Cum explică experţii preţurile astronomice ale apartamentelor în Cluj. „Programul Prima Casă susţine aprecierea preţurilor proprietăţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujul conduce în topul oraşelor cu cele mai ridicate preţuri la imobiliare, devansând inclusiv Bucureştiul. Potrivit unui raport de piaţă realizat de Analize Imobiliare (platformă realizată de imobiliare.ro), metrul pătrat util costă în Cluj 1.410 euro, în timp ce în Capitală ajunge la 1.230 de euro.

Preţul apartamentelor din Cluj continuă să crească, iar în trimestrul al treilea a consemnat un avans de 6%, conform datelor prezentate de acelaşi studiu. Aceste creşteri sunt generate în principal de cererea existentă pe piaţă, în condiţiile în care, potrivit datelor INS, salariul mediu în judeţul Cluj este de 2.684 de lei, al doilea din ţară după Bucureşti (3.029 lei). 

Aşa s-a ajuns în situaţia în care în ultimul timp au fost scoase la vânzare şi apartamente cu preţuri cuprinse între 350.000 de euro şi 450.000 de euro. De exemplu, în urmă cu două luni a fost scos la vânzare un apartament cu o suprafaţă utilă de 92 metri pătraţi, la preţul de 450.000 de euro. Catalogat ca un apartament de lux, acesta era situat în apropierea Facultăţii de Ştiinţe Economice, iar potrivit anunţului mai dispunea şi de  două terase de 137 metri pătraţi, respectiv 25 de metri pătraţi. 

Agenţiile imobiliare din Cluj-Napoca au avut în ofertă şi un apartament situat în zona centrală a oraşului cu trei camere şi o suprafaţa utilă de 160 de metri pătraţi la preţul de 430.000 de euro. De asemenea, un apartament ceva mai mic (145 de metri pătraţi) figura în oferte la 360.000 de euro. Preţurile vilelor din oraş pot ajunge să coste milioane de euro, în funcţie şi de zona în care se află.

Boc: „Avem proiecte blocate de circa 300 de milioane de euro”

Primarul Emil Boc susţine că preţurile continuă să urce în primul rând din cauză că mai multe proiecte imobiliare au fost trecute în aşteptare. Fostul premier vorbeşte despre un adevărat cerc vicios. El spune că, în lipsa unei centuri ocolitoare complete, în unele zone traficul este aproape în totalitate blocat, ceea ce face ca multe proiecte să nu poată să fie aprobate.

„Avem 56 de proiecte imobiliare blocate, care ajung la aproximativ 300 de milioane de euro, toate aflate în diverse stadii de analiză de circulaţie pentru că nu sunt alternative. Proiectele sunt din zonele critice în care se presupune că trebuie să existe o legătură cu centura. Dacă nu se realizează conexiunea cu Centura Metropolitană, pur şi simplu nu poţi să desenezi arterele de circulaţie la complexele imobiliare”, a afirmat Boc. Soluţia o reprezintă, în opinia sa, realizarea Centurii Metropolitane, un proiect estimat iniţial la 126,3 milioane de euro pentru care a fost aprobată finanţarea din fonduri UE. 

„Clujul este blocat de Bucureşti pe câteva proiecte majore de infrastructură, care temperează dezvoltarea lui. Şi economică, şi imobiliară, dar şi de trafic. Noi facem parkinguri, benzi dedicate pentru transport în comun, sensuri giratorii, încurajăm transportul în comun, cumpărăm mijloace de transport, dar centurile de ocolire ţin de guvern peste tot în lume”, a încheiat Emil Boc.

Ce spun specialiştii

„Piaţa îsi continuă evoluţia ascendentă şi vedem o accelerare a creşterii preţurilor, mai ales pe segmentul nou, de exemplu la Cluj şi la Bucureşti. Motivele pot fi creşterea economică, a salariilor, dobânzile mici, dar şi creşterea cererii a pus o presiune suplimentară”, a punctat Dorel Niţă, Head of Data & Research în cadrul Imobiliare.ro şi Project Manager Analize Imobiliare.

Subiectul a fost abordat recent şi de preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), Daniel Manaţe. Acesta a făcut referire la Programul Prima Casă, care a făcut ca tot mai multă lume să-şi permită un apartament în rate, de unde ar rezulta şi o creştere a preţurilor în marile oraşe.  

„În opinia mea, dezvoltatorii ar trebui să acorde o atenţie maximă oraşelor „magnet”: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov. Un studiu recent al Băncii Mondiale relevă faptul că aproximativ 3,6 milioane de români intenţionează să se mute în următorii cinci ani, iar 66,5% dintre aceştia ar prefera tot România, cele mai atractive oraşe fiind cele menţionate mai sus. În acest context, Programul Prima Casă pentru 2017, generos alimentat de statul român, nu poate decât să susţină în continuare aprecierea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale şi în 2017”, a spus preşedintele ANEVAR.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite