Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Cum au ajuns Bucureşti şi Cluj să concureze la PIB cu oraşe importante din Vest. Explicaţiile unui expert al Băncii Mondiale

37
17 Oct 2021 04:04:23
Autor: Ştefan Lică
Clujul s-a dezvoltat enorm în ultimii 20 de ani, iar datele Eurostat arată că e oraşul al cărui PIB a crescut cel mai mult în acest timp
Clujul s-a dezvoltat enorm în ultimii 20 de ani, iar datele Eurostat arată că e oraşul al cărui PIB a crescut cel mai mult în acest timp

Cele mai dezvoltate oraşe din România din punct de vedere economic au ajuns să concureze la multe capitole cu oraşele importante din Polonia, Cehia şi Slovacia, dar şi cu multe dintre cele din Occident.

Afirmaţia, cel puţin în ultima sa parte, ar putea să pară o glumă, dar nu este. Asta pentru că Bucureştiul şi Clujul, oraşele despre care este vorba, au crescut enorm în ultimii ani, explică Marcel Ionescu - Heroiu, expert în dezvoltare durabilă urbană. Alte oraşe, precum Oradea,Timişoara şi chiar Iaşi, vin şi ele puternic din urmă. 

Regiunea Bucureşti-Ilfov are produsul intern brut pe cap de locuitor (PIB) calculat în funcţie de standardele puterii de cumpărare (PPS) peste multe.regiuni similare din ţări ca Spania, Portugalia şi chiar peste unele din Franţa sau Germania.În acelaşi timp, oraşul Cluj-Napoca surclasează oraşe importante din ţări ca Polonia, Slovacia şi Cehia şi concurează la PIB şi cu oraşe importante din Vest. 

Explicaţiile unui salt neaşteptat

Marcel Ionescu-Heroiu explică: „„În baza de date de la Harvard se văd cel mai bine aceste diferenţe, care sunt şi în funcţie de ce tip de forţă de muncă ai în zone, în oraşele respective. E vorba de PIB-ul la curs actual ajustate la putere de cumpărare. Datele ajustate la putere de cumpărare sunt mai corecte şi practic reprezintă  indicatorul folosit şi de Comisia Europeană pentru a alocă fonduri europene.
 
Fiind costul vieţii mai scăzut în România, bineînţeles că asta ne ajută oarecum cu performanţa pe partea asta. O chirie în Bucureşti, în centru chiar, e 300-400 de euro. Dar în Berlin, chiar dacă e oraş relativ ieftin în Vest, trebuie să plăteşti 1.000-.2000 de euro.
 
Aici e vorba de performanţă forţei de muncă, nu există altă explicaţie fantastică. Romanul chiar produce, e mai productiv şi sigur că singurul factor care ne poate încuraja creşterea pe termen lung e consumul. Ne ajută mult diasporenii care trimit banii înapoi, apoi costul vieţii mai scăzut.
 
Clujul, cel puţin ca cifra, ca PIB pe cap de locuitor, peste multe oraşe vestice. Mergeţi în Polonia, în Cehia sau Slovacia. Vedeţi cum arată oraşele lor şi apoi mergeţi în vest să vedeţi comparativ. Inclusiv fizic să vedeţi cum arată infrastructura. Acolo a mişcat şi administraţia publică. Şi o să aveţi surpriza să vedeţi că se trăieşte mai bine acum în Europa de Est decât în bună parte din oraşele din Vest”, spune Heroiu. 
 

Clujul, campion la creşeterea PIB în Europa

 
El spune că România în general, dar mai ales oraşele amintite au crescut în ultimele două decenii ajungând din urmă numeroase oraşe din Occident. De altfel, Clujul este oraşul cu cea mai rapidă creştere economică dintre marile oraşe ale Uniunii Europene. Informaţia a fost publicată de experţii Băncii Mondiale, în baza unor date culese de Eurostat, care monitorizează toate marile oraşe din Uniunea Europeană. 
 
Aderarea României la Uniunea Europeană a reprezentat o şansă istorică pentru Cluj, iar oraşul a ştiut să profite din plin de această oportunitate, consideră Heroiu.
 
„Clujul, în momentul de faţă, poate lucru puţin cunoscut, este oraşul cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană. Eurostat-ul culege date pentru cele mai mari oraşe din Uniunea Europeană şi dacă ne uităm la perioada în care au fost culese datele, 2000 şi 2019, deci într-o generaţie, PIB-ul Clujului a crescut de 4,5 ori. În momentul de faţă, este oraşul cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană”, susţine el.
 
Forţa de muncă înalt calificată şi bine plătită, faptul că oraşul este un centru universitar puternic, un centru al IT-ului, medical şi bancar sunt câteva dintre argumentele Clujului.
 
„Este performanţa oraşului. Dacă vă uitaţi, Clujul are şi cea mai mare concentrare de softişti din Europa. Harvard a publicat o bază de date cu forţa de muncă. Performanţa unui oraş ţine de concentraţia de forţă de muncă care lucrează în domenii cu valoare adăugată mare, adică domenii în care se plătesc salarii mai mari şi în care se generează venituri mai mari. Clujul e la distanţă de restul oraşelor în ceea ce priveşte ponderea forţei de muncă angajată în IT.
 
Vă daţi seama că o forţă de muncă într-un domeniu cu potenţial de creştere mare o să performeze întotdeauna bine. Plus pe lângă sectorul IT mai sunt sectoare cu valoare adăugată mare bine reprezentate, industria farmaceutică, sectorul medical, sectorul academic, partea de consultanţă. Sectorul bancar. E Banca Transilvania cu sediul acolo, plus toate băncile mari din România bine reprezentate. Nu e mare filosofie”, e reţeta succesului clujean, în opinia expertului. 

 

Vă mai recomandăm şi:

Expert al Băncii Mondiale, despre extremele României: „Sunt zone la nivel de Burkina Faso şi zone la nivelul Elveţiei”
 
Experţii explică de ce avem atâţia morţi de COVID-19. Cum au ajuns medicii să aleagă pe cine să salveze
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

mache
17.10.2021, 10:28:53

Aștept haterii sa înjure si sa ne explice ca toti sunt săraci. Mai ales cand va zic ca multi culegători ar putea trai mai bine in Bucuresti si Cluj decat in Germania, cu salariu mai mic. Ieri am citit pe blogul unei emigrante ca in Germania dacă vrea sa meargă la Doctor se programează si durează între 3 si 6 luni. Altfel ii trebuie o asigurare privată foarte scumpă. Ce v-ati mai Basica daca s-ar întâmpla asa si pe aici,

+4 (10 voturi)
Ludwig
17.10.2021, 10:48:05

Da, nici eu nu inteleg de ce se duc in afara cand in tara castigi mai bine ca acolo...Nu mai zic ca acolo platesti si chirie ce e imensa...

+2 (10 voturi)
mache
17.10.2021, 10:54:28

Pentru ca exista mitul asta, mai ales la tara si mai ales la needucați. Se duc afara sa stea câte 7 in camera si mănâncă supa instant in fiecare zi. Când se întorc mint ca sunt regi, si găsesc sute de fraieri care ii cred. In 3 zile cheltuiesc tot ce au câștigat in 6 luni, după aia sunt frustrați si dau vina pe Romania si pe politicieni. Toți ratații astia au votat AUR la ultimele alegeri, toti aia către-si vărsa veninul pe Romania sunt de obicei looseri care nu pricep multe chestii si înjură Romania ca se se îndure mai bine scuturile in k.. pe acolo pe unde sunt.

+1 (11 voturi)
Georgian Macadau
17.10.2021, 10:54:44

Cred că România nu trebuie sa se lase antrenată de noul marxism și că sistemul educațional moștenit de la comuniștii care spuneau: "învățați, învățați și iar învățați" trebuie păstrat. E o lipsă mai acută ca oricând la nivel internațional de "creiere" și țara care va pune accentul pe instruirea chiar și puțin forțată pentru gustul actualelor "mămici" a tineretului va ieși învingătoare. Lucrez în Londra și dau peste familii întregi, cu copii de 16-25 de ani care când le livrez un palet de parchet aranjat 4 × 15 rânduri înălțime stau cate 2-3 minute și nu reușesc să afle câtă marfă le-am livrat.. se apucă să numere fiecare bucată, pierd numărătoare, o iau de la capăt 🙂...e teroare cât sunt de analfabeți..... adică n-au habar tabla înmulțirii a lui Pitagora. Ce inovații?! Ce IA să implementeze, ce programare să facă dacă ei n-au habar de lucruri de bază? Și sunt mulți, te pune pe gânduri la cât sunt de mulți....

-5 (5 voturi)
mache
17.10.2021, 11:00:51

Moșule toti sunt disperați ca romanii nu i-au testele PISA. Pai învățământul romanesca nu e făcut pe testele PISA. Aia șmecheri au făcut învățământ prin care învățământul e făcut exact pe PISA. Romania are si va avea o problema mare la tara unde profesorii si doctorii nu vor sa meargă indiferent de situație. In orașele mari iti dau in scris ca asa cum e astăzi învățământul românesc ‘’bate’’ oricând la k… UK. In BUCURESTI sunt mii, poate zeci de mii de elevi(stiu ptr. Ca merg cu fiul meu) care la 13-14 ani au deja diploma de programare avansat. La 14 pot face Java sau Robotică avansată. In momentul asta romania are IT, la 140% nivel european si e cea mai tare tara din regiune la asa ceva. Ungaria e la 60% nivel european.

+4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările