Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Comparaţia Cluj - Timişoara, prin ochii unui sociolog bucureştean: Fata spumoasă, corporatista cuminte şi iubitul „de invidiat”

12
24 Jul 2021 17:43:05
Autor: Ştefan Lică
Clujul şi Timişoara, comparate cu două fete - prietene bune, dar diferite. FOTO Pixabay
Clujul şi Timişoara, comparate cu două fete - prietene bune, dar diferite. FOTO Pixabay

Originar din Bucureşti, sociologul Barbu Mateescu trăieşte în Cluj, oraş al cărui fan s-a declarat în repetate rânduri, mai ales atunci când îl compară cu Capitala. Situaţia se schimbă puţin când vine vorba de o comparaţie plastică Cluj - Timişoara. În acest caz, diferenţa o fac primarii.

Sociologul susţine că a pornit această comparaţie inspirat de o situaţie reală. Două tinere fermecătoare fiecare în felul ei, prietene bune între ele, dar totuşi total diferite ar fi reprezentat punctul de pornire. În ecuaţie intervine iubitul Timişoarei”, primarul Dominic Friţ care înclină balanţa şi care o face pe fata zugrăvită ca tatuată, hazoasă, carismatică, pupăcioasă, emoţională, imaginativă, creativă şi promiscuă (Clujul) să-şi dorească de acum un iubit mult mai frumos decât cel al Timişoarei.
 
În acest fel, el a descris plastic rivalitatea şi competiţia dintre cele două vechi burguri, aliate în „Alianţa Vestului” şi care sunt legate de atât de multe lucruri pe care le au în comun şi colaborează strâns în cele mai multe domenii, dar sunt deopotrivă animate şi de o rivalitate aparte pentru supremaţia în Vestul României. 
 
„Uite o poveste reală.
Două tipe tinere. Una tatuată, hazoasă, carismatică, pupăcioasă, emoţională, imaginativă, creativă, promiscuă, "sâmbătă seara când plec în oraş îmi scriu adresa de acasă cu marker-ul pe braţ ca să poată să mă ducă înapoi taxiul pentru că o să fiu atât de praf că n-o să mai pot vorbi", deci a la Berlin. Are brăţări, inele, un zâmbet de mori, e enciclopedie de muzică, călare pe toate trend-urile culturale mai acătării, are proiecte ambiţioase, e populară, lăudată.
 
Prietena ei cea mai bună: cămaşă albă corporatistă, toţi nasturii închişi, devreme acasă, calmă, respectuoasă, politicoasă, raţională, deşteaptă, muncitoare, nu atrage atenţia asupra ei, nu * vrea * să atragă atenţia asupra ei, nu iese în oraş ("ce să cheltui banii aiurea, îmi gătesc acasă"), deci exclus: festivaluri, concerte, cluburi, marijuana, săruturi for the fun of it, sex aiurea-n tramvai, emoţii puternice, băşcălie, stat cu fundul pe iarbă ("mă murdăresc").
 
(OK, o mai trage lumea spre un concert-două, dar nu e maniacă precum fata hazoasă). Cele două prietene se înţeleg de minune pentru că sunt prietene hăt din copilărie, urăsc aceleaşi lucruri, "celelalte nu sunt ca noi, câh", fac la fel de mulţi bani, adică mulţi. Mulţi!
 
Dar avem şi interplay-uri previzibile: fata zvăpăiată se mândreşte subconştient că e superioară celeilalteia şi de fapt de aceea o ţine aproape, fata curăţică jinduieşte să fie faină ca cealaltă dar evident n-are cum să fie, atributele psihologice sunt total diferite.
 
Intrigă: fata cuminte şi-a găsit un super-iubit, frumos, epatant, spumos, carismatic de nu se poate, toţi prietenii comuni ai celor două vibrează "wow, ce mişto e tipul ăsta".
Înţelegi dilema fetei extravertite: ca să se păstreze raportul de forţe ea trebuie să aibă nu un iubit la fel de frumos, epatant, spumos, carismatic precum fata cuminte, ci MULT MAI frumos, epatant, spumos, carismatic decât respectivul. Deci problemă.
 
Fata cuminte e Timişoara.
Iubitul e Fritz.
Fata spumoasă e Clujul”, a scris Mateescu pe Facebook.
 
 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Replică tăioasă pentru Boc de la primarul unei localităţi de lângă Cluj. „Unde sunt metroul, trenul metropolitan şi centura?”
 
România, pe primul loc în UE şi un performer internaţional în privinţa indicelui de revenirea la „normalitate” a vieţii socio-economice
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Augustin Man
24.07.2021, 18:10:34

Multumim de compliment, dar mai este foarte mult pina acolo, daca vom ajunge vreodata... Cit despre primari, ei sint doar administratori si pina acum Boc il cam depaseste pe activistul german in aceasta privinta.

+5 (13 voturi)
Ludwig
24.07.2021, 19:11:04

Bucuresteannul asta e de fapt un taran venit in capitala, prima generatie de incaltati si fara wc in curte. Clujul fata de Bucuresti e ca si cum ai compara Addis Ababa cu Viena

+5 (23 voturi)
Victor Nagy
24.07.2021, 18:35:25

......... Intersanta poveste ... sau cum se face din .... bici ... care sa si pocneasca .

-8 (16 voturi)
imsi2 imsi2
24.07.2021, 19:01:11

O comparatie tampita facuta de un pseudo sociolog. Din fericire am facut un semestru de sociologie cu un profesor calificat. Tipul asta se pare ca nu prea le are cu statusul rolul si personalitatea nici cu alte teorii ale stiintei. Daca Fritz ii fat frumos atunci boc ii Apolo

-8 (24 voturi)
costea petre
24.07.2021, 19:21:46

Autorul acesta,dupa parerea mea,nu intelege cele doua orase.Tot dupa parerea mea, situatia este exact invers, fata cuminte este Clujul, iar cea svapaiata este Timisoara. Aportul natural de olteni ii asigura svapaiesenia de care fac vorbire.Si nu vorbesc in sens peiorativ despre olteni, au farmecul lor.

-2 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările