Şeful Poliţiei Cluj: „nu trimiteţi copiii cu gadgeturi scumpe la şcoală”. Ghid de supravieţuire pentru noul an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furturi, bullying, droguri, trafic de persoane - sunt cele mai importante riscuri la care sunt supuşi elevii odată cu începerea şcolii, pe 9 septembrie. Reprezentanţii autorităţilor competente au realizat un scurt „ghid de supravieţuire” cu sfaturi pentru părinţi şi elevi.

Cel mai mare risc la care este supus un elev din Cluj atunci când este la şcoală, conform statisticilor Poliţiei, este să-i fie furat telefonul mobil, mai ales dacă este un model foarte scump.
 

43 de infracţiuni au fost comise anul trecut în şcolile din judeţ (35 în şcoală şi 8 în imediata proximitate), mare parte dintre acestea fiind furturi, a explicat şeful Poliţiei Cluj, Mircea Rus.
 

Cea mai bună soluţie de a evita acest timp de infracţiune este „să nu mai meargă copiii la şcoală cu gadgeturi scumpe. Cei care merg să ştie că sunt dispuşi la a deveni victime.” Cei care fură sunt chiar colegii victimelor, arată Rus: „în 22 dintre cazurile de furt, colegii au fost autori”. Şeful Poliţiei aduce un argument în plus în favoarea sfatului său: „Am avut şi situaţii mai grave, în care copii au fost răniţi pentru a li se fura telefonul scump”. 

Furt, bullying, consum de droguri sau trafic de persoane

Declaraţiile au fost făcute, astăzi, la o conferinţă de presă la care au fost prezenţi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Judeţului Cluj, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Agenţiei Naţionale Antidrog, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.  Având în vedere incidentele grave care au avut ca victime minori, autorităţile clujene pregătesc un „ghid de supravieţuire” pentru elevii care încep lunea viitoare şcoala. Mai exact va fi lansată campania de informare destinată creşterii gradului de siguranţă a elevilor ,,10 pentru siguranţă”, în 4 şi 14 septembrie. Elevii vor fi informaţi ce să facă pentru a evita să fie victimele unor cazuri de furt, bullying, consum de droguri sau trafic de persoane. 

Atenţie la exploatarea sexuală pe reţele de socializare

Augusta Bora, comisar-şef coordonator în cadrul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane, a transmis câteva sfaturi elevilor şi părinţilor:
 

„Copiii sunt vulnerabili la recrutarea pe social media. Având în vedere că recrutorii sunt foarte activi pe reţelele de socializare, recomandăm elevilor să nu se întâlnească nesupravegheaţi cu persoane necunoscute. Dacă totuşi se întâlnesc, să informeze întotdeauna un adult unde merg, să prezinte conturile persoanelor cu care vor să se întâlnească părinţilor sau altor adulţi.
 

Un alt fenomen în creştere este exploatarea sexuală pe reţele de socializare. Recrutorii solicită poze cu conţinut obscen, iar tinerii care trimit sunt apoi şantajaţi să trimită materiale mai explicite, care pot fi mai apoi exploatate în reţelele de trafic de persoane.
 

E foarte important ca părinţii să stabilească o legătură de încredere cu copiii. Se va stabili o parolă de siguranţă cu propriul copil, un cuvânt pe care dacă-l aud într-o conversaţie să ştie că fiul/fiica este în pericol. E important acest lucru, deoarece, de multe ori traficanţii permit tinerilor, poate sub ameninţarea armei, să-i sune pe cei apropiaţi şi să le spună că totul este în regulă, pentru a le scădea vigilenţa. Dacă se va spune parola se va şti că este vorba despre răpire sau sechestrare.
 

Mai multe reguli şi sfaturi se găsesc pe pegina de Facebook a instituţiei.

Consumul de droguri de la 14 ani. Ce pot face părinţii

Corina Damian, asistent personal la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj, a susţinut că tendinţa la consumatorii din Cluj este, la fel ca în toată ţara, de scădere a vârstei de debut: „Tinerii între 14 şi 24 de ani reprezintă grupa de risc cea mai vulnerabilă. Avem însă cazuri de consum de la 12 ani. Noi am început cu programele de prevenire din grupa 0”.
 

Cele mai consumate substanţe psihotrope în Cluj sunt canabisul şi etnobotanicele. „Canabisul este în top pentru că există o disponibilitatea pe piaţă. Dacă aş întreba într-o clasă dacă e greu sau uşor de obţinut canabis, mi s-ar răspunde că nu e foarte greu, poate chiar că e uşor de obţinut”, susţine Damian.
 

Numărul de persoane care se adresează Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj este în creştere spune asistentul social, marea majoritate a beneficiarilor serviciilor de consiliere fiind tineri trimişi de organele judiciare.
 

La întrebarea: „ce pot face părinţii?”, Damian răspunde: „Părinţii trebuie să acorde copiilor afecţiune necondiţionată, să îi ajute să-şi construiască stima de sine. Comunicarea defectuoasă în familie, relaţiile inadecvate părinte-copil, lipsa de aprecierea, comparaţiile făcute cu fraţii sau ceilalţi colegi sunt întotdeauna factori de risc. Profesorii ar trebuie să fie modele pentru elevi, să arate disponibilitate, înţelegere şi respect faţă de ei ”.

77 de obiective fără autorizaţie 

Şeful Inspectoratului Şcolar, Valentin Cuibus, a susţinut că în acest moment 12 şcoli cu personalitate juridică respectiv 55 de structuri şi 77 de obiective (o şcoală poate avea mai multe obiective, de exemplu cantina, clădirea şcolii, sala de sport), din cele 630 existente în judeţ, nu au fost autorizate. Cele mai mari probleme sunt cu apa potabilă, canalizarea, grupurile sanitare. Probleme sunt la structurile din mediul rural. Cu toate acestea, şi aceste şcoli vor funcţiona în anul şcolar care urmează. Faţă de anul trecut, numărul şcolilor neautorizate a scăzut cu un procent. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite