Curiozităţi din ghidul tranzacţiilor imobiliare al celui mai scump oraş al României. Cine a cumpărat cea mai scumpă casă în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la Zilele Clujului  FOTO Primăria Cluj-Napoca
Imagine de la Zilele Clujului  FOTO Primăria Cluj-Napoca

A patra ediţie a ghidului Tranzacţiilor Imobiliare din Cluj-Napoca 2016 a fost lansat şi ulterior publicat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca. Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare în 2016 a fost de aproape 457 de milioane de euro. Luna în care s-au făcut şi cele mai multe, dar şi cele mai valoroase tranzacţii a fost septembrie. 83% dintre tranzacţiile cu proprietăţi au fost finanţate din resurse proprii.

Un ghid al tranzacţiilor imobiliare realizate în 2016 în Cluj a fost realizat de o echipă de evaluatori de la ANEVAR, coordonată de Adrian Vascu, senior partner la firma Veridio, împreună cu reprezentanţi ai Primăriei Cluj-Napoca. Publicat la începutul lunii august, ghidul a fost postat ulterior pe site-ul administraţiei locale unde poate fi consultat gratuit. Este al patrulea an când se realizează un astfel de material complex.

„Materialul se găseşte în mod gratuit la dispoziţia celor interesaţi, care îşi pot realiza propriile analize datorită multitudinii de informaţii găzduite de această serie de ghiduri“, scrie Vascu, în prefaţa materialului.

Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare realizate în 2016 este de circa 457 de miloane de euro faţă de anii 2015 – 358 de milioane de euro – şi 2014 – 284 de milioane de euro. Valoarea totală a tranzacţiilor din 2016 a crescut cu aproape o treime faţă de 2015 şi cu două treimi faţă de 2014.

Ponderea cea mai semnificativă a tranzacţiilor au avut-o apartamentele: 63%.

Preţul mediu dat pe un apartament din Cluj:

2016 – 1.000 de euro pe metru pătrat
2015 – 873 de euro pe metru pătrat
2014 – 836 de euro pe metru pătrat

Curiozităţi despre piaţa imobiliară din Clujul anului 2016

  • strada Bună Ziua – strada cu cele mai valoroase tranzacţii: 14,8 milioane de euro
  • strada Galaţi – strada cu cele mai multe tranzacţii
  • 83% din tranzacţiile cu proprietăţi imobiliare au fost finanţate din resurse proprii
  • cele mai des tranzacţionate apartamente sunt cele cu suprafeţe utile cuprinse între 35 şi 55 de metri pătraţi
  • cele mai multe tranzacţii şi cele mai valoaroase (48 de milioane de euro) au fost făcute în luna septembrie 2016
  • cea mai scumpă casă tranzacţionată a fost în centru, în zona străzii Avram Iancu – 1,4 milioane de euro
  • cel mai scump teren tranzacţionat – în cartierul Între Lacuri: 660 mii de euro
  • cartierul cu cele mai multe tranzacţii – 1.195 – este Mănăştur, cel mai mare cartier al Clujului; tot acolo au fost făcute şi cele mai valoroase tranzacţii – 60,1 milioane de euro
  • cea mai valoroasă tranzacţie a fost realizată de o persoană juridică şi este vorba de o clădire de tip comercial în valoare de peste 4 milioane de euro în zona străzii Tăietura Turcului

Potrivit jurnaliştilor de la Ziarul Financiar, cea mai scumpă casă din Cluj a fost cumpărată de pictorul român Adrian Ghenie. Clujul este cel mai scump oraş din ţară, scrie publicaţia amintită mai devreme citând imobiliare.ro.
 

Mai puteţi citi: 

STUDIU Clujul depăşeşte Capitala în topul oraşelor ce prezintă interes imobiliar

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite