Cum a ajuns celebru în lume un pub din Cluj. „Enigma“, mediatizat de publicaţii influente drept primul bar cinetic steampunk de pe mapamond

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pub-ul clujean Enigma FOTO: Gabriel Roşca, 6sense.ro
Pub-ul clujean Enigma FOTO: Gabriel Roşca, 6sense.ro

Pub-ul devenit celebru în doar câteva zile de la redeschidere se numeşte Enigma şi se află în centrul Clujului pe o stradă la fel de unică ca şi conceptul din spatele localului, unde 7 maşinării ingenios create se mişcă în continuu şi creează impresia că decorul din jur e viu.

Un local ingenios amenajat în Cluj, intitulat „Enigma“ şi redeschis în urmă cu câteva zile, a ajuns deja faimos pe plan mondial. Modul în care proprietarul l-a amenajat a fost apreciat de administratorii portatului web boredpanda.com, unul dintre cele mai populare site-uri de divertisment din lume, dedicat exclusiv mediatizării unor instantanee ieşite din comun. Ulterior, jurnaliştii de la BBC şi Business Insider l-au contactat pe proprietar pentru detalii despre pub. 

Unicitatea design-ului, considerat primul de acest fel din lume, constă în cele şapte maşinării aflate în mişcare continuu, menite să simbolizeze că timpul este preţios. Despre „Enigma“ vor scrie şi revistele editate de companiile aeriene Blue Air şi Wizz Air.

Amenajarea barului cinetic a început în urmă cu aproape doi ani. Atunci, proprietarul s-a gândit să schimbe radical faţa localului deschis în 2005.

„Am vrut să facem o schimbare şi am zis să fie una radicală. Am plecat de la ideea că totul e în mişcare şi am vrut să aducem mişcarea în interior. În momentul în care gândeşti un decor şi acela e static nu creezi acelaşi impact. Omul e în mişcare. Iar într-un Cluj foarte viu trebuie să vii cu o chestie vie. Cuplând aceste idei am ajuns la final: să facem ceva în mişcare! Trăim într-un oraş viu, am zis să facem ceva viu, ceva ce nu s-a mai făcut“, spune Mihai Valentin (35 de ani), proprietarul barului. 

Tânărul a apelat la designerii Alexandru Tohotan şi Zelenyak Zoltan, de la firma „6th Sense Interiors“ (sursa foto a imaginilor din text: Gabriel Roşca, 6sense.ro), care au creat interiorul după principii ale curentului arhitectural steampunk. 

image
”Suntem fiinţe care rezonăm cu lucruri asemănătoare nouă, cu lucruri care sunt după chipul şi asemănarea noastră. Vă citesc un comment de pe Facebook al cuiva din Anglia: «Iubesc steampunkul, întotdeauna l-am iubit, dar întotdeauna m-a stresat foarte tare faptul că făceau nişte piese de decor pe care le lipeau pe perete. Nimic nu se mişca. Vroiam să se mişte ceva». Deci, omul, când le vede, îşi doreşte să le pună în mişcare”, adaugă proprietarul.

Simbolurile maşinăriilor

Pub-ul deja faimos se află pe strada Iuliu Maniu, numărul 12. Şi această stradă este unică în lume, prin faptul că arhitectul a gândit clădirile de pe cele două laturi în oglindă. Prima imagine la intrarea în bar este cea a unei maşinării reprezentând un biciclist din metal şi fire, care pedalează în continuu.

„În prima cameră este acest biciclist, un sclav modern al timpului, care creează energia necesară pentru tot. Biciclistul e cel care uneşte întreg spaţiul. Biciclistul sunteţi dumneavoastră, sunt eu, este omul care, prin energia lui, prin lucrul lui meticulos, hrăneşte toată societatea. Apoi, pe tavan este un labirint care reprezintă încorsetarea, închiderea, dar şi un mesaj pozitiv: orice labirint are o ieşire, două. Noi am gândit o a treia: în mijloc e pasărea (n.r. - a doua maşinărie), care reprezintă eliberarea.  Când găseşti soluţii la problemele propriei vieţi poţi şi să ajungi şi tu pasăre, să-ţi iei zborul din interiorul labirintului“, detaliază Mihai Valentin.

În a doua încăpere, unde a fost amenajat şi barul, se află maşinăria „Enigma“. În preajmă a fost proiectată imaginea unui lift. Pe tavan au fost montate trei flori metalice acţionate de o roată. Alte două maşinării au fost amplasate în a treia încăpere: un ceas colosal, pe un perete întreg, cu multe rotiţe în mişcare, iar pe tavan - bobiţe care se ridică şi coboară, reprezentând ploaia.

pub ul enigma din cluj foto

Ce i-a inspirat pe designeri

Piesele folosite pentru decor provin din motoare de maşini, amortizoare, arcuri, diverse roţi special alese şi organizate pentru a lăsa impresia de mişcare. Cei doi au dat viaţă şi altor două pub-uri din Cluj deja celebre în lume, „Joben“ şi „Submarine“.

Despre cum am gândit acest pub, ţinând cont de cromatică, materiale şi simbolistică, cei doi designeri explică mai jos, într-un interviu.

De la ce a plecat totul?

Alexandru Tohotan: Ne-am dorit să punem cap la cap o întreagă poveste în care să poţi pătrunde în momentul în care vii aici. Iniţial, am vrut să realizăm trei camere distincte, fiecare spunând o poveste diferită, dar care să facă totuşi parte dintr-o idee unitară a întregului design. Planurile de la început au suferit însă numeroase modificări pe parcursul celor doi ani cât a durat lucrul la acest proiect. Detalii ca şi: cromatica de brun, negru cu accente de cupru, iluminarea bazată predominant pe culori complementare de portocaliu şi violet reprezintă nişte puncte de reper pe care ni le-am trasat încă de la început şi pe care încetul cu încetul le-am încorporat în conceptul final de design. Ca şi ideatică, tema preferată a fost timpul şi ceea ce reprezentăm noi, ca şi indivizi, în timp. Singura modalitate prin care am simţit că putem reda cât mai fidel ideea de timp, a fost prin mişcare, ceea ce ne-a şi determinat să inserăm în design elementele cinetice.

Cum aţi gândit noua faţă a barului?

Zelenyak Zoltan: Întreg designul se încadrează în ceea ce se numeşte curentul steampunk. Astfel şi faţada barului, împreună cu toate elementele din zona aceea, vin să întărească această idee. Avem aici numeroase componente ce provin din motoare de maşini, amortizoare, arcuri, diverse feluri de rotiţe special alese şi atent organizate pentru a crea iluzia unui motor perfect funcţional, care deserveşte unei maşini a timpului reprezentată printr-un lift care te transportă spre diferite dimensiuni temporale din trecut sau din viitor.

Cum aţi făcut cele şapte maşinării să meargă?

Alexandru Tohotan: Fiecare dintre cele şase mecanisme cinetice a fost gândit separat şi mai mult decât atât a fost chiar nevoie de o implicare documentată a noastră într-un domeniu ce nu ţine neapărat de design, ci are, mai degrabă, legătură cu ingineria şi mecanica. Când spunem mecanisme cinetice ne gândim aici la anumite sisteme acţionate de motor cum ar fi, de exemplu, ansamble care imită forma unui arbore cotit, aflate în componenţa păsării, a decodorului şi a mecanismului ce imită ploaia. De asemenea, un alt motor acţionează ceasul şi rotiţele din componenţa acestuia într-un angrenaj compact. Unele din aceste sisteme cinetice nu au rămas doar la stadiu de schiţe, pentru o bună parte din mecanisme a fost nevoie de detalii 3D. Reuşita acestor maşinării cinetice se datorează inginerilor şi oamenilor care au pus în practică execuţia lor.

Ce reprezintă ele?

Zelenyak Zoltan: Povestea celor şase mecanisme se află în strânsă legătură cu ideea centrală a timpului şi a călătoriei în timp. Ceasul este unul dintre simbolurile principale ale trecerii timpului, robotul care pedalează fără oprire la intrarea în bar reprezintă individul prins in timp, pasărea sugerează ideea de eliberare, decodorul este strict legat de ideea de descifrare a misterelor vieţii, florile care se închid şi deschid pe tavan împreună cu mecanismul ploii sunt iarăşi angrenate în ideea trecerii, iar liftul este ceea ce am gândit noi ca şi maşină a timpului, acesta oferind posibilitatea călătoriei în timp.

Un loc preferat din local unde v-aţi bea cafeaua...

Zelenyak Zoltan: Este greu să ne pronunţăm în această privinţă. Pentru noi, elementul iconic al acestui loc este ceasul, ideea de la care am şi pornit, prima schiţă pe care am realizat-o fiind aceea a unui ceas imens în faţa căruia totul pare infim, redus, mic. Este şi senzaţia pe care o avem fiecare dintre noi în faţa timpului. Acest ceas ne atrage atenţia constant că timpul se scurge mult prea repede, de aceea probabil şi regretăm faptul că nu avem acea “manetă” de siguranţă care să ne permită să dăm timpul înapoi. În final, suntem cu toţii responsabili de timpul care ne este dăruit.

pub ul enigma din cluj foto

Mai puteţi citi:

FOTO Submarinul petrecăreţ din adâncurile Clujului. Un nou pub care te îmbie la o călătorie într-un decor fantastic cu torpile şi căşti de scafandru

FOTO Un „Joben“ scos din romanele lui Jules Verne. Decorul aduce cu un platou de filmare SF

FOTO Rusia din inima Clujului. Localul unde Securistu’, Ceauşescu şi Europa Liberă sunt doar băuturi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite