Cum sărbătoreşte Clujul cei 700 de ani de oraş liber: paradă spectaculoasă în centru şi proiecţie de lasere şi lumini pe biserica Sfântul Mihail

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 19 august, se împlinesc 700 de ani de când Clujul a fost declarat oraş liber de către regele Ungariei Carol Robert de Anjou. Aniversarea va fi sărbătorită în cadrul Zilelor Culturale Maghiare printr-o paradă spectaculoasă pe străzile din centru, concerte, spectacole şi o proiecţie de lumini şi lasere pe clădirea bisericii Sfântul Mihail.

Balázs Gergely, organizator principal al Zilelor Culturale Maghiare (14-21 august) din Cluj, explică, într-un scurt interviu ce ar fi bine să ştie clujenii despre 19 august 1316 şi care sunt atracţiile din weekend ale evenimentului.

De ce e important momentul 19 august 1316 în istoria Clujului?

Data de 19 august 1316 este, practic, ziua de naştere a oraşului Cluj, sau, altfel spus, ziua în care Clujul a renăscut ca oraş liber prin Diploma de privilegii acordată oraşului de regele Carol Robert de Anjou. Prin acest act, regele şi-a arătat recunoştinţa faţă de sprijinul acordat de locuitorii Clujului în lupta sa cu seniorii locali şi le-a acordat acestora o serie de libertăţi importante, cum ar fi dreptul de a-şi alege singuri judele şi parohul sau cel de a deţine pământuri în împrejurimile oraşului. A fost un moment în care, prin libertăţile acordate, Clujului i s-a recunoscut în mod oficial rolul politic şi economic important pe care îl juca în regiune şi, în acelaşi timp, o dată care a marcat începutul unei perioade istorice prospere pentru oraşul nostru.

Mulţi clujeni nu ştiu ce se petrece/sărbătoreşte zilele acestea în oraş. Ce ar trebui să se întâmple ca semnificaţia data de 19 august 1316 să fie mai cunoscută?

Cred că e important să cunoaştem moştenirea istorică importantă a oraşului nostru şi, dincolo de asta, a comunităţii în care trăim. De fapt, una dintre mizele principale ale Zilelor Culturale Maghiare, încă de la începutul proiectului, a fost, dincolo de promovarea culturii clujene şi a caracterului ei multicultural, crearea unei comunităţi unite, dincolo de vârstă, etnie, confesiune religioasă sau apartenenţă politică. Cred că acest ideal poate fi atins tocmai prin cunoaşterea istoriei noastre, a moştenirii noastre culturale şi a paşilor importanţi din trecut care au dus la formarea comunităţii clujene.

Cu ce vine nou ediţia din acest an a Zilelor Culturale Maghiare?

Vom avea, vineri seara, o paradă spectaculoasă care va porni de la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu înspre Piaţa Unirii, urmată de o sărbătoare în centrul oraşului, cu demonstraţii de dans şi lupte şi cu 700 de sticle de şampanie pentru cei 700 de ani ai oraşului Cluj.
În aceeaşi seară, de la 22.10, va avea loc o proiecţie unică de video mapping pe zidul Bisericii Sfântul Mihail. Va fi unul dintre evenimentele cele mai spectaculoase ale verii clujene şi ne dorim ca un număr cât mai mare de oameni să fie prezent în Piaţa Unirii. Alte noutăţi importante sunt noua scenă de pe strada Potaissa şi evenimentele din curtea Muzeului de Artă.
Zilele Culturale Maghiare vin şi cu 30 de concerte pe trei scene. Anul acesta am reuşit să aducem mai multe trupe tinere, care acoperă o paletă mai mare de genuri muzicale. Încercăm, ca în fiecare an, să acoperim o arie largă de evenimente, potrivite pentru toate tipurile de public. Avem spectacole de teatru, proiecţii de film, dezbateri, lansări de carte, expoziţii, tururi ghidate ale obiectivelor turistice din oraş, demonstraţii de gătit, experimente de realitate virtuală şi multe altele. Cu siguranţă, fiecare clujean va găsi în programul Zilelor Culturale Maghiare din acest an evenimente de care să se bucure din plin.

Ce recomandări le faceţi clujenilor, şi numai, pentru weekend?

De neratat sunt evenimentele de vineri seara, cu sărbătoarea din Piaţa Unirii, o reprezentaţie de gală în aer liber a Operei Maghiare de Stat şi, mai ales, proiecţia de video mapping pe zidul Bisericii Sfântul Mihail, despre care vorbeam ceva mai devreme. Apoi, avem concertele de sâmbătă şi duminică seara, de pe scena mare din Piaţa Unirii, cu Ákos, respectiv Omega, o trupă care a făcut istorie în muzica maghiară şi europeană a ultimilor 50 de ani şi care va cânta pentru prima dată la Cluj.

Sâmbătă dimineaţa vom avea o demonstraţie de gătit în Curtea Liceului Teoretic Apáczai Csere János, iar de la 18:00 un concert jubiliar emoţionant al foştilor membri ai formaţiei Camerata Transsylvanica, la Colegiul Academic.
Invităm publicul să vină, pe tot parcursul weekend-ului, pe strada Kogălniceanu şi pe strada Potaissa, unde vor putea simţi atmosfera de festival, dar vor putea experimenta şi o mulţime de activităţi, de la olărit până la trasee Segway (n. r. cursă cu obstacole în curtea Liceului Bathory Istvan din centru) şi de la spectacole de dans până la degustarea de diferite produse specifice bucătăriei maghiare.

 

Mai puteţi citi:

Încep Zilele Culturale Maghiare. Ce recomandă organizatorii la aniversarea a 700 de ani de când Clujului e oraş liber

Evadare în trecut. De Zilele Culturale Maghiare, o stradă din Cluj se transformă într-un sat medieval cu cavaleri, căruţe de epocă şi carusel din lemn

Zilele Culturale Maghiare la Cluj: 8 zile, peste 500 de evenimente, peste 30 de spaţii din Cluj

Cu ce îşi momeşte cel mai colorat festival al Clujului participanţii de toate vârstele: cinema în aer liber, sufragerie urbană, ”Frăţia inelelor”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite