Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Cum arată noile autobuze electrice care vor circula în premieră în România. Fiecare vehicul costă o jumătate de milion de euro

6
2 Apr 2018 16:28:59
Autor: Ştefan Lică
Foto: solarisbus.com
Foto: solarisbus.com

Autobuzele electrice au câştigat teren în ultimii ani, după ce tot mai multe companii de transport public din ţările membre UE au apelat la astfel de vehicule nepoluante. Mai multe oraşe din România au anunţat că vor achiziţiona autobuze electrice, însă doar unul a organizat licitaţia şi a făcut prima comandă.

Primăria Cluj-Napoca  a organizat deja o licitaţie pentru 30 de autobuze electrice şi a semnat în vara anului trecut un acord-cadru cu firma Solaris, care va livra în luna aprilie primele 11 vehicule. Banii pentru acestea provin din fondurile puse la dispoziţia Clujului de Guvernul Elveţiei. Celelalte autobuze vor fi cumpărate din fonduri europene. Preţul unui singur autobuz electric ajunge la o jumătate de milion de euro, fără TVA.
 
 
Între timp, reprezentanţii municipalităţii s-au răzgândit şi au anunţat că vor suplimenta următoarele comenzi. Astfel, în loc de 19 autobuze, câte urmau să ajungă în următoarele loturi, vor fi achiziţionate 30. 
 
„Noi am decis să luăm mai multe autobuze electrice pe fonduri europene. Iniţial a fost vorba să luăm într-o primă fază 11, apoi încă 19, dar până la urmă am decis să mai luăm încă 30”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea.
 

 
 

 
Pe lângă autobuzele electrice, Clujul a cumpărat 15 autobuze diesel Mercedes articulate, lungi de 18 metri. În plus, în prezent se derulează o licitaţie pentru alte 60 de autobuze diesel, de această dată clasice, lungi de 12 metri. Primăria mai are deschise alte două licitaţii. Astfel, la începutul anului a demarat procedura de achiziţie pentru 22 de tramvaie, pentru care ar urma să se plătească aproximativ 227 de milioane de lei, dar şi pentru 50 de troleibuze articulate, care vor costa aproximativ 116 milioane de lei, banii provenind din fonduri europene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Banan Crudu
2.04.2018, 16:57:08

Aha. Carevasăzică Clujul poate cumpăra autobuze Mercedes,în timp ce Bucureştiul "duamnei" FiRea cumpără turcisme. Deh...fiecare cu partea Europei care îi este mai apropiată.

+2 (2 voturi)
Cel Mare Scarambeu
2.04.2018, 20:32:34

Domnule Banana,Mercedes nu livreaza decat autobuze fara oameni care sa le impinga pe traseu,de asta PMB a apelat la turci ca aia livreaza autobuzele cu setul complet,oameni pentri impins si cadane care sa faca vant cu evantaiul pe caldura in loc de clima.

+1 (1 vot)
Andone
2.04.2018, 23:58:11

"...din fonduri europene" "...bani dati de Elvetia" In fond o alta forma ascunsa de subventionare ; ei ne dau bani si noi cumparam de la ei.

+1 (1 vot)
Index 4.2
3.04.2018, 03:40:46

Pai nu ai vrea si tu ca Mercedes sa-ti dea bani cu conditia sa cumperi de la ei, sau ai vrea sa primesti bani de la Mercedes si sa cumperi Lada?

+1 (1 vot)
Index 4.2
3.04.2018, 03:39:26

Este vorba de mentalitatea complet diferita a celor ce conduc cele doua primarii, una orienata catre vest, iar doamna Firea, catre Stambul, catre Stambul, din pacate! Fiecare face cat poate, iar coana Firea atata a dus-o bostanul!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările