Cum se face România de râs în lumea academică europeană: doctoranzii celei mai mari universităţi din Ardeal sunt chemaţi acasă din lipsă de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 200 de doctoranzi ai UBB la universităţi din UE au rămas fără bani de aproape trei luni.FOTO:Adevarul
Circa 200 de doctoranzi ai UBB la universităţi din UE au rămas fără bani de aproape trei luni.FOTO:Adevarul

Având de recuperat, din februarie, circa 15 milioane de euro de la Ministerul Muncii pentru burse, Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) şi-a anunţat doctoranzii de la instituţiile de învăţământ din Europa - circa 200 de persoane - că nu le mai poate asigura finanţarea.

“Doctoranzii noştri din străinătate au fost informaţi, ieri, că Universitatea nu le mai poate susţine financiar stagiul. Astfel, cei care nu pot să se întreţină pe cont propriu vor fi nevoiţi să se întoarcă în ţară”, a susţinut Laura Irimieş, purtătorul de cuvânt al UBB.

Doctoranzii UBB din străinătate au primit ultimele burse în luna septembrie, iar cei din ţară, în octombrie. În total, este vorba despre circa 600 de persoane. Bursele pentru doctoranzii din ţară sunt de  1.800 de lei, respectiv 3.600 de lei pentru cei din străinătate, circa 200 de persoane, a precizat Irimieş.

Unde sunt banii


“Pe baza proiectelor depuse pe programul POSDRU pentru dezvoltarea resurselor umane, UBB trebuia să primească încă din februarie circa 60 de milioane de lei, adică vreo 15 milioane de euro, de la Autoritatea de Management, adică de la Ministerul Muncii. Noi am plătit din fondurile universităţii respectivele sume, însă acum, fiind final de an, s-au terminat banii universităţii pentru astfel de proiecte. Nu mai avem de unde să acoperim aceste chltuieli”, a precizat Irimieş. 

Niciun răspuns de la autorităţi 

Procedura UE prevede că UBB implementează din fonduri proprii aceste proiecte câştigate prin POSDRU, iar apoi cere rambursarea de la autoritatea de management (Ministerul Muncii în acest caz), banii trebuind să fie recuperaţi între  45 şi 90 de zile. UBB are cereri de rambursare din luna februarie, suma totală fiind de 60 de milioane de lei. “Am tot aşteptat bani de la autoritatea management, dar nu am primit niciun răaspuns”, a mai susţinut Irimieş. 

Ce se întâmplă cu doctoranzii

Irimieş a susţinut că, conform unei scrisori trimise de rectorat, doctoranzii pot să-şi continue studiile în străinătate atunci când situaţia financiară va permite. "Această clauză e prevăzută în situaţiile în care doctoranzii nu sunt vinovaţi de întreruperea studiilor, şi este clar cazul de faţă", a susţinut purtătoarea de cuvânt.

Deşi premierul Victor Ponta a anunţat, la începutul lunii decembrie, că fondurile POSDRU au fost deblocate, acest lucru nu se vede la nivelul instituţiilor. “La noi nu s-a îmbunătăţit nicicum situaţia după ce s-au deblocat fondurile POSDRU”, a mai declarat purtătoarea de cuvânt a UBB.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite