Cum să-ţi organizezi funeraliile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
James Powderly a explicat cum îşi va organiza propria înmormântare
James Powderly a explicat cum îşi va organiza propria înmormântare

Un artist american, fost inginer la NASA, a făcut un atelier de artă digitală, la Fabrica de pensule. Cum ar fi dacă ai putea să îţi construieşti propriul spectacol funerar, aşa cum doreşti tu şi nu cum doresc rudele sau prietenii tăi?

În plus, nici nu trebuie să coste mult, ci doar să fie ingenios. Aceasta este tema atelierului susţinut ieri la Fabrica de pensule de artistul american James Powderly, în cadrul festivalului de artă digitală E-Tribal Art.

Artistul, inginer de meserie, a explicat celor prezenţi la atelier că el deja are un testament în care scrie clar cum vrea să fie tratat corpul său: să fie incinerat, cenuşa să fie amestecată cu praf de puşcă, apoi pusă într-un balon cu heliu. Acesta se va ridica în ceruri, până la punctul în care balonul va exploda. "Aşa voi deveni primul astronaut post-mortem", spune artistul. El a încercat să-i provoace pe cei prezenţi la eveniment să-şi imagineze modalităţi cât mai originale de a-şi organiza înmormântarea, în funcţie şi de contextul cultural din care provin sau pur şi simplu după cum doresc. "Poţi să fii trimis în spaţiu sau cenuşa ta să ajungă în mare sau să ajungă un foc de artificii". Primul care şi-a trimis cenuşa în spaţiu, cu ajutorul unei rachete a fost Gene Roddenberry, "inventatorul" Star Trek. "Partea frumoasă la această formă de artă este că oamenii se simt obligaţi  să-ţi îndeplinească ultima dorinţă. Dacă specifici clar ce vrei, e mai uşor", spune artistul. El a mai prezentat, în cadrul atelierului şi o serie de experiemente pe care le-a realizat în trecut, în care a folosit în special praful de puşcă.

Cine e James Powderly?
James Powderly, născut în 1976 este un artist şi un inginer a cărui operă se concentrează pe crearea de instumente pentru artiştii care realizează graffiti şi pentru activiştii politici, proiectează roboţi şi promovează cultura „open source”. „Fost inginer la NASA, James Powderly a construit, printre altele, un burghiu cu ajutorul căruia sondele ajunse pe Marte pot lua mostre de sol. Inginerul s-a săturat de locul său de muncă a lăsat totul baltă şi s-a apucat de artă digitală şi virtuală”, povesteşte despre el Istvan Szakats, unul dintre organizatorii festivalului de artă digitală E-tribal. A fost nominalizat la premiul Transmediale. În prezent, predă un curs despre newmedia la univerisitatea din Seul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite