Cum alegi poliţa RCA. De ce preţul nu trebuie să fie argumentul decisiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii unei firme specializate în managementul despăgubirii victimelor accidentelor rutiere atrag atenţia asupra criteriilor după care alegem poliţa RCA. Anul trecut, două dintre firmele care ofereau printre cele mai mici preţuri de pe piaţă au intrat în procedură de faliment, iar şoferii vinovaţi riscă să plătească despăgubirile, dacă acestea trec de o anumită limită.

Demararea procedurilor de faliment în cazul companiilor de asigurări Astra Asigurări şi Carpatica Asig au lăsat multe victime ale accidentelor rutiere în situaţia de a fi nevoiţi să ceară despăgubiri de la Fondul de Garantare al Asiguraţilor. Sumele care pot fi obţinut de la acest fond sunt limitate la 450.000 lei pentru fiecare creditor de asigurare al societăţii aflate în faliment. Despăgubirile ce depăşesc acest plafon trebuie achitate de şoferul vinovat de producerea accidentului. În plus, România se află pe primul loc în topul ţărilor din UE unde au loc cele mai multe accidente cu victime decedate. 
 

În acest context, specialiştii primei firme specializate în managementul despăgubirii victimelor accidentelor rutiere atrag atenţia asupra criteriilor care trebuie avute în vedere în momentul în care ne facem asigurarea RCA. Într-o postare pe blogul firmei din Cluj se arată: „În viaţa de zi cu zi, puţini dintre noi ne punem întrebarea de ce preţul asigurării RCA diferă în funcţie de societatea de asigurare cu care contractăm, în condiţiile în care poliţa acoperă aceleaşi riscuri. Dacă mai demult nu ne interesa la ce asigurător avem poliţa, pentru că toate preţurile erau la fel, acum cei mai mulţi alegem să ne facem asigurare RCA la asiguratorul care oferă cel mai mic preţ, gândindu-ne că oricum RCA-ul nu contează pentru noi, ci pentru cei pe care i-am accidenta. Această mentalitate este una cât se poate de greşită, deoarece asiguratorul pe care îl alegi este important şi pentru tine, nu numai pentru cei cărora le-ai cauza pagube într-un accident.”

Criterii pentru alegerea poliţei RCA 

„Atunci când decizi unde să îţi faci RCA-ul, ia în considerare şi alţi factori în afară de bani, cum ar fi solvabilitatea şi seriozitatea firmei. Gândeşte-te că în cazul în care produci un accident, asiguratorul este practic girantul tău, adică cel care îi plăteşte pe cei păgubiţi din vina ta, pe creditorii tăi. Astfel, eşti direct interesat ca girantul tău să aibă bani suficienţi pentru a plăti toate despăgubirile pe care le datorezi, deoarece în caz contrar poţi fi şi tu obligat la plată”, arată specialiştii firmei.

În plus, dacă în maşină se află membri ai familiei tale, aceştia vor fi despăgubiţi tot de firma la care ţi-ai făcut RCA. „Mai mult, se poate întâmpla ca printre vătămaţi să fie chiar membri ai familiei tale, care să fie cu tine în maşină atunci când dintr-o neglijenţă sau imprudenţă provoci un accident de circulaţie. Într-o asemenea situaţie, este limpede de ce ai nevoie de un asigurator bun, care să îi despăgubească repede şi bine pe cei afectaţi”, precizează articolul amintit. Concluzia specialiştilor: „Din păcate, ieftin şi bun nu se poate, dar în caz că se întâmplă ceva, te vei bucura că nu ai făcut rabat la asigurarea RCA. Aşadar, reţine cele de mai sus data viitoare când analizezi ofertele de asigurare RCA existente pe piaţă şi asigură-te că vei fi acoperit cum trebuie în cazul în care vei avea nevoie.”

Citeşte şi

România, cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere din UE. Câţi bani de la buget „arde” moartea pe şosele

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite