Cum „citim“ gândurile celorlalţi. Avem un sistem special în creier pentru asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţea de neuroni  FOTO Shutterstock
Reţea de neuroni  FOTO Shutterstock

Pentru unii e uşor să intuiască gândurile celor din jur. Ştiu cum să-i „citească“. Rebecca Saxe, un om de ştiinţă de la o renumită universitate americană, spune că există o anumită zonă din creierul fiecăruia dintre noi care se ocupă cu analizarea celorlalţi.

Specialistul în neuroştiinţe de la MIT, o faimoasă universitate americană, Rebecca Saxe spune că fiecare dintre noi avem o zonă în creier care ne permite să interpretăm gândurile/gesturile/intenţiile celorlalţi, dar şi să-i judecăm. Zona se află undeva deasupra şi în spatele urechii drepte şi se numeşte joncţiunea temporo-parietală dreaptă. Oamenii de ştiinţă au botezat-o JTPD. E acea zonă unde ne formăm părerile despre cei din jurul nostru.

„Avem un sistem special al creierului care ne permite să ne gândim la ceea ce gândesc ceilalţi. Sistemul necesită mult timp pentru a se dezvolta treptat pe parcursul copilăriei şi până la începutul adolescenţei, inclusiv. Chiar şi la vârsta adultă, diferenţele din această zonă a creierului pot explica diferenţele dintre adulţi în ceea ce priveşte modul de a gândi despre şi de a judeca alţi oameni“, explică Rebecca în faţa curioşilor veniţi să o asculte la o conferinţă TEDx.

Această zonă este bine dezvoltată la adulţi, nu însă la copii. Acestora din urmă le ia ceva timp până să înţeleagă că altcineva poate crede altceva decât ei. Abia mai târziu, de la 11 ani se poate discuta de reacţii similare cu cele ale maturilor.

În laboratorul ei de la MIT, Rebecca a scanat creierelor celor mici şi a pus întrebări despre ce se petrece în creierele lor pe măsură ce se dezvoltă această regiune.

„Ne-ar plăcea să putem interveni în modul de funcţionare a acestei zone a creierului şi să vedem dacă putem astfel schimba judecata morală a oamenilor. Şi avem un astfel de instrument. Se numeşte Stimulare Magnetică Trans-Craniană sau SMT. Este un instrument care ne permite să penetrăm craniul cuiva cu un puls magnetic, ţintind o mică zonă a creierului şi să destabilizăm temporar funcţionarea neuronilor din acea regiune“, afirmă specialista în neuroştiinţe.

Scopul cercetării sale e să genereze recomandări pentru educaţie despre cum să fie formate generaţii de copii care să aibă judecăţi morale mai drepte.

„Până la urmă, în viaţă nu este vorba despre a înţelege corect oamenii, ci despre a-i înţelege greşit. A-i înţelege greşit, şi iar greşit, şi iar greşit, apoi, după o atentă reconsiderare, a-i înţelege iar greşit“, citează cercetătoarea un scriitor american.

Mai puteţi citi:

De ce există puţine femei-lider în lume. „Ca societate, punem mai multă presiune pe băieţii noştri să aibă succes“

Din cei 190 de şefi de stat, la nivel mondial, doar 9 sunt femei. 13% dintre parlamentarii lumii sunt femei. 15% dintre poziţiile în consiliile de conducere ale marilor corporaţii sunt ocupate de femei. Chiar şi în organizaţiile non-profit, abia 20% sunt femei în funcţii de conducere.

VIDEO Cum te împiedică trecutul să ai succes în viitor. Psihologia timpului şi legătura cu eşecurile din viaţa ta

„Viaţa înseamnă tentaţie. E vorba de slăbiciune, rezistenţă, da, nu, acum, mai târziu, impulsivitate, chibzuinţă, focalizare asupra prezentului şi asupra viitorului. Virtuţile promise cad pradă pasiunilor momentului. Dintre adolescentele care au jurat abstinenţă sexuală şi virginitate până la căsătorie, îţi mulţumim George Bush, majoritatea, 60%, au cedat tentaţiilor sexuale din primul an. Şi cele mai multe nu au folosit metode contraceptive. Promisiuni deşarte“, aşa îşi începe prelegerea TEDx psihologul Philip Zimbardo.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite