FOTO În stradă, la Cluj, cu Constituţia în mână. Clujenii spun „nu” legii securităţii cibernetice. „Schimbarea nu depinde de politicieni, ci de noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujenii protestează duminică, 21 decembrie, de la ora 12.00 - ora învestiturii lui Klaus Iohannis ca preşedinte - în Piaţa Unirii, faţă de noua lege a supravegherii cibernetice. Aceştia spun, pe Facebook, că sunt 25 de ani de când „oamenii au murit în stradă pentru o Românie fără Securitate“ şi „cel mai bun mod de a cinsti memoria revoluţionarilor din '89 e să ne asigurăm că ţara nu ne va fi din nou confiscată”.

UPDATE 14.11 Peste 100 de clujeni au ieşit duminică în Piaţa Unirii ca să spună „nu” promulgării legii securităţii cibernetice. În timp ce Klaus Iohannis depunea jurământul de preşedinte, aceştia protestau în centrul Clujului. Ei au venit cu pancarte pe care scria „Klaus, Klaus, Big Brother ‘s in the House?”, „Libertate sau securitate”, „Un sfert de veac degeaba?”.

Aceştia speră că noul preşedinte nu va promulga legea.

„Am venit la protest ca să-mi fac datoria de cetăţean. Din iarna lui 2011-2012, România nu poate fi cum a fost. Azi e un protest împotriva unei idei care deranjează foarte mult. Această lege, printre altele, din nou, atentează la intimitatea şi la tot ce înseamnă drepturile persoanelor. Dacă ne uităm cu atenţie vom vedea că iniţiatorul legii e Guvernul, nu se invocă nimic din vreo directivă europeană ca să facă trimitere legat de legislaţia din spatele acestei legi. Şeful pentur toată povestea asta este sri, peste tot sunt serviciile. Ce se întâmplă e total împotriva firii. Fără prezenţa societăţii civile nu vom putea corecta nici politica, nici nimic”, spune economistul Emil Culda.

„Am ieşit ca să pot să stau liniştită pe internet, să nu intre cineva când vrea în calculatorul meu pentru că excesele astea pot fi periculoase. Nu am apucat să citesc legea, dar simpla ideea că poate oricând cineva să-ţi cotrobăie, sub orice pretext, în calculator mi se pare airea. Este o lege cu nuanţe. Orice lege se poate întoarce împotriva ta”, afirmă Cristina Sărăcuţ, profesor universitar.

„Am venit să-mi apăr un drept fundamental şi constituţional”, spune  Csilla Könczei, profesor universitar, care a ţine aîn mâna dreaptă, ridicată sus, o Constituţie.

În Piaţa Unirii au luat cuvântul profesorul Cornel Vîlcu, jurnalistul activist Mihai Goţiu şi preşedintele Fundaţiei AltArt, Szakáts István.

Universitarul Cornel Vîlcu a declarat că va urmări săptămâna ce vine cum vor evolua lucrurilor şi dacă noul preşedinte va promulga legea securităţii cibernetice, protestele vor continua. Duminica viitoare, 28 decembrie, este programat o altă manifestaţie, în Piaţa Unirii din Cluj, de la ora 17.00, dacă legea va fi promulgată.

“E evident că acesta e doar începutul. Au trecut abia câteva zile de când senatorii ne-au făcut acest cadou. Este tactica autorităţilor de a adopta legii în preajma sărbătorilor, dacă e posibil, înainte de Crăciun, între Crăciun şi Revelion, înaintea Paştilor, în aşa fel încât cât mai puţină lume să fie dispusă să iasă. Zic să urmărim săptămâna care vine evoluţia lucrurilor, să nu vă descurajaţi dacă veţi vedea televiziunile şi politicienii întorcând foaia şi spunând că legea este spre binele poporului român.
Vom vedea dacă săptămâna care vine dacă preşedintele, care e investit acum, va promulga această lege sau, dimpotrivă, aşa cum îi solicităm, nu doar că o va retrimite Parlamentului, ci o va contesta la Curtea Constituţională”, a spus Vîlcu.

“Din partea parlamentarilor nu ne putem aştepta să o conteste, ei au votat-o în unanimitate. (…) Altcineva care o poate contesta e Avocatul Poporului, pe care nu ne putem baza. (…) O ultimă instanţă ce poate sesiza Curtea Constituţională este preşedintele României. Vom vedea dacă doreşte să-şi înceapă acest mandat - de care românii şi-au legat exagerat de multe speranţe - cu un gest îngrozitor: promulgarea acestei legi. Dacă o promulgă, vă aşteptăm în stradă”, adaugă Cornel Vîlcu.

„Schimbarea nu depinde de politicieni, ci de noi. (...) Vom continua să sancţionăm această clasă politică. (...) Vă urez sărbători liniştite fără niciun ochi din spatele calculatorului vostru”, a afirmat Mihai Goţiu.

„Comisia Senatului a zis că această lege se aplică doar persoanelor juridice. În viaţa mea nu am vorbit cu o persoană juridică, întotdeauna am vorbit cu persoane fizice. Atunci când o persoană fizică, ca şi mine, are servicii de date, de internet – astea toate vin printr-un lanţ de persoane juridice - faptul că legea se aplică doar persoanelor juridice înseamnă că orice serviciu pe care-l folosesc din lanţul ăsta de persoane juridice poate fi accesat de către un securist de date care, sub pretextul solicitării de date, o să se uite unde vrea el.
Şi când o să-l întreb eu pe acel securist: cum ai ajuns tu la mailurile mele? El îmi va zice: accidental. Şi dacă tot am intrat ia să te şi amendez. Văd că la 25 de ani, după ce exact acolo, la colţ (n.r. puţin la încolo în Piaţa Unirii din Cluj), pentru libertatea noastră de exprimare. Această libertatea de exprimare este pusă grav în periocol. Cred că acest lucru nu este acceptabil. De-asta sunt aici”, a declarat Szakáts István.


Clujenii ies, din nou, în stradă, duminică, 21 decembrie, ca să protesteze împotriva promulgării Legii securităţii cibernetice după ce Senatul României, în calitate de cameră decizională, a adoptat, vineri, 19 decembrie, în unanimitate, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care le permite reprezentanţilor serviciilor secrete să aibă acces la datele deţinute de furnizorii de internet şi telefonie.

Ziua şi ora protestului au fost special alese - duminică, 21 dceembrie, ora 12.00 - ca să coincidă cu ora investiturii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte.

Mesajul postat de clujeni pe Facebook:

„Un sfert de veac degeaba?

Sunt 25 de ani de când oamenii au murit în stradă pentru o Românie fără Securitate, fără supraveghere, intimidare şi incriminare. Dar astăzi politicienii noştri încearcă să reinstaureze controlul absolut şi să pregătească un nou stat poliţienesc. Noua lege a supravegherii cibernetice, adoptată în Parlament vineri, 19 decembrie, va permite oricărui ofiţer de informaţii să-ţi percheziţioneze, fără mandat, calculatorul, tableta sau telefonul.

Fideli principiului Toate partidele, aceeaşi mizerie, senatorii au votat în unanimitate pentru ca dreptul cetăţenilor la viaţă privată, la secretul corespondenţei, la comunicare electronică nestingherită, să fie anulat.

În aceşti ultimi ani, Internetul a reprezentat ultima baricadă a cetăţenilor şi a societăţii civile din România, a fost o sursă preţioasă de informaţie şi a creat platformele pentru mişcările de stradă. Acesta este motivul pentru care politicienii încearcă suprimarea libertăţii fundamentale şi a capacităţilor de acţiune pe care el le întemeiază. Dacă legea votată vineri este promulgată de preşedinte şi intră în vigoare, toate eforturile revoluţionarilor şi toată lupta noastră vor deveni zadarnice.

Vino duminică, 21 decembrie, ora 12 (ora învestiturii lui Klaus Iohannis ca preşedinte) şi duminică, 28 decembrie, ora 17, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca pentru a-ţi apăra drepturile fundamentale. Cel mai bun mod de a cinsti memoria revoluţionarilor din '89 e să ne asigurăm că ţara nu ne va fi din nou confiscată“.

Un protest asemănător s-a anunţat şi la Bucureşti, în Piaţa Constituţiei. Mai mult, a fost creată şi o petiţie prin care se cere anularea acestei legi.

Mai puteţi citi:

Legea securităţii cibernetice scoate românii în stradă. Mai multe proteste au fost anunţate duminică în ţară

Clujenii ies în stradă din nou: „Legea securităţii cibernetice reinstaurează un nou stat poliţienesc“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite