Cum ar putea fi schimbată clima Saharei. Specialiştii cred că o parte din deşert ar putea fi redată oamenilor şi agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mare deşert al lumii, Sahara, ocupă o suprafaţă aproximativ egală cu cea a SUA. Foto: wikipedia.org
Cel mai mare deşert al lumii, Sahara, ocupă o suprafaţă aproximativ egală cu cea a SUA. Foto: wikipedia.org

O echipă de cercetători de la Universitatea din Illinois, SUA, a publicat rezultatele unui studiu din care rezultă că instalarea panourilor solare şi a eolienelor în deşertul Sahara ar putea avea un impact important asupra frecvenţei precipitaţiilor, ceea ce ar duce la schimbarea climei din această zonă a globului.

Cel mai întins deşert de pe suprafaţa pământului ocupă aproape în întregime nordul Africii, pe o suprafaţă aproximativ egală cu cea a Statelor Unite ale Americii. Deşi în prezent este un mediu ostil vieţii, cu o vegetaţie săracă şi cu o densitate redusă a populaţiei, lucrurile nu au stat dintotdeauna aşa.

Acum câteva zeci de mii de ani, în locul deşertului se întindea o savană având o floră şi o faună specifică, dar şi numeroase râuri şi lacuri, secate între timp. Regiuni întinse erau locuite şi cultivate de oameni, aşa cum demonstrează un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Huddersfield, ale cărui rezultate au fost publicate de Science Daily.

.

Procesul de deşertificare a zonei s-a accentuat în ultimii 10.000 de ani, iar specialiştii susţin că deşertul se extinde şi avansează cu aproximativ un kilometru în fiecare an.

O rază de speranţă

Procesul este însă reversibil, susţin oamenii de ştiinţă. Potrivit BBC, un grup de cercetători de la University of Illinois, a publicat de curând un studiu în care prezintă modul în care oamenii ar putea acţiona pentru a schimba clima, cel puţin în anumite zone ale deşertului. 

oaza sahara foto commons.wikimedia.org

Oamenii de ştiinţă cred că o bună parte din deşert ar putea fi remodelată, ajungând să aibă vegetaţie precum oazele din prezent. FOTO: commons.wikimedia.org

Aceştia susţin că instalarea unor panouri solare şi a eolienelor în Sahara ar putea avea un impact important asupra frecvenţei precipitaţiilor, ceea ce ar duce automat la schimbarea temperaturilor şi la dezvoltarea vegetaţiei. Un astfel de model prezentat de oamenii de ştiinţă arată schimbările care ar surveni dacă pe o suprafaţă de circa 9 milioane de kilometri pătraţi din Sahara s-ar instala panouri solare şi eoliene.

„Rezultatele modelului nostru arată că, la scară largă, panourile solare şi eolienele din Sahara ar putea dubla cantitatea de precipitaţii, în special în Sahel, acolo unde cantitatea de precipitaţii ar putea fi între 20-500 de milimetri pe an”, susţine dr. Yan Li, coordonatorul echipei de cercetători de la Universitatea din Illinois. Ca urmare, a adăugat Yan Li, vegetaţia ar creşte cu 20 de procente. 

Autorii studiului susţin că panourile solare reduc efectiv reflectarea luminii solare de la suprafaţă, prin intermediul efectului albedo. Acest lucru conduce la creşterea precipitaţiilor cu 50%.

Astfel, pe lângă aportul de energie verde adus de aceste surse de energie regenerabilă, ţările sahariene ar avea o serie întreagă de beneficii, în special în domeniul agriculturii, care ar deveni mai competitivă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite