Cum se montează corect scaunul auto pentru bebeluşi. Specialiştii explică într-o simulare video greşelile clasice făcute de majoritatea părinţilor şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scaun auto pentru copii  FOTO: blog.autoeconom.ro
Scaun auto pentru copii  FOTO: blog.autoeconom.ro

Testele de impact ale specialiştilor demonstrează că un copil de 4 ani este de 5 ori mai în siguranţă să călătorească într-un scaun auto poziţionat cu spatele spre direcţia de mers. Această poziţionare reduce riscul accidentării cu 96%, puţin mai mult faţă de 77%, cât se spune că este riscul accidentării în cazul poziţionării scaunului auto cu faţa spre direcţia de mers.

Poliţiştii recomandă folosirea scaunelor auto gândite şi confecţionate special pentru copii până când ei depăşesc înălţimea de 150 de centimetri. ”Până nu ajunge la înălţimea de 150 de centimetri, copilul tău trebuie să călătorească într-un sistem de siguranţă pentru copii pasageri”, atenţionează reprezentanţii IPJ Cluj.

În alegerea scaunului auto, părinţii sunt sfătuiţi să ţină cont de înălţimea şi greutatea copilului, de specificaţiile tehnice recomandate pentru scaunul auto, nu doar de preţ.

”Copilul trebuie poziţionat cu spatele până când acesta ajunge la înălţimea sau greutatea limită superioară admisă de producătorul scaunului auto, chiar şi până la împlinirea vârstei de 4 ani. Copilul poziţionat cu faţa spre direcţia de mers are 40% şanse să fie accidentat grav, în timp ce, poziţionarea copilului cu spatele spre direcţia de mers scade şansele la 8%. La un impact cu o viteză de 50 km/h, asupra copilului poziţionat într-un scaun auto cu faţa spre direcţia de mers, se exercită o greutate aplicată la nivelul gâtului de până la 300 de kilograme, pe când, într-un scaun auto poziţionat cu spatele spre direcţia de mers, greutatea exercitată asupra gâtului este de 50 kg”, explică specialiştii de le blogul autoeconom.ro, o platformă online creată în Ardeal, dar extinsă la nivelul ţării. A fost făcută după model nordic şi îi ajută pe şoferi să găsească cele mai bune şi ieftine service-uri auto în toată ţara.

Într-o postare, preluată cu acordul lor, aceştia argumentează de ce se recomandă poziţionarea scaunului auto cu spatele la direcţia de mers:

”În cazul unui accident frontal în care copilul tău se află într-un scaun auto poziţionat cu faţa spre direcţia de mers, gâtul, zona capului şi coloana vertebrală se află într-un mare pericol datorită forţei uriaşe care se exercită asupra acestora. Acest lucru îi poate provoca o paralizie permanentă sau chiar moartea. Cu spatele spre direcţia de mers. În acest caz, într-un impact, presiunea exercitată asupra capului, gâtului şi coloanei vertebrale va fi considerabil mai mică deoarece forţa va fi dispersată pe o zonă mai mare a corpului. Dacă poziţionezi copilul cu spatele spre direcţia de mers, reduci riscurile producerii unor accidentări periculoase şi a morţii cu peste 90%”.
image

Explicaţiile sunt la un test de impact făcut la 50 de kilometri pe oră FOTO: blog.autoeconom.ro 

Aceştia dau exemplul ţărilor nordice, unde cazurile de copii răniţi în accidente rutiere este foarte mic pentru că părinţii aşează scaunul auto cu spatele spre direcţia de mers. În Norvegia există un Consiliu Norvegian pentru Siguranţa Traficului (The Norwegian Council for Road Safety), iar acesta a dat publicităţii o statistică potrivit căreia niciun copil cu vârsta sub 10 ani nu şi-a pierdut viaţa în urma unui accident rutier în 2015.

Pentru o şi mai bună înţelegere, mai jos puteţi vedea un video explicit:

Cum să poziţionezi scaunul auto pentru copii în aşa fel încât riscul de rănire în caz de accident să fie minim

Ce spun statisticile de pe glob

Cifrele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu sunt încurajatoare când vorbim de accidente rutiere. Acestea sunt  principala cauză de deces în rândul adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 17 ani. ”Leziunile suferite în urma accidentelor rutiere sunt a patra cauză principală de deces în rândul copiilor cu vârsta peste 5 ani. Iar din totalul de copii decedaţi în urma unui accident rutier (0-19 ani), 38% au fost pietoni, 36% au fost pasageri ai autovehiculelor, 14 % ciclişti şi alte categorii de participanţi la trafic”, subliniază reprezentanţii IPJ Cluj.

Mai puteţi citi:

Ce să faci înainte să-ţi duci maşina la service şi cum să scapi de cheltuielile neprevăzute. Mici detalii pe care nu toţi le ştiu

Site-ul care te ajută să-ţi repari ieftin maşina. Făcut după model danez

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite