Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Clujul înainte de era IT. „Oamenii veneau sâmbăta la firmă pentru că aici era aer condiţionat, net şi Cola“ VIDEO

17
20 Jan 2022 18:29:14
Autor: Remus Florescu
Clujul în perioada FUnar a ieşit în evidenţă prin vopsirea băncilor în culorile drapelului naţional. FOTO: Captură Recorder
Clujul în perioada FUnar a ieşit în evidenţă prin vopsirea băncilor în culorile drapelului naţional. FOTO: Captură Recorder

Daniel Metz, unul dintre primii antreprenori IT din Cluj, care acum conduce o companie cu peste 1.000 de angajaţi, povesteşte despre cum era oraşul înaintea „exploziei IT”. În urmă cu 20 de ani, în oraşul care are acum cele mai mari festivaluri din România şi cea mai scumpă piaţă imobiliară, IT-iştii mergeau la muncă în week-end pentru că acolo aveau internet, aer condiţionat şi... Cola.

Cluj-Napoca era, la începutul anilor 2000, un oraş cenuşiu cu bănci şi tomberoane vopsite în culorile drapelului. Atunci, câţiva antreprenori locali se încăpăţânau să creadă în potenţialul unui domeniu aproape necunoscut în România.

 „Pe vremea aceea, vecinii mei care ştiau că sunt absolvent de informatică, mă întrebau dacă pot să le repar televizoarele sau telefoanele”, a povestit Dan Mircea Suciu, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai, în reportajul Recorder intitulat „IT-ul şi clujenii. Industria care a transformat un oraş”. 

Din perseverenţa acestor antreprenori au apărut primele firme de IT din Cluj-Napoca, iar ele au fost scânteia care au generat o adevărată explozie. În prezent, în oraş sunt peste 1.400 de companii IT, care angajează circa 20.000 de oameni. În reportajul Recorder mai mulţi antreprenori din IT povestesc despre începuturile afacerilor lor.

 
 

„Am cumpărat ciment şi am acoperit noi gropile”

Unul dintre aceştia este Daniel Metz, fondatorul companiei EBS, care acum este Preşedinte al Boardului Executiv al NTT România. 
 
Mets este de părere că „explozia” IT a Clujului a venit pe fondul mai multor mandate de primar ale lui Gheorghe Funar, timp în care foarte puţine firme străine au investit în oraş. „De aceea, aici, practic a apărut un „Vest Sălbatic” în care s-au dezvoltat foarte multe companii româneşti. Era foarte dificil să convingi pe cineva că poate să vină cu sufletul deschis în România”, spune antreprenorul. 
 
Ceea ce l-a determinat să înceapă o afacere în Cluj-Napoca era faptul că aici exista un zbor Cluj-Frankfurt. „Astfel că le puteam spune clienţilor că pot să ajungă într-o oră, o oră şi jumătate la Cluj”, povesteşte Metz. 
 
Cât despre oraş, povesteşte: „Era ca după bombardament, cu asfaltul găurit. Primăvara, după trecerea iernii, asfaltul era un dezastru. Ştiu că trebuia să-mi vină un client şi-mi era jenă. Avem vreo trei cratere imense chiar în faţa firmei. Am vorbit cu colegii şi am zis: „Cum sărăcie să facem să nu le vadă”. Până la urmă, am cumpărat nişte ciment şi balast şi am acoperit noi găurile, ca să nu fie aşa de mari. Parcă eram din altă lume.”
 

De ce veneau oamenii sâmbăta la muncă?

Metz a povestit că primii 10 angajaţi i-a recrutat de la instituţii precum Biblioteca Judeţeană, Spital Judeţean, Consiliul Judeţean, acolo fiind câţiva angajaţi cu profil de IT. „În primele luni mă duceam la firmă sâmbăta şi nu înţelegeam de ce tot timpul era plin. Am întrebat: „Ce caută oamenii aici, că nu avem de lucru?” Eram la început şi eram în perioada de training-uri. Cineva, jenat, mi-a spus: „Ştiţi de ce? Aici este aer condiţionat, avem Cola şi Fanta, avem internet...””, povesteşte Metz. „Eram vai de capul nostru”, concluzionează el.  
 
Vă mai recomandăm: 
 
Capitala IT-ului din România: oraşul în care 1 din 11 angajaţi lucrează în domeniu 
 
Poveste din oraşul IT-ului. „Clujul are nevoie de propriul său brand. Deşi dă bine să ne asociem cu Silicon Valley, cred că tocmai asta ne limitează“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Augustin Man
20.01.2022, 18:48:16

Parerea mea despre acest documentar: Mi se pare cam pueril: se prezinta un Cluj mizer dinainte de 2000, si apoi BUUM! minunea de azi, dar de fapt n-a fost deloc asa. Clujul n-a fost niciodata mizer; prost administrat, mai ales pe vremea imbecilului de Funar, da, dar nu mizer. Apoi in Cluj a existat inca din anii '70 o foarte serioasa cultura informatica, incepind de la institutiile de invatamint care au pregatit specialisti si pina la reteaua formata de CTCE (Centrul Teritorial de Calcul Electronic, infiintat in 1969) si oficiile/centrele de calcul din toate marile intreprinderi. Ca tipul ala de la NTTDATA si-a recrutat oamenii de la biblioteca judeteana sau de la spitale, demonstreaza ca a vrut ce-i mai ieftin, si, evident tot asa de "valoros". Doar niste exemple: la inceputul anilor '80, am fost primii care am creat o retea de calculatoare prin modemuri CTC intre CTCE si Sectia Financiara, unde se plateau impozitele si tot primii care am legat in reteaua DECNet calculatoare Coral si Independent, sub sistemul de operare RSX 11M V4.0.

+2 (14 voturi)
Adrian Foanɡă
20.01.2022, 19:12:23

Era o vorba populara: daca ii atarni unui clujean o talanga de gat si-l pui langa un berbec, nici maica-sa nu mai face deosebirea.

-13 (25 voturi)
Gabor televizor
20.01.2022, 19:42:05

te vezi hân hoglidhă??hadriene??

-4 (8 voturi)
plavanu al II-lea
20.01.2022, 19:33:57

CLUJUL E UN ORAS CENUSIU SI INAPOIAT, SUNT VREO 2-3 ZONE DIN ORAS CARE S-AU SCHIMBAT RADICAL DAR ATAT, NU E CA SI CUM MERGI LA CLUJ SI TE SIMTI CA IN MAREA BRITANIE, SUNT ACELEASI DRUMURI FACUTE PROST CU GROPI CA IN ROMANIA, HARTI PE STRAZI, OAMENI NEEDUCATI ETC. CLUJUL ARE UN PR AGRESIV CUM SPUI ADEVARUL VINE ZIARISTUL SI STYERGE POSTAREA. ACTUALUL PRIMAR NU E CU MULT DIFERIT DE FUNAR, ASTA INVESTESTE ZECI DE MILIOANE IN PARCURI SI PARKINGURI SI BUZI DE 100000 EURO, ASTEA IS INVESTITII DE TARA AFRICANA, SIFONARE DE BANI PUBLICI, MAI BINE SA CONSTRUIASCA LOCUINTE PENTRU TINERI CA MACAR CASTIGA CINEVA CU ADEVARAT NU SA ARUNCE ZECI DE MILIOANE PE AMENAJARE PARCURI DIN CARE CASTIGA DOAR FIRMELE DE PARTID, UNELE PARCURI ARATA MAI AIUREA DECAT INAINTE, SA FACI ALEI PIETONALE SAMD NU INSEAMNA SA FACI PARCURI (VEZI AMENAJAREA PIETEI DE LA CATEDRALA AIA MAGHIARA S-AU SPART O GRAMADA DE BANI SI ARATA MAI RAU DECAT INAINTE DOAR PIETRE/ASFALT PESTE TOT, INAINTE ERAU MAI MULTI COPACI MAI ARATA A PIATA VEST EUROPEANA). INVESTITIILE FACUTE IN PARKINGURI SUNT IARASI BANI ARUNCATI PE FEREASTRA, NU E TREABA PRIMARIEI SA TOACE BANII CLUJENILOR SA AIBA UNII UNDE SA-SI PARCHEZE GIPANELE, AI BANI DE MASINA N-AI DECAT SA-TI CUMPERI SI O PARCARE NU SA TOCI BANII TUTURORA PENTRU A REZOLVA PROBLEMELE UNORA. EXISTA SI TRANSPORT PUBLIC SAU BICICLETE. ATI FOST IN ULTIMA VREME IN VREUN SPITAL, S-AU MISCAT LUCRURILE IN DIRECTIA BUNA DAR SE MISCA CU VITEZA MELCULUI. INVESTITIILE IN SPITALE DE EXEMPLU SUNT INVESTITII DE CARE BENEFICIAZA TOTI NU DOAR UNII CA ASA CONSIDERA PRIMARUL SI IN PLUS EXXISTA SI PARCARI CU LIFT CE SUNT MULT MAI IEFTINE SI SE POT AMPLASA ORIUNDE DE CE CATA VREME LE ARE SI DUBAIUL NU SE POATE FACE ASA CEVA SI IN CLUJ. SUNT MULT MAI IEFTINE DECAT VILOACELE PENTRU GIPANE PREFERATE DE BOC & CO.

+2 (8 voturi)
plavanu al II-lea
20.01.2022, 19:47:28

SI SCHIMBAREA IN BINE A CLUJULUI SE DATOREAZA MEDIULUI PRIVAT NU CELUI CARE SE LAUDA CU MERITELE ALTORA (MA REFER LA BOC& CO), CE A FACUT BOC? NIMIC. VEZI CONSTRUCTIILE CARE SE FAC PRIN PADUREA HOIA. SUNT REGULI PE CARE LE RESPECTA DOAR UNII (PE UNII II OBLIGA PRIMARIA SA CONSTRUIASCA DRUMUIR, GRADINITE, PARCURI, PARCARI DACA FAC COMPLEXE REZIDENTIALE) IAR PE ALTII NU-I DERANJEAZA CU NIMIC. Blocul turn de 25 de etaje a lăsat mănăşturenii fără locuri de parcare https://zcj.ro/administratie/--132304.html

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările