiilor la şcoală sau programul „Şcoală după şcoală”. Finalizarea creşei noi din str. Grigore Alexandrescu (90 de locuri noi) şi începerea lucrărilor la noul corp al creşei de pe str. Meziad (90 de locuri). Finalizarea modernizării grădiniţei „Căsuţa Poveştilor” şi începerea lucrărilor la modernizarea grădiniţei „Floare de Iris”. Demararea lucrărilor pentru modernizarea şi creşterea eficienţei energetice la Colegiul Tehnic „Ana Aslan”. Realizarea unui concurs de soluţii pentru “Muzeul Ştiinţei” - Science Museum.
 
9. Continuarea lucrărilor de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere - cel puţin încă 100 de platforme. Instalarea a cel puţin 10 noi grupuri de pubele inteligente pentru deşeuri plastic, hârtie/carton şi deşeuri reziduale, alimentate cu panouri solare. Extinderea proiectului pilot de acces cu cartelă la punctele gospodăreşti din cartiere. Instalarea unor noi puncte supraterane din construcţie metalică pentru colectarea selectivă în zone aglomerate. Amenajarea a două noi puncte de colectare gratuită a deşeurilor voluminoase de la persoane fizice. Realizarea unui proiect pilot pentru pereţi verzi.
 
10. Continuarea programelor sociale derulate de Primărie: ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social, îngrijire la domiciliu pentru bătrâni, îngrijire stomatologică pentru clujenii cu venituri reduse, tichetele acordate în cadrul programului social „Alimente”, cantina de ajutor social, programele de transport dedicat (elevii cu nevoi speciale; persoanele cu dizabilităţi). Continuarea programului de cumpărare de locuinţe sociale de pe piaţa liberă şi darea în folosinţă a 12 noi locuinţe sociale. Continuarea proiectului pentru cartierul Sopor (250 de hectare), primul cartier realizat prin concurs de soluţii.
 
11. Implementarea proiectelor câştigătoare în cadrul proceselor de Bugetare participativă. Modernizarea zonelor pentru fitness în aer liber cu aparate noi - cel puţin 10 spaţii. Instalarea a trei noi toalete automate pentru persoane cu dizabilităţi.
 
12. Extinderea numărului de proceduri şi aplicaţii digitale pentru cetăţeni. Dezvoltarea serviciilor oferite de funcţionarul public virtual „Antonia” (care gestionează astăzi 94 de tipuri de cereri). Realizarea unui sistem de achiziţie de date în timp real şi a unei aplicaţii pentru detectarea locurilor de parcare disponibile în zona centrală. Continuarea dezbaterilor publice desfăşurate în cadrul Centrului de Inovare şi Imaginaţie Civică - CIIC, în colaborare cu partenerii noştri: universităţi, companii private, ONG-uri şi cetăţeni.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii