Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Cum s-a spulberat faima armatei ruse. „Au făcut o greşeală pe care nu o mai făcuse nimeni de 3.000 de ani”

58
25 May 2022 05:56:26
Autor: Ştefan Lică
Imaginile cu coloane de tancuri ruseşti atacate de dronele ucrainiene au ajuns la ordinea zilei în acest război. FOTO Profimedia
Imaginile cu coloane de tancuri ruseşti atacate de dronele ucrainiene au ajuns la ordinea zilei în acest război. FOTO Profimedia

Apreciatul general Cristian Barbu, consilier al ministrului Apărării Naţionale şi fost rector şi comandant al Academiei Tehnice Militare, analizează desfăşurarea războiului de până acum şi explică de ce o armată ca cea a Rusiei nu reuşeşte să facă progrese notabile în Ucraina.

O dovadă că lucrurile nu merg aşa cum se aşteptau ruşii este faptul că, lucru inimaginabil într-o ţară ca Rusia, analişti politici ruşi, chiar şi unii apropiaţi lui Vladimir Putin, au ajuns să critice armata rusă. „Acest lucru arată că cel mai probabil campania nu a fost dorită şi cerută de Şoigu şi de generali, ci mai sus, direct de către Putin”, spune generalul Cristian Barbu. 
 
Înfrângeri dezastruoase precum cea de la traversarea râului Siverski-Doneţk au arătat nu doar că armata rusă e departe de faima ei, dar şi că ofiţerii ruşi sunt de multe ori depăşiţi de situaţie. „Pe de o parte vorbim de incompetenţă, pentru că eu sunt convins că dacă Putin ştia realitatea din Ucraina nu cred că pornea războiul. Sau dacă îl pornea, îl pornea altfel şi nu cred că numai după mintea mea. Ei au făcut şi o greşeală pe care nu o mai făcuse nimeni de 3.000 de ani. Au pornit atacul inclusiv din Belarus, unde nu aveau nimic în spate, logistică, susţinere. Belarusul nu i-a susţinut, iar ei au rămas cumva rupţi de bazele din Belarus. Pe de altă parte, au plecat ca la defilare, cu tancurile pe autostradă, goneau cu viteză să vădă care ajunge primul la sosire, parcă erau la liniuţe”, consideră generalul Barbu.
 
Generalul enumeră câteva erori uriaşe din seria de gafe ale ruşilor: „Primul exemplu este cu coloana aceea infinită de aproape 60 de kilometri cu tot felul de mijloace militare. Coloana a stat neclintită preţ de o săptămână, ceea ce e o greşeală fantastică. Apoi, desantul aerian de la aeroportul de lângă Kiev a fost iar o greşeală extraordinară. Bomboana de pe prăjitură a fost cu crucişătorul Moskva”.
 

Incompetenţa îi costă pe ruşi

 
Totul se învârte în jurul incompetenţei ruşilor şi a incapacităţii de a obţine informaţiile corecte şi de a  analiza situaţia aşa cum trebuie. El a comentat şi moartea misterioasă a unor oligarhi ruşi, dar şi arestarea unor generali căzuţi în dizgraţia lui Putin.
 
„Deci, fie n-au avut informaţii şi atunci a trebuit să facă ceva, dar au dovedit incapacitatea lor de a duce profesionist acest război. Şi în al doilea rând, probabil că au fost unii pe acolo să zică: domne, ne mor oamenii, nu ştiu ce. Adică să ridice puţin glasul, şi probabil că i-a anihilat şi tocmai în faza de început ca să creeze frică pe parcurs. Toată lumea să zică: «uau, uite ce pot să păţesc şi eu. Să mă astâmpăr, să îmi văd de treabă»”, explică generalul.
 
Generalul Cristian Barbu consideră că mare parte a ofiţerilor ruşi au o pregătire superficială. FOTO Arhivă personală
 
În ce priveşte mult lăudatele arme ale ruşilor, chiar şi acestea şi-au dovedit limitele. Dar chiar şi aici, în multe cazuri, se poate vorbi tot de eroare umană şi de limitele ofiţerilor superiori şi a militarilor neinstruiţi. 
 
„Rusia mai are arme serioase, dar nu foarte multe. Unele sunt chiar moderne, dar încă neprobate. Însă degeaba spui:  «domne, am o rachetă, nu încape în Piaţa Roşie, atât de mare e! » Poţi s-o ai, dar dacă înainte să zboare se distruge, tot de pomană te lauzi cu ea. Poate că avioanele lor sunt bune aşa cum se laudă ei, dar atunci piloţii nu sunt foarte instruiţi în acest moment. Pot să am cea mai tare armă din lume, dar dacă nu ştiu să o folosesc la capacitate sau sunt puţin mahmur când o folosesc, o folosesc degeaba. La ruşi e o problemă cu această calitate a oamenilor şi pentru că nu s-au instruit suficient. Tot aşa, crucişătorul Moskva putea fi apărat, dar ei nici măcar nu şi-au dat seama cum au fost atacaţi. Nu au crezut că pot fi atacaţi aşa. E adevărat că în vremea aceea faţă de acum Neptunul pe care l-au folosit ucrainenii nu prea era bine pus în evidenţă, i-a surprins un pic. Dar ruşii aveau toate mijloacele la îndemână să se apere, nu aveau voie să fie loviţi pentru că aveau toate instrumentele necesare pentru a determina tot ce se apropie de ei pe o rază destul de mare şi să ia contra-măsuri”, adaugă generalul Barbu. 
 

Autosuficienţă gen «lasă, băi, că ştim noi cum.» 

 
Însă înfrîngerile nu pot fi puse doar pe seama ofiţerilor superiori ruşi. O parte mare din vină le revine ofiţerilor ruşi de clasă medie, care au arătat o slabă pregătire în momente precum cel de la traversarea râului Siverski-Doneţk
 
„Sunt unii ofiţeri de clasa medie ca pregătire şi ca şi cunoştinţe noi care au fost puşi în fruntea unor detaşamente mari de tip batalion sau poate regrupare de batalion care nu şi-au dat seama cum este războiul modern. Ce s-a întâmplat acolo cu atatatea tancuri cu atâţia oameni pierduţi, aproape 400 de oameni, este o catastrofă pentru ei care vine din conducerea aceea locală de acolo. Omul acela nu a avut informaţia că este aşteptat pe toate planurile de către inamic. Poate că tactica a fost corectă să se treacă râul, dar nu au avut informaţia şi nu a corelat cu tot ceea ce trebuia să coreleze înainte. Ruşilor le trebuia sprijin aviatic, cu totul alt tip informaţii. Comandantul de acolo pur şi simplu a greşit complet, şi-a arătat incompetenţa. Şi este al treilea caz pe care eu îl văd ca fiind din categoria ofiţerilor cu grad superior nu bine pregătiţi sau cu autosuficienţă. Războiul nu se câştigă numai spunând că eşti rus”, punctează generalul Barbu.
 
Concluzia nu poate fi decât una singură. „Par uşor neinstruiti, par neatenţi, au chestia asta de autosuficienţă, gen  «lasă, băi, că ştim noi cum.»  Aceea este autosuficienţă, pentru că ei aveau cu ce să distrugă rachetele alea. Dar ori că erau prea întârziaţi, ori dormeau, ori că erau băuţi, cert este că au greşit fantastic”, subliniază generalul.
 
Şi ca şi cum nu ar fi fost suficient că armata rusă a comis câteva greşeli impardonabile, Rusia pare tot mai izolată şi nici măcar Belarus nu pare interesată de soarta războiului.  O dovadă a izolării este şi faptul că pe 9 mai, la sărbătoarea aşteptată de o întreagă Rusie, Putin nu a avut niciun invitat străin, iar discursul său a fost unul modest. Şi ar mai fi ceva, crede generalul Barbu.
 
„După cum l-am văzut pe Putin, probabil nu a fost într-o formă fizică suficient de stabilă încât să îi permită să invite şi pe alţii. Era posibil şi să se descopere faptul că nu e in toate forţele lui fizice. Şi chestia asta mă duce cu gândul că s-ar putea să se apropie acea intervenţie chirurgicală sau ceva. Putea să îi cheme foarte bine, să arate întregului glob că are susţinători şi nu e singur pe pământ. Dimpotrivă, a arătat că e singur pe pământ. Lukaseko e cel care a fost muştruluit puternic de Putin pentru faptul că n-a susţinut acţiunea militară nici măcar cu logistică”, a spus el.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Educaţia sub bombe: drama elevilor şi profesorilor ucraineni nevoiţi să înveţe în teroare
 
 
Ce ajutor a oferit România Ucrainei şi ce ar mai putea face. Un general explică de ce nu am trimis armament Kievului
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

Florin Frid
25.05.2022, 07:35:05

Rusia numai sperie pe nimeni,doar pe putinei.....Pacat de terenul ocupat de poporul asta primitiv,cu resursele lor se asigura bunastarea Europei. Rusii ca toate popoarele slave au in ADN doar expansiune si cucerirea de noi teritorii

+22 (24 voturi)
mythbuster two
25.05.2022, 07:36:56

Lasa ca in curind isi vor face aparitia "iecspertii" forumului gen Chix files,Dobitocan Felationan,Daniel Preda aka Victor Nagy cel precac si altii (ca pe de-alde fara Rost,Mel nu-i bagam in seama-ei fac parte din categoria 'hai sa ridem cu Stan si Bran"-,he,he,he) care ne vor "iecsplica" cit se poate de "doct" ca nu-i vorba decit de "propaganda ucrainiana si occidentala" ca armata rusa e "bine mersi", e doar "o schimbare de strategie", ca in curind tot sudul Ucrainiei va fi ocupat, ca nebunul de la Kremlin e bine mersi si ca toata "operatia militara speciala" merge, "iecsact" dupa plan. E mare scirba provocata de un razboi declansat in mod inutil de un psihopat care a si inghitit, se pare minciunile lui Beseda&comp cum ca ucrainienii "nu sunt un popor unit", ca "totul va cadea in Ucrainia in decurs de citeva zile:armata, guvern presedintie" si ca "majoritatea poporului ucrainian ii va primii cu flori" pe ocupanti. Dar si mai mare e scirba provocata de acesti "analisti" si chibitzi lipsiti de suflet si de omenie care arunca toata vina pe ucrainieni si pe occidentali(care evident profita) de parca doar ei sint vinovati si de ce..pt ca ucrainienii NU mai vor in uriasul cotetz numit comunitatea euro-asiatica;tot mai multi au reusit sa ajunga in Vest si sa vada cum se traieste acolo. Si bat cimpii fara sa accepte faptul ca CEL MAI BUN agent al NATO si al destabilizarii Rusiei e groparul ei, tzarul (ras)Putin. Spor la treaba "analistilor"!!!!si cit mai multa mwie!!!!!!!!!!!!!!

+19 (19 voturi)
Iosif Beltic
25.05.2022, 07:46:49

unii vorbesc dupa rezultate si in viata nu poti sa multumesti pe toata lumea. ar fi mai multe observatii de facut: -nu exista poporul ucrainean e o inventie austriaca/germana sprijinita de polonezii rusofobi. Romania trebuie sa revendice 4/5 din Maramures, Pocutia, izvoarele Nistrului, Transnistria pana la raul Bug-primii au cerut unirea cu Basarabia implict Romania in anii 1917-1918. la 17-18 dec. 1917 are loc un congres la Tiraspol cu Toma Jalba. Lituania are de luat si ea teritorii. Rusia la fel. Polonia la fel -rusii nu trimit pe oricine pe front ci selectiv -asa-zisii primeau bani pentru Sevastopol, pentru tranzitul de gaze, aveau piata de desfacere atat in Est cat si in Vest ... -asa-zisii ucraineni nu mai respectau drepturile etnicilor rusi si desi li s-a atras atentia ei tot salbatici au ramas -asa-zisii ucraineni au primit armament de la germani si de la englezi. acestia sunt tot germani dar unii mai idioti de la atata bautura, ceata, ploaie, uragane, atentate, crime ... boli ca SIDA, diabet .... -asa-zisii ucrainieni opereaza cu drone fiind camuflati de civili. de unde sa stie rusii unii se ascund unii? de aceea bombardeaza tot si impusca ... daca asa-zisii ucraineni tin la populatie si Vestul primeste refugiatii de ce nu evacueaza populatia? -unii oameni au afirmat ca nu au fost lasati sa plece pentru a fi scuturi umane. pe unde treceau salbaticii in al doilea razboi mondial era teroare. germanii stiau asta si i-au folosit -la unii talentul inseamna tupeul, burta plina, sa aiba o opinie bazata pe asa-zise dovezi, rezultate ... in viata de zi cu zi nu ar putea sa danseze o ora dar sa mai desfasoare operatiuni militare -sa stii ce fac altii nu trebuie sa te faca sa fii o epava. daca se poate trebuie sa mai ai activitati care sa te mentina in forma. sa intervii prompt daca poti si daca e cazul. dar cand timpul trece si leafa vine ...! -vasul Moska e posibil sa fi fost distrus din interior, unii poate s-au facut ca trimit rachete sau poate cineva a dezactivat sistemele de aparare. idiotii (englezii) au mai transmis date cu ajutorul satelitilor si inca transmit -rusii nu au interes sa desfinteze statele artificiale Ucraina si Belarus ca sa nu ceava vecinii teritorii -SUA a ajutat si ea sa fie doua state artificile: Panama si Bahamas -englezii/americanii (si o parte germani) au fugit ca lasii pana si din Irak. acolo ar fi trebuit sa existe statul Kurdistan dara daca nu cer unirea cu Germania etnici kurzi nu sunt ajutati. ar fi avut iesire si la Marea Mediterana si la Golful Piersic

-31 (37 voturi)
imacandi
25.05.2022, 07:48:13

suntem satui de specialisti care vinn sa ne spuna unde greseste armata rusa,,dar nu explica nimeni cum ar trebui sa se apere ucrainenii si cum sa-i impinga dincolo de granita..deocamdata se pare ca rusii inainteaza chiar daca pas cu pas .cred ca numarul combatantilor va conta cum de multe ori in istorie a contat.

-17 (23 voturi)
mythbuster two
25.05.2022, 07:49:53

Si ce vrei, ca ucrainienii saracii sa-si divulge planurile asa in public?!?Nu ajunge cita mizerie au facut rusnacii?!?!Deocamdata lasa-i pe ucrainieni sa lupte pt ca au de luptat si au reusit sa-i faca de ris pe nenorocitii aia,au destui lideri de valoare. Desigur ca factorul uman superioritatea numerica conteaza pina la urma insa mai conteaza si armamentul si strategiile si conducerea operatiunilor, si moralul;poate mai mult decit superioritatea numerica a nenorocitilor alora de rusnaci. Si ar fi bine ca un cazul rusilor sa se dovedeasca valoarea de adevar a expresiei "multi da' prosti".

+10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (58)

Modifică Setările