Cum este mituit un ziarist de către un primar de provincie din România. „taxa de protecţie“: 500 de lei lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Matiş va fi judecat în stare de libertate. FOTO: Arhivă
Viorel Matiş va fi judecat în stare de libertate. FOTO: Arhivă

Primarul PSD din comuna clujene Beliş, Viorel Matiş, a recunoscut că a plătit un jurnalist clujean pentru a nu scrie articole critice despre el, dar a susţinut că ar fi fost constrâns şi ameninţat. Procurorii au invocat mai multe articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, concluzionând că „simplul fapt că au fost publicate articole critice nu poate fi considerată o ameninţare”.

Primarul comunei Beliş, Viorel Matiş (PSD), trimis în judecată zilele trecute, pentru dare de mită este acuzat că a plătit un jurnalist clujean pentru ca acesta să nu mai publice ceea ce edilul consideră „articole denigratoare” despre el. Dosarul a apărut după ce jurnalistul l-a denunţat pe primar.

„În perioada septembrie -noiembrie 2017, inculpatul  Matiş Viorel, urmare a apariţiei în mass-media - „Ziarul Clujean” şi „Info Huedin”, a unor materiale defăimătoare la adresa sa, l-a contactat pe autorul lor, martorul  D.I.V. şi i-a propus încheierea unor contracte de publicitate remunerate cu Primăria comunei Beliş pentru a renunţa la publicarea pe viitor a unor astfel de articole”, se arată în rechzitoriu. 

Jurnalistul a formulat denunţul, iar din 29 noiembrie 2017 s-a autorizat supravegherea video, audio şi prin fotografiere (înregistrare ambientală) a activităţilor primarului comunei Beliş, inclusiv prin amplasarea tehnicii necesare asupra denunţătorului. Tribunalul Cluj a încuviinţat măsurile pentru 30 de zile şi apoi le-a prelungit succesiv până în luna aprilie. 

Taxă de protecţie: 500 de lei lunar

Ulterior depunerii denunţului, primarul şi jurnalistul s-au întâlnit în mod repetat,  începând cu sfârşitul lunii noiembrie 2017, într-un restaurant. Primarul i-ar prezentat cele două modalităţi în care se putea face plata: achitarea unei sume din fondurile primăriei pentru activităţi de publicitate sau achitarea unei sume de către primar din banii acestuia. Pe 21 decembrie 2017, s-a „optat pentru varianta achitării unor sume de către primar , din banii proprii, câte 500 lei lunar”, se arată în rechizitoriu.   Prima tranşă a fost plătită la ieşirea din restaurant: 1.000 de lei, „taxa de protecţie” pentru 2 luni, sumă pe care jurnalistul a ridicat-o.

În 3 martie 2018, după o nouă întâlnire la restaurant, primarul a mai plătit o tranşă: 200 de euro. Este momentul în care s-a realizat şi flagrantul.  „Confirmăm că Viorel Matiş, primarul din Beliş, a fost prins în flagrant de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie în timp ce încerca să cumpere cu bani tăcerea unui reporter INFO Huedin şi Ziarul Clujean”, s-a arătat într-un mesaj pe paginile de Facebook ale celor două publicaţii. 

Apărarea primarului

Inculpatul a recunoscut că a dat bani, dar a susţinut în apărarea sa că ar fi  fost constrâns de jurnalist să facă aceasta. Procurorii au respins această apărare aducând mai multe argumente: primarul l-a sunat şi a insistat să se întâlnească cu martorul; primarul i-a propus să nu mai publice articole defăimătoare la adresa sa, oferindu-i sume de bani în acest sens; primarul „nu a fost interesat în fapt de publicitate şi nici nu a discutat cu martorul aceste aspecte”.

În plus de aceasta, în rechizitoriu se arată că „Problemele prezentate de către martorul – denunţător în articolele publicate sunt concrete, punctuale, reale – carenţe în activitatea primăriei”

Ce spune Convenţia Europeană a Drepturilor Omului 

Procurorii au invocând, de asemenea, prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului privind libertatea de exprimare. „Curtea Europeană a subliniat că presa joacă un rol important în investigarea persoanelor publice, care datorită rolului lor, trebuie să accepte o doză mai mare de critică decât persoanele private. În ceea ce priveşte limitele criticii admisibile, ele sunt mai largi cu privire la un funcţionar public care acţioneaza in calitatea sa de persoana publica, decât cu privire la un simplu cetăţean”, s-a mai arătat în rechizitoriu. Procurorii au mai notat că „articolele publicate de martorul denunţător nu conţin nimic ofensator, cu caracter personal,  la adresa inculpatului, ele având o bază factuală, referindu-se la aspecte concrete din activitatea primăriei, respectiv a primarului.” 

„Simplul fapt că au fost publicate articole critice nu poate fi considerată o ameninţare”

Procurorii mai susţin: „simplul fapt că au fost publicate articole critice nu poate fi considerată o ameninţare la adresa inculpatului, în lumina celor mai sus prezentate. De altfel inculpatul în cazul în care se considera lezat în mod nejustificat, avea posibilitatea de a acţiona pe căi legale,  inclusiv prin depunerea unor plângeri penale. După cum am arătat, inculpatul cunoştea caracterul ilicit al faptelor sale, în cursul realizării „flagrantului”, în data de 3 martie 2018, inculpatul  nu a recunoscut faptul că a dat  suma de bani denunţătorului”. Viorel Matiş va fi judecat în stare de libertate. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite