„Daily Mail“, despre invenţia de Nobel a clujenilor: „Sângele artificial, care va putea fi folosit pe oameni, fără efecte secundare, a fost creat în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pungă cu sânge FOTO: dailymail.co.uk
Pungă cu sânge FOTO: dailymail.co.uk

Invenţia cercetătorilor clujeni nu a trecut neobservată în presa europeană. Publicaţia „Daily Mail“ a scris despre importanta descoperire din România subliniind că invenţia ar putea ajuta la crearea de „sânge instant“ care să devină sânge artificial după ce se adaugă apă.

„Scientists invent artificial BLOOD made of water, salt and protein that works in mice“/„Cercetătorii au creat sânge artificial din apă, sare şi proteine pe care l-au testat cu succes pe şoareci“, astfel şi-a intitulat un jurnalist de la publicaţia britanică DailyMail articolul despre invenţia clujeană.

În material se vorbeşte despre faptul că descoperirea cercetătorilor români ar putea ajuta la prevenirea infecţiilor prin donaţii şi că ar suplini lipsurile din băncile de sânge.

Articolul spune că potrivit doctorului clujean Silaghi-Dumitrescu, „spre deosebire de hemoglobină, hemeritrina rămâne stabilă când este expusă la teste fizice şi chimice“. Până acum, cercetătorii nu au reuşit, în eforturile lor, să menţină, în urma testelor chimice şi mecanice, starea de fluid a sângelui artificial. Au reuşit, însă, cercetătorii din Cluj.

„Hemeritrina nu este o substanţă nouă, dar este pentru prima dată folosită în acest scop. Dacă la început se folosea efectiv sângele viermilor marini, acum această proteină este cultivată cu ajutorul unor bacterii modificate genetic şi obţinute în laborator. Soluţia mai conţine apă, săruri, iar în unele preparate se adaugă albumina, o altă proteină, ca agent de protecţie faţă de agenţii de stres“, a explicat doctorul Silaghi-Dumitrescu pentru „Adevărul“.

Dailymail mai arată că sângele de la Cluj a fost testat cu succes pe şoareci şi nu au apărut efecte secundare, dar şi că, citând-o pe Laura Sînpetru de la Softpedia, peste un an sau doi ar începe testele pe oameni.

Articolul britanic mai spune că profesorul Marc Turner de la Universitatea din Edinburgh lucrează la obţinerea unor celule de sânge de tip O-negativ, care să fie un donator universal.

cluj

Vierme de mare FOTO: dailymail.co.uk

Invenţie clujeană de Nobel

O echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj a reuşit cu succes să testeze pe animale o soluţie de sânge artificial unică în lume.

„Produsul ar putea fi folosit în locul sângelui în transfuzii, în cazurile de urgenţă, în accidente sau operaţii unde se pierde o mare cantitate de sânge. (..)
Ceea ce aduce nou produsul nostru este că transportă oxigenul aşa cum o face sângele, este complet steril şi poate fi produs în cantităţi nelimitate, fiind o substanţă de laborator“, a declarat pentru „Adevărul“ conferenţiar-doctor Radu Silaghi-Dumitrescu, şeful echipei de cercetători, care din 2007 lucrează la acest proiect.

Specialistul a ţinut să precizeze că produsul dezvoltat nu ar trebui să rămână în organism mai mult de două  zile, nefiind un înlocuitor permanent al sângelui.

sange artificial cluj



„Rezistenţa la agenţii chimici de stres din sânge este problemă esenţială din cauza căreia au eşuat testele clinice de până acum. Adică, componentele din sânge, precum apa oxigenată, intră în reacţie cu componentele din sângele artificial şi se transformă în otravă. La această rezistenţă s-au mai gândit şi alţii, dar noi am făcut-o ideea primordială a proiectului nostru“, a explicat clujeanul.

În al doilea rând, clujenii au avut ideea să folosescă o proteină provenită din viermii marini. „Noi am avut ideea de a folosi altceva decât materie primă din sânge de animale. Noutatea este faptul că am folosit proteina unor viermi marini, care se numeşte hemeritrină, tot pe bază de fier, ca hemoglobina din sângele nostru, dar care este mult mai rezistentă la factorii de stres“, a precizat Dumitrescu.

Dumitrescu este convins că formula sângelui artificial va aduce un Premiu Nobel, dar este sceptic în privinţa realizării în ţara noastră a acestui obiectiv.

Mai puteţi citi:

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite