Cum a reuşit o cercetătoare nevăzătoare să devină un astrofizician de renume. Revoluţionara metodă a sonificării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrecea ore în şir uitându-se la stele şi minunându-se de existenţa lor. Motiv pentru care Wanda Diaz Merced s-a făcut astrofizician. În urmă cu 20 de ani, o boală i-a furat vederea şi şansa la cariera pe care o visa. Oameni de bine au dezvoltat o metodă prin care cifrele şi datele din analizele astrofizicienilor devin sunete. Şi astfel i-au redat viaţa înapoi.

„Corpul se schimbă în timp. Oricine se poate trezi într-o zi cu o dizabilitate. Ce se întâmplă atunci cu cercetătorii care ajung în situaţia asta? Se vor simţi excomunicaţi, excluşi, aşa cum m-am simţit eu? Noile metode ştiinţifice ne ajută să ne dezvoltăm în funcţie de interesele noastre, şi nu de abilităţile corpului nostru“, mărturiseşte Wanda Diaz Merced, o femeie îndrăgostită până peste cap de stele care s-a făcut astrofizician. În urmă cu 20 de ani, o boală i-a spulberat speranţele şi visele de viitor: a orbit.

Cu greu şi cu ajutorul cercetărilor care au creat o metodă ingenioasă a depăşit momentul şi şi-a reluat munca.

„Până când nu s-a găsit această metodă inovativă nu mi-am recăpătat încrederea că pot fi un membru de folos, în domeniul unde am muncit atât de mult ca să ajung“, povesteşte ea la conferinţa celor de la TEDx, organizată în Vancouver în februarie, anul acesta.

Wanda şi-a început prezentarea la TEDx cu povestea unei supernove care a eliminat în doar o secundă atâta energie câtă eliberează Soarele în 10 zile. Iar în momentul în care are loc explozia – transformarea stelei – sunt eliberate în spaţiu o mulţime de radiaţii gamma care pot fi măsurate de astronomi şi care nu pot fi văzute cu ochiul liber. În schimb, cercetătorii pot vedea, pe hârtie, o porţiune minusculă din spectrul electromagnetic al acestora. Datele acelea, nenumăratele cifre din analizele astronomilor au fost „traduse“ în sunete de mai mulţi cercetători.

„Astfel am reuşit să fac fizică la nivelul celor mai buni fizicieni folosind sunetul. Procesul se numeşte sonificare“, explică Wanda.

Ca oamenii din sală să o înţeleagă le-a pus să asculte o melodie ce redă pe note intensitate luminii şi pe care o puteţi asculta în video-ul de mai jos.

Astrofiziciana e convinsă că folosirea sunetului în astronomie va contribui enorm la dezvoltarea ştiinţei.

„Cred că ştiinţa e pentru toată lumea. E a oamenilor şi trebuie să fie accesibilă tuturor pentru că suntem cu toţii exploratori“, încheie aceasta.

Mai puteţi citi: 

VIDEO Cum te împiedică trecutul să ai succes în viitor. Psihologia timpului şi legătura cu eşecurile din viaţa ta

„Viaţa înseamnă tentaţie. E vorba de slăbiciune, rezistenţă, da, nu, acum, mai târziu, impulsivitate, chibzuinţă, focalizare asupra prezentului şi asupra viitorului. Virtuţile promise cad pradă pasiunilor momentului. Dintre adolescentele care au jurat abstinenţă sexuală şi virginitate până la căsătorie, îţi mulţumim George Bush, majoritatea, 60%, au cedat tentaţiilor sexuale din primul an. Şi cele mai multe nu au folosit metode contraceptive. Promisiuni deşarte“, aşa îşi începe prelegerea TEDx psihologul Philip Zimbardo.

Cum să fii un bun manager. Sfaturile unui trainer NATO şi NASA: „Atunci când cineva pleacă dintr-o companie, de cele mai multe ori pleacă din cauza şefului“

„Un lider conduce oameni şi manageriază lucruri - bugete, programe. Repet: manageriază lucruri“, le-a spus Jim Bagnola, un faimos şi apreciat speaker în domeniul leadershipului mondial, managerilor ardeleni veniţi să caute soluţii eficiente ca să-şi sporească afacerea. Acesta a oferit trainiguri reprezentanţilor NASA, NATO, Siemens, Motorola, Shell Oil Company, Serviciile Secrete ale SUA, Departamentul Forţelor Aeriene, Hotelurile Marriott.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite