Cum a găsit un pădurar epava avionului înaintea autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Argentin. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Iniţial, Ministerul de Interne a anunţat o echipă extinsă de salvatori care a pornit pe urmele celor şapte oameni implicaţi în accidentul aviatic. Peste 70 de pompieri salvatori din judeţele Cluj, Bihor, Mureş şi Alba, alături de echipaje ale jandarmeriei montane şi poliţiei, au fost implicate în procedurile de salvare.

Dacă autorităţile au avut nevoie de o mână de ajutor, aceasta a venit din partea sutelor de săteni care s-au alăturat echipajelor de salvare pentru a găsi victimele accidentului aviatic. Aproximativ 400 de săteni din comunele Horea, din judeţul Alba, şi Mărişel, din judeţul Cluj, au pornit în căutarea epavei avionului.

Declaraţia pădurarului Todea Argentin: cum a murit Adrian Iovan

Unul dintre localnici a declarat pentru „Adevărul” că după ce a văzut ce se întâmplă la televizor, el împreună cu mai multe persoane au hotărât să se alature echipajelor de urgenţă.

Am văzut la televizor ce tragedie se întâmplă, am ieşit în drum şi am vorbit cu alţi săteni să venim ca să le dăm oamenilor o mână de ajutor. Nu am văzut avionul, dar am pornit cu toţii, împreună cu pădurari şi cei de la Salvamont pe munte. Am găsit răniţii la o distanţă mare de avion”, a spus Alexandru Roşu, localnic.

Alexandru Roşu a venit cu mai mulţi consăteni să dea o mână de ajutor


Planul salvatorilor a fost să caute victimele prin intermediul mai multor echipe care au urcat spre vârful muntelui.

Primele imagini de la faţa locului au fost furnizate de Marius Pop de la clubul auto Off Road Transilvania, unul dintre salvatorii care au ajutat ulterior militarii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a ajunge la epava avionului.

„Am mers cu şapte maşini de teren şi am ajuns la un kilometru de locul unde s-a prăbuşit avionul. Localnicii au adus victimele la maşinile noastre, iar noi le-am transportat până la locul unde sunt ambulanţele. Am mers prin pădure pe drumuri forestiere neumblate. Se pot auzi lupii. Zăpada este foarte mare în zonă. Acum am urcat tot echipamentul pentru descarcerarea pilotului Iovan", a declarat Marius Pop, pentru stiridecluj.ro.

După mai bine de opt kilometri până la victime, salvamontiştii au anunţat că operaţiunea de salvare a fost extrem de dificilă din pricina zăpezii, a ceţii şi a întunericului. Codrin Roman, salvamontist la Serviciul Judeţean Salvaspeo Cluj, a precizat pentru „Adevărul” că intervenţia s-a făcut pe întuneric. „Câţiva kilometri poate nu sunt mulţi, dar dacă ţinem cont de condiţii înţelegem de ce a durat atât de mult până am ajuns la răniţi. Din satul Mătişeşti, comuna Horea (Alba), de unde am început să urcăm spre vârf, unde am găsit victimele, sunt opt kilometri”, a spus Codrin Roman.

Încă un ajutor oferit autorităţilor a venit de la un medic rănit în accident care a reuşit să transmită zona exactă în care se află, printr-o aplicaţie de pe telefonul mobil.

Salvamontiştii au reuşit după aproximativ cinci ore şi jumătate să coboare victimele de pe munte, pentru a fi preluate de echipajele de salvare.

Reacţia autorităţilor la accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni a fost criticată de medicul Victor Zota, coordonatorul naţional de transplant.

„E inadmisibil ca au fost găsiţi aşa târziu. Poate erau în viaţă dacă erau localizaţi mai devreme. Am vorbit cu Radu Zamfir (medic rănit în accident - n.r.), care mi-a spus că situaţia este una disperată şi că aşteaptă să fie preluaţi de echipajele de urgenţă. Iovan a fost pentru o perioadă destul de mare conştient”, a declarat Victor Zota.

Autoritătile au anunţat că marţi dimineaţă va începe o ancheta judiciară asupra accidentului, epava rămânând neatinsă.

Potrivit primelor informaţii, în urma accidentului, pilotul Adrian Iovan, alături de o rezidentă de la Institutul Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa.

Aeronava de tip BN2, de mici dimensiuni, a decolat la ora 13.30 de pe Aeroportul Băneasa şi trebuia să aterizeze la Oradea, la ora 16.30.


Pe aceeaşi temă:

Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi Un avion a căzut în Munţii Apuseni şi doi oameni au murit, pilotul Adrian Iovan şi o rezidentă. Salvamontişti din mai multe judeţe, echipaje de ambulanţă şi SMURD, pompieri, dar şi sute de localnici au căutat cele şapte persoane aflate la bordul aparatului de zbor prăbuşit în pădure, printre brazi.

FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni. Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România. Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite