Clujul, între cele 17 cartelele telefonice ale lui Apostu şi lampa cu ultraviolete a lui Uioreanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Apostu este judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. FOTO: Adevărul
Sorin Apostu este judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. FOTO: Adevărul

Clujul a fost zguduit în ultimii doi ani de două mari scandaluri de corupţie în care au fost implicaţi mai mulţi politicieni. Este vorba despre dosarul în care fostul primar PDL al municipiului, Sorin Apostu, în curs de judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi despre dosarul preşedintelui CJ, liberalul Horea Uioreanu. Dacă Apostu folosea 17 cartele telefonice pentru a nu fi prins, Uioreanu a cumpărat o lampă cu ultraviolete.

Sorin Apostu era, din 2009 de când a deveinit primar al municipiului Cluj-Napoca, cel mai influent politician PDL-ist din oraş. Dosarul instrumentat de procurorii DNA a scos la iveală un sistem de mită bine pus la punct la care au contribuit multe firme din Cluj-Napoca. La 25 iulie 2013, Curtea de Apel Mureş l-a condamnat, în primă instanţă, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la spălare de bani, trafic de influenţă, instigare la fals sub semnătură privată. Instanţa l-a achitat pe fostul primar pentru infracţiunea de luare de mită şi pentru cea de complicitate la fals sub semnătură privată. Avocatul apărării, Gheorghe Mateuţ, a făcut recurs care se judecă la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie. Dosarul a scos la iveală faptul că ex-primarul folosea 17 cartele telefonice şi 22 de telefoane pentru a evita să fie interceptat atunci când vorbea despre mită. 

Acuzat de luare de mită

Fostul edil de Cluj este acuzat de DNA că a luat mită 94.000 de euro în schimbul încheierii unor contracte legate de asigurarea parcului auto al Regiei de Transport în Comun a oraşului şi de salubrizare. Pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie, între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive.  Potrivit aceluiaşi rechizitoriu al DNA, în perioada 2010-2011 omul de afaceri Călin Stoia, în calitate de administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A., i-ar fi dat fostului primar Sorin Apostu suma de 45.000 de euro, pentru ca acesta să-i favorizeze firma în obţinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca. Denunţătoarea Aspazia Droniuc a susţinut că i-a dat mită primarului pentru a obţine contracte de asigurare a parcului auto al RATUC. Mai exact, femeia a susţinut că primarul a aranjat cu directorul regiei de transport obţinerea contractului de asigurare. Denunţătoare a fost condamnată la 3 ani cu suspendare. Instanţa a decis că Apostu nu se face vinovat de luare de mită în relaţia cu Stoia, însă este vinovat de trafic de ifluenţă în relaţia cu Aspazia Droniuc.  

Uioreanu – 15%

Horea Uioreanu a câştigat în 2012 funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, ca reprezentant al USL. El a fost arestat, joia trecută, fiind acuzat că a luat mită circa 500.000 de lei de la doi oameni de afaceri, Vasile Pogăcean şi Ioan Bene, care sunt de asemenea inculpaţi în dosar. În motivarea Curţii de Apel Cluj privind arestarea se arată că Uioreanu „recunoaşte că a solicitat ajutor material din partea inculpaţilor, însă acest ajutor a fost solicitat cu un scop precis şi nu a exercitat presiuni pentru obţinerea lui.” Preşedintele suspendat al CJ Cluj a susţinut că a folosit banii pentru cheltuielile necesare partidului şi nu este vorba despre mită întrucât „se afla în relaţii apropiate” cu oamenii de afaceri menţionaţi. Pe de altă parte, procurorii susţin că banii au fost folosiţi în scopuri personale, cum ar fi plata datoriilor, cheltuieli domestice, construirea unei cabane, bani de buzunar pentru soţie. De asemenea, unul dintre inculpaţi, Ioan Bene, susţine că s-a simţit constrâs să dea liberalului bani. Procurorii susţin că Uioreanu a cumpărat o lampă cu ultraviolete pentru a detecta dacă banii primiţi nu erau marcaţi cu menţiunea „mită”. 

Cum a luat mită Uioreanu 

Horea Uioreanu  este acuzat de  cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale),  complicitate la spălare de bani. Concret, Uioreanu este acuzat că a luat mită de la oamenii de afaceri clujeni Ioan Bene (300.320 de lei) şi Vasile Pogăcean (174.500 de lei), în total 474.820 de lei.

Firma SC Sinai Comimpex SRL Iclod, deţinută de omul de afaceri din Iclod, judeţul Cluj, Vasile Pogăcean, a obţinut în schimbul mitei date, lucrări de 4,6 milione de lei în anii 2013 şi 2014. Anul trecut, Uioreanu ar fi pretins remiterea a 693.224 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL . „Suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător al instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri.După ce a primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 lei, Uioreanu Horea Dorin, în lunile mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al CJ Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune", se arată în comunicatul DNA.

Mită la aeroport

 Un alt om de afaceri, Ioan Bene a fost reţinut în dosar, fiind acuzatcă a dat mită de 278.000 de lei. În 2011, firma acestuia Napoca SA, în colaborare SC Icco Systems SRL- SC Geo Arc SRL, a câştigat licitaţia pentru realizarea pistei de decolare aterizare de 3.500 de metri şi a suprafeţelor de mişcare aferente  la un preţ de 32 de milioane de  euro. Finanţarea investiţiei urma a fi asigurată din bugetul judeţului. Pe parcursul executării contractului acesta a fost adiţionat cu un număr de 24 acte adiţionale care au crescut valoarea contractului până la suma totală de peste 42 de milioane de euro. „Pe fondul cointeresării materiale a preşedintelui CJ Cluj, omul de afaceri Bene Ioan a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006”, se arată în comunicatul DNA. Banii i-au fost daţi lui Uioreanu „pentru a dispune alocări de resurse de la bugetul C.J. Cluj pentru plăţile efectuate la lucrările de la contractul menţionat, precum şi pentru alte proiecte aflate în derulare, tot cu finanţare de la bugetul judeţean”.  

Mita transformată în sondaj

În cursul lunii mai 2014, omul de afaceri Bene Ioan a mai remis preşedintelui C.J. Cluj suma de 22.320 lei, sumă ce a reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul judeţului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare din 25 mai 2014. Pentru a disimula mita, s-a încheiat un contract fictiv de firma lui Bene cu o agenţie de sondaje, banii însă au fost încasaţi de Uioreanu. 

Citeşte şi

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Soţia lui a primit 3 ani cu suspendare

Ce făcea Uioreanu cu mita: 2.000 de lei lunar cash la soţie, 4.500 de lei rata pentru credit, cheltuieli cu maşinile familiei, construcţia cabanei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite