Cum este afectată structura creierului la copiii care sunt pedepsiţi fizic. „Toate formele de abuz sunt asociate cu declinul angajamentului şcolar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Penn State au descoperit că abuzul fizic duce la scăderea performanţei cognitive a copiilor, în timp ce formele non-abuzive de pedeapsă fizică provoacă implicarea şcolară redusă şi izolarea crescută faţă de colegi.

Un cercetător de la Universitatea Penn State (SUA) şi colaboratorul lui au descoperit că abuzul fizic este asociat cu scăderea performanţei cognitive a copiilor, în timp ce formele non-abuzive de pedeapsă fizică au fost asociate independent cu implicarea şcolară redusă şi izolarea crescută faţă de colegi.

Sarah Font, profesor de sociologie şi membru al Maltreatment Solutions Network (Reţeua de Soluţii privind Tratamentele Rele Aplicate Copilului-nr) şi Jamie Cage, profesor asistent la Şcoala de Asistenţă Socială din Virginia Commonwealth University, au constatat că performanţele copiilor şi implicarea în clasă sunt influenţate în mod semnificativ de expunerea lor la pedeapsa fizică uşoară, dură sau abuzivă primită acasă. Studiul lor a fost publicat recent în revista Child Abuse and Neglect (Abuz şi neglijare a copiilor), citată de Science Daily.

Şi pedeapsa fizică uşoară are efecte negative

În timp ce pedeapsa corporală şi abuzul fizic la copii au fost asociate, în studii anterioare, cu dezvoltarea cognitivă redusă şi realizările academice scăzute, studiul lui Font este unul dintre puţinele care examinează simultan pedeapsa fizică abuzivă şi non-abuzivă, raportată atât de copii cât şi de îngrijitori.

Chiar dacă pedeapsa fizică nu duce la vătămări fizice grave, copiii pot simţi frică şi pot suferi, iar acest stres s-a dovedit a avea un impact negativ asupra structurii creierului, asupra dezvoltării şi bunăstării generale.

„Acest stil de pedeapsă are rolul de a provoca dureri minore, astfel încât copilul îşi va schimba comportamentul pentru a evita pedeapsa viitoare, dar nu oferă copiilor posibilitatea de a învăţa cum să se comporte în mod corespunzător prin explicaţii şi raţionamente", 

Sarah Font, profesor de sociologie

Studiu pe 650 de copii şi îngrijitori

În acest studiu, peste 650 de copii şi îngrijitorii lor au fost examinaţi în ceea ce priveşte trei tipuri de pedeapsă fizică: pedeapsa corporală uşoară, pedeapsa corporală severă şi abuzul fizic. Grupurile au raportat experienţa lor legată de utilizarea pedepsei fizice, iar cercetătorii au măsurat rezultatele cognitive, implicarea şcolară şi izolarea faţă de alţi copii. Datele au fost analizate pentru a determina legătura dintre performanţa cognitivă/academică şi modul în care expunerea iniţială şi variabilă la pedeapsa fizică le influenţează.

„Am constatat că, deşi toate formele de pedeapsă fizică şi abuz sunt asociate cu declinul angajamentului şcolar, numai expunerea la abuz fizic are o influenţă negativă semnificativă asupra performanţei cognitive şi numai pedeapsa fizică severă creşte în mod deosebit izolarea faţă de alţi copii. Acest lucru sugerează ca prevenirea abuzului fizic ar putea promova performanţa cognitivă a copiilor, dar poate nu este suficientă pentru a-i face pe copii implicati şi adaptaţi în şcoala”, a spus Font.

Părinţii ar trebui să înveţe metode alternative de educaţie

Având în vedere că pedeapsa fizică uşoară se poate transforma în abuz fizic şi că chiar şi aceste pedepse uşoare au consecinţe asupra funcţionării şcolare cognitive şi sociale a copiilor, o soluţie pentru prevenirea abuzului fizic este învăţarea de către părinţi a formelor alternative de pedeapsă.

O modalitate de a le oferi părinţilor informaţii despre educaţia alternativă în domeniul pedepsei este o informare din partea medicilor în timpul vizitelor periodice pe care le fac cu copiii la medic sau în cadrul unor programe de parenting. 

Citeşte şi:

De ce cumpără extrovertiţii mai multe bunuri de lux. „Personalitatea pare a fi un factor important în modul în care oamenii gestionează resursele limitate“

Cercetătorii au descoperit cum poate faţa noastră să dezvăluie dacă suntem bogaţi sau săraci

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite