Cum au ajuns universităţile din România să atragă zeci de tineri din Elveţia. Motivele pentru care aleg să studieze aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universităţile de medicină din România atrag în ultimii ani tot mai mulţi studenţi străini. Mulţi dintre aceştia aleg ţara noastră pentru că sunt admişi mai uşor la studii decât în ţările lor.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj (USAMV) atrage tot mai mulţi studenţi din ţările membre UE, dar şi din Elveţia. Potrivit RTS, tot mai mulţi tineri elveţieni aleg să studieze în Cluj, în condiţiile în care concurenţa la facultăţile din Ţara Cantoanelor este foarte mare. 

Odată cu 2007, anul în care România a intrat în Uniunea Europeană, studiile efectuate în ţara noastră sunt recunoscute pe întregul continent. Din acel moment, tot mai mulţi studenţi din Europa au ales România şi Clujul. Studenţii elveţieni afirmă că studiile în sine nu sunt mai uşoare la Cluj decât în şara lor, însă pot fi admişi mai uşor la facultate. Potrivit sursei citate, USAMV este una dintre cele mai serioase universităţi de profil din Europa.

„Studiile nu sunt mai uşoare aici, dar se intră mai lejer la facultate”

Mathilde este din Geneva şi e doar una dintre tinerele din Elveţia care au ales Clujul. Ea şi a ajuns în România în urmă cu cinci luni. „Nu ştiam la ce să mă aştept aici (n.r – în România), dar e grozav. Aici îţi creezi uşor o mică familie. Mulţi studenţi sunt dezamăgiţi pentru că visează să fie admişi la facultăţile din Elveţia. Venind aici, visul devine posibil. Studiile în Cluj nu sunt mai uşoare ca în Elveţia, dar diferenţa e că e mai uşor să intri la facultate”, a afirmat Mathilde (foto jos).

image

Guillame a eşuat încercând să fie admis la studii la Lausanne, iar acum şi-a început al doilea an în România. „Suntem bine văzuţi şi recunoscuţi când ajungem la internshipuri în Elveţia. Pregătirea de aici, din România, este bine văzută şi în Elveţia”, a spus Guillame.

50 de studenţi din Elveţia, la Cluj

50 de studenţi din Elveţia de Vest au fost admişi la studii în facultăţile de medicină din Cluj, la USAMV şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF). Reprezentanţii UMF Cluj au confirmat ceea ce spun tinerii din Elveţia. „Numărul de locuri este limitat, există un proces foarte riguros de selecţie în cadrul admiterii. Studiile făcute aici sunt recunoscute peste tot în Europa”, a declarat Valentin Cernea pentru RTS.

Asta arată şi paradoxul sistemului elveţian, care duce lipsă de medici, dar are un sistem greoi de admitere în facultăţi. Elveţia angajează annual medici străini şi va angaja şi elveţieni care îşi vor termina studiile în România, este concluzia trasă de autorul reportajului difuzat de RTS. 

Aproximativ o treime dintre medicii care sunt angajaţi în Elveţia provin din alte ţări. Guvernul a încercat să rezolve această problemă în 2016, investind 100 de milioane de franci elveţieni pentru a finanţa locuri suplimentare pentru studenţii la facultăţile de medicină. Obiectivul eleveţienilor a fost de a ajunge la un număr de 1.300 de medici pe an până în 2025, în creştere faţă de 900, câţi sunt în prezent.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite