Scapă de stres cu ajutorul mobilului! Aplicaţia cercetătorilor clujeni care a stârnit interesul psihologilor din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare asociaţie de psihologie din lume, Asociaţia Psihologilor Americani, evaluează o aplicaţie pentru telefoane mobile dezvoltată de specialiştii clujeni. Aceasta îi ajută pe oameni să treacă peste emoţii negative precum depresie, stres, furie, anxietate, panică. „Pastila psihologică” este o inveţie unică în lume concepută la Cluj.

Eşti la serviciu şi ai de predat un proiect peste câteva ore. Faptul că şeful vine din 15 în 15 minute să  te întrebe cum merge treaba sporeşte încordarea şi eşti din ce în ce mai stresat. Tensiunea este aşa de mare încât munceşti din ce în ce mai lent şi faci greşeli.  Ce e de făcut? Răspunsul la această întrebare l-au găsit psihologii clujeni de la International Coaching Institute (ICI), din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB). Ei au dezvoltat aplicaţia „PsyPills” pentru telefoane mobile şi tablete. Aceasta oferă, rapid şi eficient, soluţii de specialitate pentru a trece peste situaţia dificilă.

Cum funcţionează

Primul pas pe care trebuie să-l urmaţi este să  alegeţi dintr-o listă de emoţii negative care va apărea pe ecranul telefonului: depresie, anxietate, panică, nervozitate,  vinovăţie, invidie, nostalgie etc. Această listă are la bază MoodWheel (roata stărilor emoţionale – n.r.), care a fost pusă la punct pe baza unor vaste studii internaţionale. „Dacă accesăm aplicaţia într-un moment în care ne simţim stresaţi legat de termene strânse, într-o primă fază vom fi informaţi despre ce poate să facă aplicaţia pentru noi şi ce nu poate. Apoi, ca şi atunci când ne adresăm medicului, aceasta ne solicită o serie de informaţii cu valoare diagnostică asupra stării noastre subiective (ce fel de emoţie simţim, cu ce intensitate) şi a pattern-urilor (modelelor –n.r.) de gândire pe care le avem”, explică Oana David, coordonatoarea proiectului şi directoarea executivă a International Coaching Institute.

„Ştim că sunt soluţii psihologice la suferinţa emoţională care funcţioneaza, doar că acestea ori nu ajung la cei care au nevoie, ori uneori ceea ce ajunge în comunitate nu este racordat la evoluţia domeniului.Am vrut să realizăm un sistem intuitiv, uşor de accesat şi de utilizat, care sa fie la îndemâna celor care se confrunta cu stresul”. 

Oana David, coordonatoarea proiectului

În faza următoare, aplicaţia generează o "reţetă psihologică"  în care este prescrisă "pastila psihologică" şi sunt incluse şi recomandările legate de auto-administrarea acesteia. „În acest caz, pastila psihologică ar putea fi <<Îmi doresc foarte mult să termin proiectul la timp şi fac tot ce ţine de mine în acest sens, dar pot să accept faptul că acest lucru nu trebuie neapărat să se întâmple" sau <<Va fi rău, dar nu catastrofal să nu termin proiectul la timp şi voi depune toate eforturile pentru a gestiona situaţia mai bine în viitor>>. Utilizatorul îşi poate seta memento-uri pentru a-şi aminti <<pastila>> în momente-cheie sau o poate printa pentru a o avea la îndemană”, explică Oana David.

Aplicaţia a stârnit interesul Asociaţiei Psihologilor Americani

image

Aplicaţia, lansată la începutul anului trecut, a ajuns în atenţia specialiştilor din cea mai mare asociaţie de psihologie din lume.  „În urma cu aproximativ o lună, aplicaţia a intrat într-un proces de evaluare a Asociaţiei Psihologilor Americani (APA), pentru a fi recomandată. Ne bucură, dat fiind prestigiul APA”, a declarat Oana David. APA este cea mai mare asociaţie de psihologi din lume, având aproape 130.000 de membri - cercetatori, educatori, medici, consultanţi şi studenţi. În urmă cu câteva zile, aplicatia PsyPills a fost premiată cu „Premiul de excelenţă” în cadrul Salonului ProInvent 2014, eveniment care a reunit la Cluj cele mai importante invenţii ale cercetătorilor din România.

„În situaţii de stres, tindem să ne formulăm dorinţele în termeni rigizi, de tipul <<trebuie neapărat>>, <<nu aş putea suporta>>, <<ar fi groaznic>> etc. şi să reacţionăm pe baza lor cu reacţii emoţionale negative disfuncţionale (stres) şi comportamente dezadaptative (ne izolăm social, suntem iritabili etc). Astfel, prin schimbarea modului în care ne raportăm la situaţie (practicarea unor afirmatii raţionale), ne vom schimba reacţiile emoţionale, comportamentele fiziologice la aceasta, în unele funcţionale care sa ne ajute să o depăşim” - Oana David, coordonatoarea proiectului

Pastilele psihologice, unice în lume

„Aplicaţia este unică la nivel internaţional datorita conceptelor inovative utilizate, a formatului şi a abordării validate ştiinţific. În România, cu atât mai mult. Conceptul de <<pastile psihologice>> a fost introdus de către profesorul Daniel David, şeful Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (este marca înregistrată OSIM – n.r.). Formatul care presupune generarea unei prescripţii în care este inclusă <<pastila>> este unic”, explică Oana David.

image

Mecanismul care stă la baza aplicaţiei are la bază studii psihologice deovedite ştiinţitic. „În situaţii de stres, tindem să ne formulăm dorinţele în termeni rigizi, de tipul <<trebuie neapărat>>, <<nu aş putea suporta>>, <<ar fi groaznic>> etc. şi să reacţionăm pe baza lor cu reacţii emoţionale negative disfuncţionale (stres) şi comportamente dezadaptative (ne izolăm social, suntem iritabili etc). Astfel, prin schimbarea modului în care ne raportăm la situaţie (practicarea unor afirmatii raţionale), ne vom schimba reacţiile emoţionale, comportamentele fiziologice la aceasta, în unele funcţionale care sa ne ajute să o depăşim”, precizează clujeanca. Specialista a susţinut că proiectul a pornit din dorinţa de a face soluţiile psihologice validate ştiintific cât mai accesibile în comunitate. „Am vrut să realizăm un sistem intuitiv, uşor de accesat şi de utilizat, care sa fie la îndemâna celor care se confruntă cu stresul”, a explicat David.

Pentru telefoane şi tablete Apple

De la lansare, din ianuarie 2013, aplicaţia a fost  descărcată de 250 de utilizatori de telefoane mobile. În momentul de faţă, aplicaţia funcţionează în engleză şi în română, însă poate fi utlilizată numai cu sistemul de operare iOS folosit de dispozitivele Apple. Cercetătorii clujeni şi-au propus extinderea aplicaţiei pentru a putea fi accesată de aparate cu sistem android sau de pe computer.

Benzi desenate pentru copii stresaţi

Cercetătorii de la şcoala clujeană de psihologie, desemnată în 2011 cea mai bună din România, au realizat un proiect inovativ legat care îi are ca beneficiari pe copii. Asttel, s-a realizat o revistă de benzi desenate şi un  un nou roboţel terapeutic care îi va ajuta pe copii să-şi controleze stările de nelinişte, depresie, furie şi vinovăţie. Acesta se numeşte Retman şi este inspirat din benzi desenate, iar povestea şi poveţele lui nu sunt străine copiilor din grădiniţele Clujului. L-au mai văzut în benzi desenate. Micul robot va juca rolul unui psihoterapeut şi îi va ajuta pe copii să-şi dezvolte o gândire realistă, departe de exagerări inutile şi gânduri nesănătoase.

Citeşte şi

 

FOTO-VIDEO Robotul clujean care îţi scapă copilul de supărare

FOTO VIDEO Desenele animate terapeutice care îţi scapă copilul de supărări

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite