Cunoaşterea limbii maghiare, condiţie pentru ocuparea unui post de şef la Radio Cluj. Tribunalul a anulat concursul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Cluj a emis o hătârâre de anulare a concursului de ocupare a postului de redactor-şef adjunct al Radio Cluj pe motiv că una dintre condiţiile cerute era cunoaşterea unei limbi a minorităţilor entice pentru care postul emite. Angajatul de la Radio care a sesizat instanţa a motivat că prin această condiţie se încalcă Constituţia, contractul colectiv de muncă şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Concursul pentru postul de redactor-şef adjunct la Radio Cluj s-a desfăşurat în luna mai a anului trecut. S-a prezentat un singur candidat,  Rostás Péter István, care a şi câştigat concursul. Mihai Miclăuş, un jurnalist de la Radio Cluj, a vrut să candideze şi el, însă a fost împediecat de faptul că nu cunoştea nicio limbă a minorităţilor pentru care emite postul de radio. 

El a sesizat instanţa şi după aproximativ un an de zile a obţinut câştig de cauză. „S-a admis cerea formulată de Mihai Miclăuş  şi în urma dispoziţiilor date s-a anulat condiţia de participare la concurs privind cunoaşterea limbii uneia dintre comunităţile etnie pentru care emite Radio Cluj. A fost anulat concursul din 4 -24 mai 2012 pentru ocuparea postului de redactor-şef adjunct al studioului teriotrial Radio Cluj, în consecinţă postul a fost vacantat. Hotărârea este definitivă şi executorie de drept“, a declarat Petru Urs, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj.

„Se încalcă Constituţia“

Jurnalistul Mihai Miclăuş a declarat pentru „Adevărul“: „Am vrut să candidez şi eu pentru postul respectiv. Însă au impus condiţia respectivă, de cunoaştere a unei limbi a comunităţilor minoritare pentru care noi emitem, adică maghiara şi ucraineana - pentru că avem o filială care emite din Sighet - tocmai să nu fie nicio problemă pentru Rostas Peter Istvan, care a fost singurul candidat. Condiţia a fost făcută cu dedicaţie. Eu am susţinut în faţa instanţei că se încalcă Constituţia, care arată că limba oficială este româna.

Unul dintre capitolele proiectul managerial trebuia să fie în limba maghiară. Am susţinut că se încalcă astfel Constituţia, contractul colectiv de muncă, Codul Muncii, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Eu sunt tentat să mă înscriu şi-l invit şi pe colegul Rostas Peter Istvan să candidăm în condiţii corecte“.

Concursul a fost organizat când la conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune era director Demeter Andras. La două săptămâni după concurs, Demeter a fost înlocuit. Fostul director nu a putut fi contactat în ciuda insistenţelor reporterului „Adevărul“. Preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras, a susţinut: „Deciziile instanţelor încep să fie derizorii. Dacă va trebui să scrie o ştire în maghiară sau în germană, ce se va întâmpla. Se anulează tot ceea ce înseamnă justiţie“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite