Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Cum a pierdut o adevărată avere peste noapte cel mai bogat român. Paguba e de patru miliarde de dolari

10
25 Jan 2022 16:55:49
Autor: Ştefan Lică
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

Daniel Dines, considerat cel mai bogat român, a pierdut o mulţime de bani în mai puţin de un an. În acest interval, românul care a ridicat de la zero o companie de apartament şi a făcut-o să valoreze zeci de miliarde de dolari, a pierdut o adevărată avere.

Daniel Dines a devenit cunoscut în SUA după ce compania sa, UiPath, a crescut într-o perioadă scurtă de timp şi a ajuns să valoreze zeci de miliarde de dolari. Dines, alături de un apropiat, a ridicat practic de la zero UiPath, companie pornită dintr-un apartament şi care a devenit în doar câţiva ani lider în America în automatizări de software.

Totuşi, după listarea la bursa americană, UiPath a pierdut teren, iar odată cu asta a fost afectată şi averea lui Dines. 

Astfel, acţiunile producătorului de software de automatizare s-au depreciat cu 25% de la începutul acestui an, de la 43,1 dolari pe acţiune la aproximativ 32,6 dolari pe acţiune în şedinţa din 25 ianuarie 2022, un nou minim istoric, notează Business Magazin. 

Potrivit sursei citate, UiPath a pierdut 5,3 miliarde de dolari capitalizare de la începutul acestui an ajungând la preţurile curente la o valoare de piaţă de 17,4 miliarde de dolari.

Daniel Dines, alături de Marius Tîrcă, a pus bazele UiPath, prima companie românească de peste un miliard de dolari. FOTO Arhivă Adevărul
 
La această evoluţie, deţinerea lui Daniel Dines, CEO şi cofondator al companiei, este de circa 3,6 miliarde de dolari, după ce la listarea din 21 aprilie 2021, când UiPath a închis la 70 de dolari, investiţia lui Dines era de circa 7,7 miliarde dolari.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Românca lăudată de Steve Jobs care înainte nu avea bani de mâncare şi chirie, iar acum are o companie de un miliard de dolari EXCLUSIV
 
Povestea fabuloasă a românului care a fost aproape să-l asasineze pe Ceauşescu, fără să ştie. Cum a reuşit să traverseze Oceanul şi să trăiască visul american 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

john pope
25.01.2022, 17:38:05

De fapt a pierdut ce nu avea.

+4 (12 voturi)
Goss Mike
25.01.2022, 19:07:54

LOL! probabil ca esti dintre cei care si acum isi ia salariul cash de la casierie pentru ca n-are incredere in banci .

-1 (15 voturi)
VuAd
26.01.2022, 08:08:35

@Goss Mike . Probabil tu esti unul dintre acei oameni care nu stiu diferenta dintre lichiditati si capitalizare.De asta si minusurile alea. Iti explic eu in doua randuri . -Lichiditatea reprezintă capacitatea unui activ de a fi convertit în numerar rapid şi cu impact redus asupra valorii activului -Capitalizarea de piață a unei companii reprezintă valoarea absolută a unei companii, egală cu valoarea unei acțiuni a acelei companii înmulțită cu numărul de acțiuni. Ma rog poate tu esti unul care crede ca Jeff Bezos pur si simplu are 200 miliarde de dolari cash sub saltea ..........

+5 (7 voturi)
Just Joe
25.01.2022, 19:12:21

Si nu este normal ? Valoarea actiunilor in companiile listate la bursa variaza incontinuu, uneori spectaculos si brusc, asa ca nu e nici o mirare. Si asta nu inseamna ca "a pierdut" banii. Aceia sunt bani virtuali pana in clipa in care te decizi sa iti vinzi share-urile. Larry Ellison, de exemplu, a "castigat" recent, intr-o zi, cateva miliarde - daca el, ca fondator, mai are de exemplu 250 milioane de actiuni, si ele s-au valorizat cu 10 dolari, a "castgat" 2.5 miliarde. Asta nu inseamna insa ca el chiar a castigat acei bani - daca se apuca sa vanda masiv din actiunile lui, si, evident, se afla (este obligatoriu sa declari tranzactiile), valoarea actiunilor scade urgent. La fel de bine, daca UIPath merge bine anul acesta, "valoarea" lui se poate aprecia cu 5 miliarde in cateva saptamani sau luni ! Incetati cu titlurile astea aberante, click-bait-uri !

+6 (6 voturi)
actul 1 gong
25.01.2022, 21:00:16

Actiunile in bransa software au volatilitate mare. Faptul ca valoarea de bursa a scazut nu este un indiciu concludent. Sunt multe firme ridicate de investitori, cu multe miliarde, apoi ei isi vand actiunile, pleaca cu castigul spre alta investitie. Din pacate, asta este jocul bursier. Nu inseamna ca produsele UiPfad sunt proaste. Vor mai exista variatii de cotare, dar nu spectaculoase.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările