Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Crezul şoferului român care vine din Spania pentru protestul din 10 august. „Pe noi nu ne pot mitui“

12
7 Aug 2018 13:49:22
Autor: Florina Pop
Kuky Ciontoş a organizat un protest şi în regiunea spaniolă unde locuieşte FOTO Facebook Kuky Ciontoş
Kuky Ciontoş a organizat un protest şi în regiunea spaniolă unde locuieşte FOTO Facebook Kuky Ciontoş

Ioan Ciontoş este un clujean în vârstă de 41 de ani care lucrează ca şofer profesionist în regiunea Castellón din Spania. Pe 10 august va veni special la mitingul din Bucureşti unde sunt aşteptaţi mulţi români din diaspora.

Kuky Ciontoş, pe numele real Ioan Ciontoş, locuieşte în Spania de 15 ani şi pe 10 august va veni special la mitingul anunţat în Bucureşti. Va fi al treilea protest din ţară la care participă anul ăsta. Bărbatul, plecat de 15 ani, spune că, din străinătate, situaţia din România se vede „dezastruoasă“ şi ţara „se îndreaptă spre dictatură“.

„Uitaţi-vă ce Guvern avem: de analfabeţi, de inculţi, de oameni care doar să fure din banul public, atâta îi interesează. Cetăţeanul pentru ei nu valorează nici doi cenţi. Cetăţeanul de rând nu valorează pentru acest partid nici doi cenţi. De diaspora să nu mai vorbim“, susţine clujeanul.

Locuieşte în Borriana, un oraş de circa 34.000 de oameni, unde 20% sunt români. Acolo a organizat un protest anti-PSD (foto mai jos). „Ei (n. r. PSD) nu ne suportă pe noi. Pe noi nu ne pot mitui“, afirmă şoferul.

 

La alegerile prezidenţiale din 2014 a votat, în calitate de cetăţean român, în Borriana şi situaţia a degenerat.

„În Castellon a ieşit cu scandal, cu bătaie, cu poliţie. Cei de la PSD plăteau oameni la un bar de lângă ca să voteze cu Ponta. Le dădeau bani şi credit sau foile în mână, ştampilate efectiv, cu care intrau înăuntru (n. r. în secţia de vot). (...) În momentul când au văzut că toată lumea votează cu Iohannis, la ora 14.00, după-amiaza, au blocat accesul în consulat. Ne ţineau ca să treacă timpul ca să nu votăm în număr mare“, susţine şoferul.

Un alt motiv pentru care a decis să vină pe 10 august este că partidul de guvernământ „a minţit populaţia“ şi „nu a făcut nimic din programul de guvernare“. „Ce au făcut în 28 de ani bun pentru România?“, se întreabă el retoric. Îşi aminteşte că primul său vot, de la 18 ani, a fost pentru Emil Constantinescu, dar nu din simpatie sau convingere, ci deoarece nu vroia să ajungă PSD la putere.

Kuky Ciontoş afirmă că e la curent cu declaraţiile jignitoare aduse de unii bugetari, iar concluzia lui este: „Ei nu ne suportă pe noi. Pe noi nu ne pot mitui“.

La un protest organizat la Bucureşti în 2018 FOTO: Kuky Ciontoş

Data de 8 septembrie 2003 e o zi importantă pentru el. Şi dureroasă. E ziua când a plecat din România. „Ţin minte data pentru că a fost o zi importantă. (…) Am plecat că nu mai aveam ce face în ţară. Nu mai îmi găseam rostul“, mărturiseşte acesta.

Întrebat cum văd românii din Borriana situaţiau din ţară, şoferul zice: „Se vorbeşte româneşte pe stradă. O parte vin (n. r. la protestul din 10 august), o parte habar n-au ce se întâmplă în ţară, o altă parte sunt privitori Antena 3 şi România TV. Aici e o zonă un pic roşie. Aici se fac foarte multe manevre cu consulatul român“, susţine bărbatul.

Şi-ar dori să revină în ţară, însă va decide în funcţie de ce se întâmplă anul acesta în România.

„Vreau să vin în ţară să fiu liber, nu să vin şi să dau şpagă la mafia PSD. Banii câştigaţi de mine în Spania nu vreau să-i dau la mafie. Dacă vreau să fac o firmă, de la primul şi până la ultimul birou trebuie să împart bani. (…) În Spania, dacă lucrezi şi-ţi vezi de treabă, eşti respectat ca şi un spaniol. Că au fost români care făceau măgării în ţară, făceau şi aici, dar spaniolii au ştiut să facă diferenţa. Nu cum se vorbeşte în România că ne exploatează. Mai repede exploatează un patron român aici, care are firmă, un român decât spaniolul“, consideră şoferul.

Legat de speranţele pe care şi le pun în mitingul din 10 august, Ciontoş speră ca lucrurile să se aşeze: „sper să se rezolve treaba, dar asta doar cu ajutorul celor din ţară. Trebuie să înţeleagă că dacă nu se alătură diasporei s-a terminat şi România va rămâne, ca şi Zidul Berlinului, roşie, se îndreaptă spre dictatură sigură, 100%“.

Mai puteţi citi:

Mesajul unor români din Canada care vin la mitingul Diasporei: Să le arătăm incompetenţilor de la cârma României că ei sunt adevăraţii hoţi, curve şi cerşetori

Primăria Bucureşti refuză autorizarea mitingului pus la cale de românii din diaspora pe 10 august. Motivul invocat

Cine se ocupă de organizarea protestului programat la Bucureşti pe 10 august. Peste 90.000 de români din Diaspora sunt interesaţi de eveniment

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

p m t
7.08.2018, 15:22:23

Deja am obosit de povestea cu diaspora! E cusuta cu ata alba!Hai sa ne vedem de munca! Lasati prostia asta cu diaspora!

-2 (6 voturi)
daco getul
7.08.2018, 17:41:56

e tare diaspora, inca se mai uita la ecranul romanesc

king artur
7.08.2018, 18:21:34

pmt nu poti lucra cand tara e ingrijorata de o guvernare condusa de bantiti si hoti. "Un popor care alege politicieni corupti, impostori, hoti si tradatori, nu este victima, ci complice.” George Orwell.

-1 (3 voturi)
Trasnit Mandpv
7.08.2018, 18:40:09

Kuki draga, eu locuiesc de mai mult de 20 in Spania si nici gand sa - mí pierd vreun minut din concediu ptr un meeting de doi leí, organizat de - un tigan. A, sa nu uit, din 28 de ani de democratie, un pic mai mult de jumatate, Romania a fost condusa de destepti, incoruptibili, competenti!

-2 (6 voturi)
Trasnit Mandpv
7.08.2018, 18:40:09

Kuki draga, eu locuiesc de mai mult de 20 in Spania si nici gand sa - mí pierd vreun minut din concediu ptr un meeting de doi leí, organizat de - un tigan. A, sa nu uit, din 28 de ani de democratie, un pic mai mult de jumatate, Romania a fost condusa de destepti, incoruptibili, competenti!

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările