Cum depistezi „boala secolului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa Clinicii de Psihiatrie II a declarat că depresia va deveni în 2020 a doua cauză de mortalitate, după afecţiunile cardiovasculare. Peste 2000 de bolnavi de depresie au fost internaţi anul trecut în cele trei clinici de psihiatrie din oraş. Criza financiară a dus la creşterea numărului de depresivi, susţine prof univ. dr. Doina Cosman, şefa Clinicii de Psihiatrie III.

Medicii psihiatri Ioana Micluţia şi Doina Cosman, doi dintre mai buni specialişti în domeniu din România, au dezbătut azi la Cluj, problematica depresei, în cadrul unei campanii de informare care are ca scop încurajarea pacienţilor de a recunoaşte din timp manifestarea bolii.

Potrivit, Ioanei Micluţia, şefa Clinicii de Psihiatrie II, depresia este a patra boală ca răspândire pe glob, la nivel global afectând aproximativ 121 milioane de oameni, catalogându-se ca fiind „boala secolului al XXI-lea”.

„Numai în Europa se estimează nu mai puţin de 50 de milioane de persoane care suferă de această boală. Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de mortalitate, imediat după afecţiunile cariodvascultare. Se poate spune că este boala secolului”, a declarat medicul psihiatru Ioana Micluţia.

Criza a crescut numărul depresivilor

Numai în Cluj, anul trecut au fost internaţi peste 2.000 de pacienţi diagnosticaţi cu diferite forme de depresie, numărul acestora fiind în creştere faţă de anii trecuţi.

„Există o tendinţă de creştere şi la nivelului celor trei clinici de psihiatrie din Cluj, poate şi pe fondul crizei. Criza în România este percepută ca o depresie. Românii nu au speranţa că vor ieşi din criză, iar atunci când iţi pierzi speranţa, avem de a face cu o depresie”, a explicat prof. univ. dr. Doina Cosman, şefa Clinicii de Psihiatrie III.

Stări de îngrijorare fără motiv, sentimentul de a fi copleşit chiar şi de activităţi obişnuite, lipsa apetitului, care duce la scăderea în greutate, insomnii, dar şi creşterea duratei de somn, plâns facil sau toleranţa scăzută la frustrare sunt câteva din cele mai frecvente simtome ale depresiei.

„Depresia poate să apară la orice vârstă, însă vârsta medie este de 32 de ani. Prevalenţa este de două ori mai mare la femei faţă de bărbaţi ”, a mai spus Ioana Micluţia.

„Oribilă e depresia”

În cadrul evenimentului, actriţa Ramona Dumitrean a citit câteva dintre mărturiile celor care au suferit de depresie, însă au fost trataţi.

„Daca te uitai în ochii mei nu găseai nimic. Oribilă e depresia. Teama de orice. Nu ai curaj să respiri. Pur şi simplu e o nemulţumire continuă, nimic nu-i ok. Dorinţa de durere, de autoflagelare e foarte puternică”, a mărturisit Carla Szabo, de meserie designer, care a depăşit depresia prin psihoterapie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite