Condamnări în dosarul „mitei la Vama Halmeu“. Clujeanul Liviu Florian a primit 3 ani şi 6 luni cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanul Liviu Florian a fost condamnat definitiv vineri, 21 martie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Sentinţe de condamnare cu executare - 2 ani şi 6 luni - au primit şi şefa vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, complicii Florin Dănuţ Feher, Ioan Romeo Niţu şi Ion Savu.

Omul de afaceri Liviu Florian, arestat în februarie 2011, la propunerea DNA Oradea, pentru trafic de influenţă, a fost condamnat vineri, 21 martie, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Sentinţa a fost dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi este definitivă, după cum se poate vedea şi de pe portalul instanţei.

Procurorii DNA Oradea au instrumentat, din februarie 2011, un dosar împotriva lui Liviu Florian, care a cerut şi primit de la inspectorul vamal, sătmăreanca Nicoleta Dobrescu, suma de 130.000 euro. În schimbul banilor, Liviu Florian i-a promis Nicoletei Dobrescu faptul că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) - Radu Tudor Mărginean, o va delega în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu (Satu Mare).

Nicoleta Dobrescu i-a dat cei 130.000 de euro în mai multe tranşe, printr-un intermediar, Ion Savu. Omul de afaceri s-a ţinut de cuvânt până la un punct. Nicoleta Dobrescu a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului ANV în data de 23 septembrie 2009. Ca să strângă banii, ea a apelat la cămătari şi la contrabandişti. Însă, în primăvara anului 2010, după încetarea delegării sale pe funcţia de şef de birou vamal, Nicoletei Dobrescu i s-a cerut 300.000 euro pentru o nouă delegare pentru aceeaşi funcţie.
În cele din urmă, inspectorul vamal Nicoleta Dobrescu s-a autodenunţat la DNA.

Omul de afaceri clujean Liviu Florian a intrat în 2005 în Top 300 Capital al celor mai bogaţi români, averea sa fiind estimată la 18-20 milioane de dolari. Cea mai importantă afacere a sa era Agropflip, ferma de porci de la Bonţida, localitatea în care se află şi terenul cu care urma să fie „garnatat“ împrumutul şi lanţul de magazine de desfacere Flip din Cluj. În 2006, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) organizează şapte licitaţii pentru vânzarea activelor unor debitori, printre care şi Agroflip, cu o restanţă de peste un milion de dolari. În 2007, combinatul înaintează „un program de modernizare-conformare” care determină autorităţile să-i dea aviz de funcţionare. Peste doi ani, bunurile imobile ale Agroflip, estimate la peste 1,6 milioane lei, sunt scoase la vânzare prin licitaţie.

Mai puteţi citi:

Şpaga de la Vama Halmeu, „garantată“ cu un teren de lângă Nokia

Cauţiune de 200.000 de lei în cazul milionarului clujean Liviu Florian
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite