Copreşedinele PNL Cluj despre procesul lui Iohannis: „Dacă răspunderea penală se suspendă pe timpul mandatului de preşedinte şi cea administrativă se suspendă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copreşedintele PNL Cluj, Daniel Buda, jurist de profesie, crede că Klaus Iohannis nu are de ce să îşi facă griji în legătură cu procesul de la Agenţia Naţională de Integritate. În condiţiile în care ar fi găsit vinovat, el va beneficia de imunitate, crede Buda.

Daniel Buda, copreşedintele PNL Cluj, susţine că sunt două posibile scenarii în cazul procesului lui  Klaus Iohannis privind incompatibilitatea. „Înalta Curte  poate soluţiona respectivul recurs al ANI sau poate să-l caseze cu trimitere la Curtea de Apel Alba. Deşi, unii jurişti au spus că nu se aplică regula imunităţii, eu cred că atâta vreme cât regula imunităţii se aplică în materia răspunderii penale, care este mai gravă decât răspunderea administrativă, atunci şi în această materie – a răspunderii administrative se suspendă orice formă de aplicare a unei răsounderi. Din punct de vedere faptic, eu spun că n-are niciun fel de emoţie pentru că va câştiga procesul cu ANI”, a explict Buda, jurist de profesie. 

Procesul lui Iohannis

Pe 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. Câteva luni mai târsiu, în septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea raportului de evaluare. Decizia a fost contestată de ANI la instanţa supremă. Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, pe 29 septembrie, cu o zi înainte ca judecătorii să îi admită, în principiu, recursul, că va candida la prezidenţiale indiferent de ceea ce se va întâmpla la instanţa supremă. Procesul este pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Ce spune Constituţia

Articolul 84 din Constituţie se referă la incompatibilităţile şi imunităţile Preşedintelui României: 

(1) În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.

(2) Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător.

În articolul 84 se face trimitere la articolul 72, referitor la imunitatea parlamentară: 

(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.

Citeşte şi

Curtea Supremă ar putea anunţa înainte de alegeri dacă Iohannis a fost incompatibil

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite