Cum arată de sus primul parc etnografic din ţară în cel mai recent video

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un video de aproximativ un minut cu Parcul Etnografic Romulus Vuia din Cluj a fost postat recent pe contul de Facebook al Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Imaginile arată de sus Parcul Etnografic, primul de acest gen din ţară din ţară.

„Vă aşteptăm în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, să vă bucuraţi de oaza de linişte şi de verdeaţă, să faceţi o călătorie în timp, printre vechi gospodării transilvănene şi, nu în ultimul rând, să gustaţi din merele noastre eco“, este mesajul ce însoţeşte o înregistrare video ce înfăţişează Parcul Etnografic de sus.

Potrivit site-ului muzeului, Parcul Etnografic „Romulus Vuia” este primul muzeu în aer liber din România, înfiinţat la 1 iunie 1929, ca secţie a Muzeului Etnografic al Ardealului, printr-o hotărâre a Ministerului Cultelor şi Artelor din acea vreme.

Cel care a pus bazele parcului a fost etnograful Romulus Vuia. Acesta propusese ca unele gospodării rurale originale să fie aduse pe dealul Hoia, dar să fie locuite de ţărani. Ulterior, lucrurile s-au schimbat.
Primele gospodării aduse, până în anul 1940, au fost: o casă din Vidra (1929), o stână din Poiana Sibiului împreună cu ciobanul şi 75 de oi (1930), Troiţa din Lupşa (1931), o gospodăria din Telciu (1932) - donaţia locuitorilor comunei Telciu şi o şura maghiară din Stana (1936). 

Filmul a fost făcut de Alin Morea, colaborator voluntar al Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET), şi George Ciupag, muzeograf la MET

Mai puteţi citi:

Colecţia neconvenţională expusă într-o şură: canapea din rumeguş, masa din gheaţă - o poveste cu şase artişti, flori de nu-mă-uita şi Brâncuşi

EXCLUSIV Crăciunul care atestă primul dans românesc în Ardeal. Cum au petrecut împreună măcelarii unguri şi români în urmă cu 400 de ani

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite