Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Convorbire Walter - Becali în dosarul de delapidare al „U” Cluj: „Tu când iei un jucător cu 500.000 euro şi dup-aia îl dai cu 100.000, cum e ?!“

4
14 Jan 2018 19:24:01
Autor: Remus Florescu
Gigi Becali i-a explicat lui Walter cum trebuia să procedeze cu transferul jucătorilor. FOTO: Inquam Photos
Gigi Becali i-a explicat lui Walter cum trebuia să procedeze cu transferul jucătorilor. FOTO: Inquam Photos

Omul de afaceri Florian Walter a fost trimis în judecată, în urmă cu 2 ani, fiind acuzat de delapidarea clubului de fotbal „Universitatea Cluj”, prejudiciul ridicându-se la 11 milioane de lei. La dosar sunt prezentate mai multe stenograme cu convorbiri ale lui Florian Walter cu diferiţi patroni din fotbal cum ar fi Gigi Becali, cu oameni din administraţia locală - primarul Emil Boc şi cu ziarişti.

Procurorii DIICOT Cluj au dispus, în toamna anului 2016, trimiterea în judecată a lui Florian Walter pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare, cu consecinţe deosebit de grave. Prejudiciul estimat de procurori s-a ridicat la 11 milioane de lei. Concret, în 2012, mai mulţi jucători de la Universitatea Cluj au fost transferaţi la Petrolul Ploieşti în mod gratuit. Walter era proprietarul clubului de fotbal clujean, dar voia să renunţa la finanţarea echipei din capitala Ardealului şi să preia Petrolul Ploieşti.  
DIICOT Cluj descinde la sediul clubului Universitatea în 14 noiembrie 2012, DIICOT Cluj descinde la sediul clubului Universitatea şi ridică actele contabile. În dosarul DIICOT apar o serie de convorbiri purtate de Walter cu mai mulţi cunoscuţi în legătură cu cele întâmplat. Una dintre cele mai interesante este cea în care Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, îl sfăuieşte. Stenograma a apărut pe siteul numaiu.ro:
 
Becali: Daaa? Alo?
 
Walter: Alo!!!! 

Becali: Daaa!
 
Walter: Vorbeam cu Horia mă, cu Ivanovici!
 
Becali: Ia zi mă tată, ce ,ce... Mi-a zis FINU-mi-o, ce s-a întâmplat...nu-ştiu ce...
 
Walter: Dacă nu te-ai uitat la emisiuni, te las în pace. Ce faci, dormi?
 
Becali: Da, nu mă, stăteam aşa da mi-a zis FINU, bă naşule ai văzut ce, bă nu-ş ce, ce percheziţii?!!
 
Walter: Eeeee...Mă acuză acuză ăştia cu transferurile de la U Cluj la Petrolul. DIICOT şi astea...Deci e făcătură
mare de tot!!!
 
Becali: Ce, cum, ce?!!!
 
Walter: Păi ia pulsul şi sună, şi sună-l pă Horia că am intrat acum pă Horia!!! Paszkany ăsta nu ne lasă în pace...Mai du-te ia şi tu pulsul!
 
Becali: Păi, de la cine să iau, zi?
 
Walter: Păi, în primul rând de la emisiune, credeam că ştii, că se....a...no...că ştii, că ai văzut chestia asta, că mă acuză ăştia că am transferat 14 jucători de la U Cluj la Petrolul cu 0 bani. 
 
Becali: Şi tu cum i-ai transferat?
 
Walter: Cu 0 bani! Sunt liberi de contract!
 
Becali: Nu trebuia să faci aşa. 
 
Walter: Păi de ce trebuia să fac mă, altceva. Că de ce?!!!
 
Becali: Trebuia să îi transferi şi să te descarci de acolo şi să te încarci în partea ailaltă, datoare Petrolul la tine şi te descarci cu bani de la U Cluj!!!
 
Walter: Da băi, da, ai dreptate. Dar legea, ce spune legea!? Pot să o fac cum trebuie, tu când iei un jucător cu 500.000 euro şi dup-aia îl dai cu 100.000, cum e ?!!!
 
Becali: Băi Walter...
 
Walter: Sau îl dai cu 0!!!
 
Becali: Băi Walter! Tu nu înţelegi că ai greşit?!! Ai greşit!
 
Walter: Bine, nu te mai sun...
 
Becali: Băi, tu n-ai, tu n-ai...tu moral ai dreptate! Tu, banii tăi, cutare! Dar... 
 
Walter: Păi nu sunt banii mei la U Cluj, băi, păi da ai cui p... mea erau? Ai Statului?
 

Ce conţine dosarul Walter

 
„Prin actul de sesizare s-a reţinut că  în cursul anului 2012, în timp ce deţinea calitatea de director general şi acţionar majoritar în cadrul FC Universitatea Cluj SA, inculpatul Walter Florian a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat împreună cu inculpaţii Mărginean Ioan şi Capră Daniel, grup care a fost sprijinit şi de către inculpatul Nicolae Marius Adrian, şi care a avut ca scop realizarea unui plan infracţional prin care, în urma comiterii unei infracţiuni de delapidare în dauna FC Universitatea Cluj SA, urmau să fie obţinute în mod ilicit beneficii materiale pentru FC Petrolul Ploieşti SA, club în care inculpatul Walter Florian avea un interes direct, deoarece deţinuse calitatea de   administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie“, se arată în comunicatul de presă al procurorilor DIICOT.
 

Au fost transferaţi 11 jucători

 
„În perioada cuprinsă între începutul anului 2012 – toamna anului 2012,  inculpaţii Walter Florian, Mărginean Ioan, Capră Daniel, Nicolae Marius Adrian, în calitate de membri ai grupului infracţional organizat, au desfăşurat în mod coordonat, pe o perioadă determinată, în diferite modalităţi de participare, o activitate infracţională complexă, fiecare dintre participanţi având clar stabilite rolurile şi atribuţiile, scopul urmărit şi realizat fiind comiterea  unei infracţiuni de delapidare în dauna FC Universitatea Cluj SA, prin efectuarea demersurilor de însuşire în mod nejustificat, a unui număr de 11 jucători de fotbal cu o valoare de piaţă ridicată, din cadrul acestui club, pentru a fi mutaţi cu titlu gratuit la un club advers FC Petrolul Ploieşti SA, club unde inculpatul Walter Florian a stabilit că îşi va reloca resursele în calitate de „finanţator”, având interese în mod direct. 
 

Care a fost „planul infracţional”

 
 
Planul infracţional iniţiat de către inculpatul Walter Florian şi pus în aplicare de către acesta împreună cu ceilalţi membri ai grupului, a fost organizat pe următoarele paliere de activitate, scopul activităţii fiind mutarea gratuită a celor 11 jucători de fotbal de valoare din cadrul FC Universitatea Cluj SA către FC Petrolul Ploieşti SA, cu consecinţa prejudicierii Clubului U Cluj:
 
     - preluarea şi folosirea FC Petrolul Ploieşti SA prin persoane interpuse, de către inculpatul Walter Florian, pentru ca acesta să coordoneze activitatea acestui club de fotbal şi să transfere gratuit în mod nejustificat o parte din activele care aparţineau FC Universitatea Cluj SA,     
 
- utilizarea de către inculpatul Walter Florian în interes personal, a activelor din cadrul FC Universitatea Cluj SA, respectiv a unui număr de 11  jucători de fotbal din cadrul echipei, pe care i-a transferat în mod fraudulos către FC Petrolul Ploieşti SA, în detrimentul FC Universitatea Cluj SA, cu ajutorul celorlalţi participanţi, inculpatul Walter Florian apreciind că, în calitate de acţionar majoritar şi director general, poate utiliza în interes personal activele societăţii, contrar intereselor economice ale clubului şi fără a respecta dispoziţiile care reglementează organizarea, funcţionarea şi conducerea unei societăţi pe acţiuni cum este cazul  societăţii FC Universitatea Cluj SA,    
 
 -  stabilirea modului în care urmau să fie mutaţi gratuit un număr de 11 jucători de fotbal de valoare din cadrul FC Universitatea Cluj SA  către FC Petrolul Ploieşti SA, cu consecinţa prejudicierii FC Universitatea Cluj SA, întrucât aceşti jucători aveau o reală valoare de piaţă şi puteau aduce în continuare beneficii materiale şi profesionale clubului de fotbal U Cluj,     
 
- efectuarea activităţilor de determinare a jucătorilor sus menţionaţi să părăsească FC Universitatea Cluj SA şi să fie de acord să plece la FC Petrolul Ploieşti SA, deşi contractele de prestări servicii încheiate cu clubul U Cluj se aflau în derulare, niciuna dintre părţi, respectiv nici jucătorii de fotbal şi nici reprezentanţii FC Universitatea Cluj SA, neprocedând la iniţierea demersurilor pentru eventuala reziliere a contractelor de prestări servicii,  aceste activităţi fiind efectuate pentru a putea dispune, în mod nejustificat, de serviciile acestor jucători de fotbal, cotaţi cu valoare ridicată, la FC Petrolul Ploieşti SA, unde inculpatul Walter Florian avea interese directe, cu consecinţa prejudicierii FC Universitatea Cluj SA,   
 
- stabilirea şi desfăşurarea activităţilor concrete care reveneau fiecăruia dintre participanţi în vederea realizării scopului grupului infracţional, de comitere a infracţiunii de delapidare, inculpatul Walter Florian fiind iniţiatorul şi liderul grupului infracţional, iar inculpaţii Mărginean Ioan, Capră Daniel şi Nicolae Marius Adrian fiind executanţi pe diferite paliere ale activităţii infracţionale. Inculpatul Capră Daniel a avut rolul de a se implica în activitatea de preluare a FC Petrolul Ploieşti SA, pentru a-i facilita inculpatului Walter Florian posibilitatea de a controla prin persoane interpuse acest club, unde urma să îşi mute activitatea de „finanţare” şi unde urma să aducă cei mai buni jucători ai clubului U Cluj. De asemenea, inculpatul Capră Daniel a avut rolul de a încheia şi semna, în calitate de manager general al FC Petrolul Ploieşti SA, acordurile de transfer cu titlu gratuit ale celor 11 jucători de fotbal de la FC Universitatea Cluj SA, precum şi de a se asigura că aceşti jucători vor primi cel puţin aceleaşi drepturi salariale pe care le aveau la Clubul U Cluj, acest aspect fiind important pentru  determinarea jucătorilor de a fi de acord cu mutarea de la FC Universitatea Cluj SA la FC Petrolul Ploieşti SA. 
 

Rolul lui Daniel Capră 

 
În această activitate inculpatul Capră Daniel a acţionat oficial în calitate de manager general şi acţionar majoritar al FC Petrolul Ploieşti SA, însă în realitate activitatea sa în cadrul clubului Petrolul Ploieşti a fost coordonată de către inculpatul Walter Florian. Inculpatul Mărginean Ioan a avut rolul de a de a se implica în activitatea de determinare a unora dintre cei 11  jucători de la FC Universitatea Cluj SA să fie de acord cu mutarea gratuită la FC Petrolul Ploieşti SA. Inculpatul Mărginean Ioan a acţionat în calitate de director tehnic al clubului U Cluj, având în mod evident un ascendent moral asupra jucătorilor de fotbal din cadrul echipei  întrucât era una dintre persoanele din conducerea clubului care se ocupa de organizarea echipei de fotbal, astfel că jucătorii aveau obligaţia cel puţin morală, de a-i urma „sfaturile”. În această calitate, după ce în prealabil a stabilit cu inculpatul Walter Florian modul în care se va desfăşura planul infracţional, cunoscând că inculpatul Walter Florian intenţiona să plece la FC Petrolul Ploieşti SA împreună cu cei mai buni jucători ai Clubului U Cluj, inculpatul Mărginean Ioan a acreditat în cadrul FC Universitatea Cluj SA faptul că inculpatul Walter Florian va pleca de la echipă şi îşi va retrage sprijinul financiar, iar clubul nu va mai avea bani pentru a susţine financiar jucătorii echipei de fotbal. 
 

Ce a făcut Ioan Mărginean

 
În vederea determinării jucătorilor de fotbal să fie de acord să plece de la Clubul U Cluj, inculpatul Mărginean Ioan a transmis în cadrul echipei de fotbal a clubului U Cluj că plecarea inculpatului Walter Florian  din cadrul clubului ar determina neplata drepturilor salariale ale jucătorilor de fotbal, transmiţând jucătorilor de fotbal împrejurarea nereală că persoana fizică Walter Florian echivalează cu persoana juridică FC Universitatea Cluj SA, iar plecarea acestuia la un alt club de fotbal ar însemna imposibilitatea financiară a continuării de către jucători a activităţii în cadrul clubului U Cluj. Inculpatul Mărginean Ioan a acţionat în acest mod pentru a determina jucătorii de fotbal să plece împreună cu  inculpatul Walter Florian la Clubul Petrolul Ploieşti, anticipând că jucătorii de valoare din cadrul clubului vor urmări protejarea drepturilor salariale, fără însă a le comunica acestora că activitatea economică a clubului nu se poate schimba în mod radical în sens negativ o dată cu plecarea unui acţionar al clubului.
 

„Jucătorii îi vor urma sfaturile”

 
Împrejurarea transmisă jucătorilor că plecarea inculpatului Walter Florian ar echivala cu regresul economic imediat al clubului  apare în mod evident neconformă cu realitatea, întrucât o societate pe acţiuni este o entitate a cărei structură şi evoluţie financiară nu poate fi determinată în mod exclusiv doar de voinţa unei persoane fizice. De asemenea, în realitate, potrivit documentelor contabile, clubul U Cluj nu înregistra dificultăţi financiare care să conducă la rezilierea în condiţii legale a contractelor de prestări servicii încheiate cu jucătorii de fotbal transferaţi ulterior cu titlu gratuit la FC Petrolul Ploieşti SA şi nu a efectuat demersuri pentru rezilierea în condiţii legale a contractelor de prestări servicii încheiate cu jucătorii. Motivul pentru care inculpatul Mărginean Ioan a acreditat în cadrul echipei această împrejurare nereală a fost de a reuşi determinarea celor mai buni jucători ai echipei  să accepte mutarea gratuită la FC Petrolul Ploieşti SA, deşi se aflau în perioadă contractuală cu FC Universitatea Cluj SA şi nu existau motive financiare obiective să plece de la clubul FC Universitatea Cluj SA şi să rezilieze contractele de prestări servicii încheiate cu clubul. Inculpatul Mărginean Ioan a acţionat în acest mod în baza înţelegerii cu inculpatul Walter Florian, cunoscând că prin ajutorul dat acestuia, va fi recompensat, acesta devenind ulterior director general şi acţionar majoritar al clubului U Cluj. Inculpatul Nicolae Marius Adrian, a acţionat în calitate de director sportiv al Clubului U Cluj, fiind una dintre persoanele din conducerea clubului care se ocupa de organizarea echipei de fotbal şi de evoluţia jucătorilor, având  rolul de determinare a unora dintre cei mai buni jucători de la FC Universitatea Cluj SA ca aceştia să fie de acord cu mutarea gratuită la FC Petrolul Ploieşti SA, pentru a facilita astfel inculpatului Walter Florian însuşirea jucătorilor de valoare din cadrul clubului. Inculpatul Nicolae Marius Adrian a acţionat profitând de poziţia  pe care o avea în cadrul clubului, cunoscând că jucătorii îi vor urma „sfaturile” de plecare la echipa Petrolul Ploieşti. 
 

Prejudiciu de 11 milioane de lei 

 
Inculpatul Nicolae Marius Adrian a transmis jucătorilor de fotbal faptul că inculpatul Walter Florian va pleca de la echipă la clubul Petrolul Ploieşti şi că dorea să ia cu el cei mai buni jucători ai echipei, iar plecarea inculpatului Walter Florian de la club însemna neplata pe viitor a drepturilor salariale. Inculpatul Nicolae Marius Adrian a acţionat în acest mod în baza înţelegerii cu inculpatul Walter Florian, cunoscând că prin ajutorul dat acestuia, va fi recompensat, acesta devenind manager sportiv al FC Petrolul Ploieşti SA, cu un salariu mult mai ridicat faţă de cel avut la FC Universitatea Cluj SA. Interesul şi scopul membrilor grupului infracţional a fost acela de a ridica valoarea profesională şi financiară a clubului Petrolul Ploieşti, în detrimentul clubului U Cluj, prin relocarea gratuită a celor mai buni jucători de la această echipă către echipa adversă. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa valorii prejudiciului cauzat în dauna FC Universitatea Cluj SA, în sumă de 2.494.375 euro, echivalentul a 11.121.562 lei. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Cluj“.
 
Citeşte şi
 
Omul de afaceri Florian Walter, trimis în judecată de DIICOT Cluj
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

otto willy
14.01.2018, 21:35:39

Doui infractori de rang european: un Gretzos si un Jegos!

+1 (1 vot)
Carmen Florea
14.01.2018, 22:44:10

... nuuuuuuuuuuuuuuuuuu, pai se poate? ... doar e cre(s)tinul Romaniei, ajuta saracii, aha, care habar n-au cat ii fura de fapt si inca cu datorii de milioane la stat, un sarlatan cu ochii dati peste cap de evlavie, iar saracul pt 100 lei datorie risca sa i se confiste cocioaba aia cu usa la un colt ...

+1 (1 vot)
dubai printul din
15.01.2018, 00:33:14

Carmenoaso, cine pe cine fura mai desteapto?! Daca te iubeste odata Becali, uiti de tot si cum te cheama! Becali iubește "usoarele" ca tine numai in orificiul maro!

-1 (1 vot)
marmotul marmotul
15.01.2018, 02:38:12

Că tot veni vorba de datorii la stat, mă întreb dacă Adevărul are taxele și impozitele la zi. Poate c-ar trebui să le dea Gigi de pomană......

-1 (1 vot)
Modifică Setările