Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Cum beneficiază unii români de tot confortul, fără facturi şi fără să fie racordaţi la utilităţile publice. „Se poate trăi minunat aşa”

29
20 Jan 2022 04:07:20
Autor: Ştefan Lică
FOTO Unsplash
FOTO Unsplash

Românii ingenioşi au găsit nenumărate modalităţi pentru a-şi asigura confortul de care au nevoie chiar dacă nu au acces la reţelele publice de utilităţi. Nu le lipsesc curentul electric, căldura şi apa potabilă, chiar dacă sunt la zeci sau sute de kilometri de oraş.

Moda caselor la ţară a prins şi mai mult contur începând din anul 2020, când întreaga Românie s-a aflat într-un lockdown dur timp de două luni şi jumătate, între lunile martie şi mai. Obligaţi să-şi petreacă ziua întreagă între patru pereţi, mulţi dintre ei au decis că este momentul fie să se mute şi să trăiască în case spaţioase, cu curte, fie măcar să-şi construiască o casă de vacanţă.
 
Mai de voie sau de nevoie, unii dintre ei s-au văzut puşi în faţa unor provocări, în condiţiile în care de cele mai multe ori casele de la ţară sau cele din pustietate nu sunt racordate la reţelele publice de utilităţi. Problema a fost pusă pe pagina de Facebook „Mutat la ţară, viaţa fără ceas”.

„Salutare, oameni dragi! Este cineva din grup care trăieşte off grid? Sunt foarte curios de soluţii concrete şi fiabile pentru curent şi apă! Orice sfat ajută, mulţumesc frumos!”, a lansat provocarea unul dintre membrii grupului. Iar răspunsurile nu au întârziat.
 
„Apă, fântână, sistem fotovoltaic automatizat de 3 kw+generator diesel automatizat de 6 kw
Încălzire: lemne, electric, încălzire apă cu butelie”, a răspuns cineva.
 
„Familie cu trei copii. Trăim off grid de vreo doi ani. Avem panouri fotovoltaice (sistem de 3,5 kw configurat si instalat de noi – 16.000 lei), generator (la nevoie), fântână”, a explicat altcineva.
 
„Eu am în plan pentru curent, o moara de vânt în varianta modernă, există cineva care face aşa ceva şi are comenzi în toată Europa. Nu susţin tăiatul pădurilor sau poluarea de orice fel. Off the grid înseamnă în primul rând comuniunea cu natura şi respectul pentru ea”, a explicat alt internaut.
 
Altcineva a ales să trăiască off grid departe de ţară, în Spania, şi spune că se descurcă fără nicio factură, având însă tot confortul. 
 
„Avem o căsuţă în Spania unde trăim fără nicio utilitate facturată. Două panouri solare sunt suficiente pentru a avea lumină şi un frigider. Nu maşină de spălat sau alte electrocasnice. Apa o aducem cu pompa de la un izvor care are un bazin de colectare (de la peste 500 m distanţa) printr-un sistem de pompe şi furtun, pompele conectându-le la generator. Rezervorul de apă asigură prin cădere apa necesară spălării de mână a vaselor şi apa de la wc.
 
Nu consumăm multă apă dat fiind că locuim acolo mai mult vara şi avem la mica distanţă un lac superb unde facem baie zilnic şi mai spălăm câte o rufă. Nu avem nici internet nici acoperire la telefoane mobile. Avem o parabolică şi televizor, dar nu le folosim. În zilele mai răcoroase ne încălzim cu lemne, avem ceva sobiţe (două) iar lemne sunt suficiente în jurul casei. De gătit gătim la aragaz cu butelie şi la grătar afară (deşi focul deschis este interzis) cu mare grijă în zilele cu vânt puternic. Se poate trăi minunat şi aşa dacă nu eşti sensibil şi subjugat tehnologiilor. Seara o petrecem afară, privim cerul, numărăm sateliţii şi stelele căzătoare. Ziua umblăm hai hui, înotăm, zburăm ocazional (deltaplan sau parapantă) şi citim. Undeva mai sus pe câmp există un loc unde intră semnal şi acolo îmi improvizez un birou când am nevoie de internet.”
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Angajări la compania-gigant care a dus România în top 10 mondial al fabricanţilor de electrocasnice. Salariul mediu oferit
 
Cum arată harta salariilor din România. Unde se câştigă cel mai bine şi unde sunt salarii de mizerie
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Adrian Foanɡă
20.01.2022, 07:37:13

Mda, "tot confortul" cu apa de baut adusa in galeata si spalatul rufelor in lac.

-2 (42 voturi)
Adam Brodetsky
20.01.2022, 09:19:28

nu stiu cum s-o intoarca acum cand colapseaza sistemul

-9 (25 voturi)
Lica Mosu
20.01.2022, 08:04:43

@ Lică . Hm ! Da, UNII au putut ,, ... măcar să-şi construiască o casă de vacanţă.” Cu... ,,panouri fotovoltaice (sistem de 3,5 kw configurat si instalat de noi – 16.000 lei), generator (la nevoie), fântână”, PS Da, ... „Se poate trăi minunat aşa” !! Dar, ... ai socotit și la ce ,,costuri” ??!!

+10 (12 voturi)
imacandi
20.01.2022, 08:11:14

paradoxal dar "intoarcerea" la natura este accesibila doar celor care au"renuntat" la postul bine platit din multinationale.cat mai continuati sa datiasca si sa devina majoritara... aceste exemple de rahat?daca o mana de oameni au aceasta posibilitate,majoritatea covarsitoare a romanilor sunt captivi joburilor slab platite si cutiilor de beton suprapuse cunoscute ca blocuri.ce interes sa aiba statul ca aceasta minoritate sa creasca...cine ar mai fi clientul utilitatilor si platitori de salarii babane pentru institutiile statului?

+12 (16 voturi)
Conductoru'
20.01.2022, 09:12:16

Nimic de zis dar totusi cei cu exemplul din Spania, din ce traiesc?, mananca radacini?, ca pare ca nu muncesc, ne-avand macar internet; probabil au venituri de la oras din inchiriere sau alte afaceri, nu se spune tot adevarul. Si daca traiesti in pustietate fara telefon si fara alta comunicare cu lemea civilizata, nu te saturi de facut mancarea la foc?, nu te saturi de fum?, de nespalare? sau daca te imbolnavesti ce faci? de duci la baba vrancioaia sa-ti scuipe un descantec? Sau mergand mai departe daca ai copii, nu-i duci la scoala?, faci home schooling pe campii, fara alti copii?, o sa cresti niste salbatici! Si la pensie ce-o sa faci? o sa fii tot dandy si sanatos si puternic?, sa mai alergi sa prinzi vreun iepure sau o vrabie sa ai ce manca? Haida-de, astea sunt prostii, merge sa traiesti asa 1 luna doua vara, dar si atunci cred ca te sui pe pereti, omul e o fiinta sociala, nu e facut sa traiasca in salbaticie.

+13 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările