Cum explică managerul de la „Tribuna” apariţia în paginile revistei culturale a „odei” închinate lui Crin Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ediţia revistei culturale Tribuna, apărută în 16 aprilie, a fost publicat integral pe două pagini, discursul ţinut de preşedintele PNL, Crin Antonescu, la Cluj cu ocazia lansării candidaţilor la europarlamentare. Mircea Arman, managerul revistei finanţate din bani publici, a susţinut că orice revistă culutrală din lume face politică şi că a luat decizia, pentru a exista echilibru, să publice şi discursul lui Victor Ponta.

Revista culturală bilunară „Tribuna”, a cărei editare este posibilă datorită fondurilor alocale de Consiliul Judeţean Cluj, a publica în numărul 229, apărut în 16, discursul susţinut de Crin Antonescu cu ocazia lansării candidaţilor liberali la europarlamentare. Articolul inserat în secţiunea „Eveniment” este intitulat: „Şeful opoziţiei, Crin Antonescu, discurs memorabil la lansarea candidaţilor din regiunea Nord-Vest”. În primele paragrafe ale discursului, Antonescu s-a referit la Mircea Arman, managerul revistei Tribuna, contestat de Uniunea Scriitorilor şi de o mare parte a intelectualilor români: „Vreau să îl salut pe un vechi prieten al meu de pe când eram foarte tânăr, el era şi mai tânăr, pe Mircea Arman, un om care, câţi ştiu asta, este primul român, împreună cu Dorin Tilinca, primul românn care a tradus Heidegger – Sein und Zeit pe când nu avea 30 de ani. Salut! El al dumneavoastră! Îl salut deci pe Mircea Arman (...)”.  Discursul continuă  în notă politică, Antonescu criticând dur corupţia din PSD şi prezentându-şi candidaţii la europarlamentare în regiunea Nord-Vest. Referirea la managerul Arman este singura legată, oarecum, de cultură din discursul preşedintelui PNL. Întrebat de reporterul Adevărul ce legătură are cultura cu un discurs politic, Arman a susţinut supărat:  „Ce apare în revista culurală este prerogativa mea legală şi nu dau socoteală nimănui”. Arman susţine că este prieten cu Crin Antonescu de peste 20 de ani. 

Replica lui Mircea Arman

Mircea Arman, managerul revistei Tribuna, a revenit cu câteva precizări, la o zi după publicarea articolului. „Orice revistă culturală din această lume face politică. Eu am fost pus să conduc această revistă şi să-i dau o orientare. Şi pentru a exista un echilibru am decis să publicăm şi discursul pe care-l va susţine domnul Ponta la Cluj. Vreau să vă spun că nu este prima dată când această revistă publică articole pe politică. L-a publicat pe Romoşan (poetul Petru Romoşan-nr) când l-a criticat pe Antonescu. L-am publicat pe Victor Gaetan (unul dintre autorii volumului Pradarea Romaniei –nr)”, a susţinut managerul. De asemenea, Arman a precizat legat de criticile ce-i sunt aduse de Nicolae Manolescu: „Manolescu a vrut să pună un apropiat la conducerea revistei <<Tribuna>> pentru că toate revistele pe care le conduce sunt în faliment. El nu are dreptul să se pronunţe în domeniul filosofiei, el nu-l poate citi pe Heidegger pentru că nu-l înţelege. Eu sunt primul traducător în România a lui Heidegger”. Arman a mai susţinut că afirmaţiile conform cărora ar fi ameninţat un jurnalist sunt false. Legat de concursul pentru câştigarea postului de manager al revistei Tribuna, Arman a arătat: „Contracandidatul meu trebuia descalificat pentru că el nu avea partea de studii economice de care ai nevoie pentru a fi manager. Eu am adus revista pe profit”.  

  

„Ce apare în revista culurală este prerogativa mea legală şi nu dau socoteală nimănui”

MIrcea Arman, managerul revistei "Tribuna"

image

Manager contestat vehement

Mircea Arman a preluat la finalul anului 2012 conducerea revistei „Tribuna“, fondată în 1884 de Ioan Slavici, şi care a devenit, în ultimii ani, cea mai importantă revistă de cultură din Ardeal. 

Problemele au început de la prima ediţie, din 16 ianuarie, a revistei editate sub conducerea clujeanului. Editorialul noului manager, de formaţie filolog, care a făcut apoi studii juridice, a cărui capodoperă autoproclamată este traducerea unui volum de Heidegger, anunţa un an de cotitură în viaţa revistei, „o adevărată revoluţie a conţinutului, rubricilor şi, nu în cele din urmă, a colaboratorilor”. Arman susţinea că „trăim în cea mai tulbure epocă din cultura română” şi-i critica pe intelectuali precum Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, spunând că sunt „mânaţi de sete de putere şi de arghirofilie”.  Articolul lui Arman a fost desfiinţat de preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, într-un articol din România Literară: „Lăsată pe mâna unui diletant, veleitar fără operă şi fără conştiinţă literară, băiat de mingi într-un partid politic, „Tribuna” va deveni o revistă după chipul şi asemănarea noului ei redactor-şef“. 

image

Lupta cu scriitorii: „băiat de mingi într-un partid politic" 

Un grup de scriitori clujeni, Doina Cetea, Ion Mureşan, Marta Petreu, Adrian Popescu, Mircea Popa, au postat pe internet o petiţie în care cer demisia lui Arman „din rândul scriitorimii profesioniste româneşti“, ca urmare a unui interviu acordat de acesta pentru cotidianul.ro, în care ataca din nou personalităţi precum Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici. Academicianul şi criticul literar Nicolae Manolescu s-a arătat contrariat de numirea lui Mircea Arman în fruntea conducerii publicaţiei „Tribuna” caracterizându-l pe acesta ca fiind „un diletant, veleitar fără operă, băiat de mingi într-un partid politic".  „Nu ştiu de unde vorba asta cu ”intelectualii”. Care intelectuali? Nu înţeleg. Sunt unii mai intelectuali decât alţii? Dacă se referă domnul Manolescu la filosofie, care e regina culturii, e de înţeles să vorbească de intelectuali, dar dânsul nu intră în categorie; ce e critica literară decât idee la mâna a zecea etc... şi dacă vom continua aşa nu sunt intelectuali nici juriştii, nici medicii, nici inginerii, economiştii şi toate celelalte categorii care au urmat diferite specializări şi excelează în ele, sunt întelectuali doar dl. Manolescu, Liiceanu, Pleşu, Băsescu, Patapievici şi toţi cei care le cară trena, cei care, în opinia mea, sunt născuţi slugi şi care se vor ofusca foarte tare când vor citi aceste rânduri”, spunea Arman în interviu.

Scandal la o dezbatere

În luna decembrie 2013, la lansarea unei cărţi a juralistului Cornel Nistorescu, Arman a intrat în conflict cu un ziarist clujean pe care l-a ameninţat.  “Nu se poate să se scrie orice despre oricine în presă. Trebuie să plătească jurnaliştii, să se aplice Codul Penal, să se meargă la puşcărie dacă trebuie. Nu pe civil trebuie dat jurnalistul în judecată ci pe penal. Pe Civil dacă îi ceri despăgubire trebuie să plăteşti taxă de timbru! Pe penal e mult mai uşor, îi faci plângere penală, eu sunt avocat domnule, eu ştiu cum trebuie, şi aceşti jurnalişti care calomniază trebuie sancţionaţi, să ia amendă penală, să fie condamnaţi la puşcărie dacă asta merită şi asta decide justiţia” a susţinut  Arman, conform 

clujulcultural.ro.

image

. Un ziarist clujean a susţinut că e uimit ca şeful unei reviste culturale să susţină arestarea jurnaliştilor, moment în care Arman a început să-l înjure şi să-l ameninţe: “Îţi arăt eu, eu fac culturism, am făcut box, ce ai putut scrie de mine, minciuni .Te aştept când ieşi, îţi sparg fălcile” a strigat Arman nervos la culme, conform aceleiaşi publicaţii. În replică, Arman a precizat pentru Adevărul că nu a vorbit astfel cu ziaristul. 

     

Discursul lui Antonescu la Cluj

Crin Antonescu a fost prezent în 12 aprilie la Cluj pentru lansarea candidaţilor la europarlamentare. După discursurile invitaţilor şi ale candidaţilor, a luat cuvântul Crin Antonescu. El şi-a axat discursul pe corupţia din PSD. „Când noi am ieşit dintr-o guvernare din care nu mai puteam opri tăvălugul unui Victor Ponta devenit titirezul baronilor, am dovedit că esenţa noastră nu stă în corupţie sau clientelă şi că acest partid are ceva mai puternic. PNL este un partid apt să practice înţelesul democratic al funcţiei publice. Suntem legănaţi în iluzia că fiind membri NATO, ţară a UE, lucrurile vor merge de la sine, dar v-aţi întrebat cât va mai dura faptul că suntem singura ţară a UE în care există feudalism?"”, a declarat Crin Antonescu. El a mai spus că există feudalism politic, electoral, economic, nu degeaba există termenul de baron, şi, în loc ca premierul să încerce să modernizeze ţara, în a o împiedica să fie alcătuită din feude, acesta "le cântă în strună baronilor", ceea ce înseamnă că România este departe de democraţie, de Europa şi de NATO. Crin Antonescu a afirmat că nici PNL nu e scutit de flagelul corupţiei, dar aceste lucru nu sunt esenţa şi proiectul partidului, aşa cum sunt la PSD. "PNL nu este un partid scutit de flagelul corupţiei, de mecanisme ample de clientelă şi favoritism, dar şansa formaţiunii este că aceste lucruri nu sunt esenţa şi proiectul PNL, aşa cum ne-am convins că sunt esenţa şi singurul proiect al PSD", a adăugat Crin Antonescu.

Citeşte şi

Problemele culturale de la „Tribuna“ se rezolvă cu comisia de disciplină şi cu poliţia   

Managerul revistei culturale „Tribuna“ îi numeşte slugi pe Manolescu, Pleşu, Liiceanu şi Patapievici

FOTO VIDEO Gala de deschidere a TIFF: autorităţile au fost criticate pentru  finanţarea insuficientă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite