Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Credinţa în era tehnologiei. Mitropolitul Clujului citează din Baudelaire: „Cea mai faimoasă şiretenie a diavolului constă în a ne convinge că el nu există“

4
20 Apr 2014 12:09:47
Autor: Florina Pop
Unii credincioşi au lăsat lumânările de la Înviere lângă trotuar FOTO: Florina Pop
Unii credincioşi au lăsat lumânările de la Înviere lângă trotuar FOTO: Florina Pop

Ca în fiecare an, la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca au venit mii de oameni. Au luat lumină, au înconjurat biserica şi s-au rugat pentru cei dragi.

Mii de clujeni au asistat la slujba de Înviere oficiată la Catedrala Mitropolitană Cluj, de ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului. Peste 5.000, scrie stiridecluj.ro. În cuvântul său, mitropolitul Clujului, Andrei, a vorbit despre ce mai înseamnă credinţa în secolul tehnologiei unde diavolul, spune înaltul prelat, ispiteşte la tot pasul.

Înaltul prelat le-a spus:

„ Dacă Hristos este lumină şi izvor de lumină pentru toţi, diavolul este întuneric şi sursă de tenebre pentru mulţi. În fruntea diavolilor stă satana. Diavolii erau la început îngeri, dar, având voie liberă, cauza căderii lor a fost decizia de a se despărţi de Dumnezeu, iar motivul căderii a fost mândria.

Dacă dorim să ne explicăm răul, acesta constă în voinţa unor spirite create, inferioare lui Dumnezeu, de a se ridica peste această condiţie a lor, deci într-o tendinţă a lor de a fi prin esenţă mai mult decât sunt. Proorocul Isaia, privind cu tristeţe prăbuşirea îngerilor răi, exclamă: Cum ai căzut tu din ceruri, stea strălucitoare, fecior al dimineţii! Cum ai fost aruncat la pământ tu, biruitor de neamuri, care ziceai în cugetul tău: Ridica-mă-voi în ceruri şi mai presus de stelele Dumnezeului celui puternic voi aşeza jilţul meu.

Aşadar, diavolul este fiinţă spirituală pervertită, duh rău şi trufaş. Termenul grecesc diavolos (διάβολος) se traduce prin calomniator, pârâtor, clevetitor şi uneltitor. În ebraică se numeşte satan şi înseamnă potrivnic şi vrăjmaş. Sfântul Ioan Teologul ne spune că a fost aruncat balaurul cel mare, şarpele cel de demult, care se cheamă diavol şi satana, cel ce înşeală toată lumea, aruncat a fost pe pământ şi îngerii lui au fost aruncaţi cu el.

Fiind la început îngeri luminaţi au devenit diavoli întunecaţi. Ei sunt vrăjmaşi ai lui Dumnezeu şi apoi ai oamenilor. Cei ce se lasă ispitiţi cad în mrejele lor. Diavolul a fost dintru început ucigaş de oameni şi tatăl minciunii (Ioan 8, 44). În final, însă, va fi aruncat în iezerul cu foc şi pucioasă, cu fiara şi proorocul mincinos de care s-a servit.

Din nefericire pentru lumea modernă, cum spune Baudelaire, cea mai faimoasă şiretenie a diavolului constă în a ne convinge că el nu există. Şi, convingându-ne, poate lucra clandestin. Nu mai credem în rău. De aceea lucrurile merg tot mai prost în lume pentru că ne este frică să privim în faţă adevăratele cauze ale răului.

Credem în nemumărate mici rele, ne e teamă de nenumărate primejdii, dar am încetat să mai credem în rău şi să ne fie frică de adevărata primejdie. Or, Sfântul Petru ne spune: Fiţi treji, privegheaţi. Potrivnicul vostru, diavolul, umblă răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită.
Diavolul este întunecat, şiret şi rece. El a fost condamnat să se târască în gânduri şi simţăminte exclusiv trupeşti şi materiale. Incapabil de a se înălţa de la pământ, el nu se poate ridica înspre cele duhovniceşti. Sugerându-ne gândurile rele, împreună cu ele, intră în noi puterea lui. Sufletul se întunecă şi gândurile rele ne chinuie. Simţim atunci pierzania şi vedem că, lipsiţi de harul lui Dumnezeu, nu suntem decât pământ şi păcat. Şi dacă ne târâm şi noi pe pământ, aşa cum se târăşte el, complăcându-ne în fapte josnice, avem toate şansele să fim muşcaţi mortal de către el“.

Mai puteţi citi:

VIDEO În cel mai mare cartier al Clujului, credincioşii au urmărit slujba de Înviere de pe un ecran amplasat afară

Ce le transmite mitropolitul Clujului politicienilor aflaţi în duşmănie: „Ar trebui să poată zice, ca în cântarea de la Paşte, «Unii pe alţii să ne îmbrăţişăm»“

Mesajul de Paşte al Mitropolitului Clujului: „Multă lume e indiferentă la cele spirituale. Preferă un mediu tenebros care nu le provoacă nelinişti metafizice“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

miron miron
20.04.2014, 23:24:38

Exista pe dracul! Cred ca omul el isusi pe pamant e deavolul....

+1 (1 vot)
Geonea Liviu
21.04.2014, 00:04:52

Cu toate că sunt preoţi nu sunt capabili să citeze din biblie, pentru că nu o cunosc şi ca atare învaţă lumea numai prostii şi aberaţii despre Dumnezeu. aceasta este cea mai evidentă probă că diavolul există si vrea să ne ţină departe de Dumnezeu cu învăţături false

+1 (1 vot)
Stefan
21.04.2014, 12:22:15

Mitropolitul a batut bine de tot cimpii in cuvintarea lui de la slujba de inviere. A vorbit despre cele trei categorii in care se impart bucuriile. Cind a vorbit de bucuriile pacatului n-a gasit altceva mai bun de vorbit decit despre "pacatul mincarii". Daca in mintea lui, a minca inseamna un pacat, atunci practic, n-ai cum sa te mai mintuiesti. Toti oamenii din lume pacatiuesc in mod curent mincind. Cred ca Andrei are probleme serioase la mansarda.

Doru Dor
21.04.2014, 13:00:01

In sfarsit un cuvant coerent si pragmatic din partea unui preot ortodox. Ne este explicat in cuvinte putine si concise cum omul devine inrobit de gandurile rele (pacatul) pentru ca e slab, asuprit, dominat de dracii cei mari care au puterea si banul. E bine sa auzim vorbe alese, dar cel mai bine ar fi ca mai marii planetei sa le aplice, pentru ca noi nu prea putem face mare lucru. Cred ca lumea s-ar putea schimba rapid daca s-ar dori, dar cei mari nu se pot opri din a poseda tot ce prind. Multumim parinte, dar sa vina la slujba Domniei Vostre 5.000 dintre cei bastani, nu din poporul cel fara de putere.