Cum învingi durerea cu simple atingeri. Binefacerile osteopatiei, încă o mare necunoscută pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masaj osteopatic
Masaj osteopatic

O altă faţă a medicinei, puţin cunoscută românilor, poartă numele de osteopatie. Specialiştii o descriu o ştiinţă ce te învaţă să tratezi corpul uman ca un întreg şi dacă apare o durere undeva, atunci trebuie verificate zonele din jur pentru a înlătura şi cauza durerii, nu doar efectul.

”Andrew Taylor Still, medicul ce a fondat osteopatia, spunea că suntem sănătoşi atunci când toate părţile corpului sunt în ordine”, zice Daniela Folodi, unul dintre puţinii osteopaţi din ţară.

Kinoterapeut de formaţie, ea povesteşte că era la o discuţie cu un bun prieten şi coleg care a întrebat-o dacă ştie ce e osteopatia. Cum nu cunoştea prea multe şi cuvântul o intriga s-a apucat de căutat pe internet. ”Ceva din cuvântul osteopat nu mă lăsa să stau liniştită, mai ales că nu ştiam să fie aşa ceva la noi! Şi... am găsit! Prima şcoală de osteopatie din România! Se afla la Sighişoara şi este coordonată de medicul Dan Mezei şi profesorul şi osteopat Gianluca Ceino din Italia, directorul şcolii de osteopatie din Urbino. Aşa am început studiile şi am avut norocul să întâlnesc cei mai extraordinari profesori!”, povesteşte Daniela.

În opinia ei, osteopatia este o artă a cărei frumuseţe constă în faptul că se bazează pe creaţia perfectă a naturii care este corpul uman. ”Osteo” în limba greacă înseamnă ”structură”, iar ”path” înseamnă ”calea”, deci tradus ar veni „calea spre structura care echilibrează corpul uman”, îi redă starea de bine, adaugă specialista.

”Ce face osteopatia? Studiază, diagnostichează, intervine şi tratează probleme de mobilitate a articulaţiilor, veşnicele dureri de spate, a muşchilor, disfuncţii ale organelor interne. Din punctul de vedere al osteopatului, corpul uman este studiat ca un întreg ce se găseşte într-o strânsă interdependenţă, unde totul colaborează de sus în jos şi de jos în sus. Anatomia şi iar anatomia este fundamentul cunoaşterii unui osteopat, biomecanica corpului şi fiziologia temeinic studiate îl ajută la diagnosticarea exactă şi repunerea în stare de echilibru a corpului”, afirmă Daniela.

Această latură a medicinii ajută în tratarea durerilor de spate, în patologii ale coloanei vertebrale, ale aparatului musculoscheletal, în tratarea durerilor de cap (cu ajutorul uneia dintre ramurile osteopatiei care se numeşte osteopatia craniosacrală).

”În osteopatie nu există contraindicaţii! Este o medicină naturală, aplică metode dulci de tratament fără efecte secundare. De obicei, copiii suportă cu plăcere intervenţia unui osteopat. Ajută la calmarea copilului pentru a avea un somn liniştit, în torticolis, astm, otite, infecţii ale căilor respiratorii etc.

În timpul sarcinii, corpul femei suportă o mulţime de transformări. Durerile de spate, de picioare, abdominale, dureri de cap pot fi îndepărtate într-o întâlnire cu un osteopat. Specialistul te poate ajuta să te simţi <uşoară>, să simţi o stare generală de bine. Mama se relaxează, iar uneori, dacă e nevoie, putem repoziţiona bebeluşul dacă poziţia lui nu e tocmai cea naturală pentru naştere. Bebeluşul poate beneficia de o primă şedinţă cu un osteopat imediat după naştere, ceea ce îl ajută la o repoziţionare după trauma naşterii. În Franţa şi alte ţări, osteopaţii sunt recunoscuţi, lucrează în spitale, clinici, iau parte la naşteri, se ocupă imediat de bebeluş”, explică Daniela Folodi.

Mai puteţi citi:

Cum se montează corect scaunul auto pentru bebeluşi. Specialiştii explică într-o simulare video greşelile clasice făcute de majoritatea părinţilor şoferi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite