Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Dragoş Damian: Salarii nete în România - 584 de euro, Ungaria - 665 şi Bulgaria - 776. Toate planurile PNRR vor fi executate cu vreo o sută de mii de asiatici

77
29 Jul 2021 10:25:11
Autor: Remus Florescu
Dragos Damian crede că vom avea o şi mai mare criză de forţă de muncă. FOTO: Arhivă personală
Dragos Damian crede că vom avea o şi mai mare criză de forţă de muncă. FOTO: Arhivă personală

Dragoş Damian, CEO-ul companiei farmceutice Terapia, face o analiză a raportului dintre costurile angajatorilor pentru angajaţi şi sumele care ajung, efectiv, la aceştia din urma. Astfel, angajatul român ajunge să fie plătit cu cea mai mică sumă comparativ cu alte ţări din Europa de Est.

Redăm mai jos postarea lui Damian: 

„În tabelul comparativ de mai jos din care am exclus Europa de Vest că să evitam depresia, avem ţări din UE şi din afara UE (inclusiv din Uniunea Euro-Asiatica UEA), mai dezvoltate şi mai puţin dezvoltate şi cu structuri diferite de aport la PIB. Şi totuşi, nu au fost alese la întâmplare, ele având un numitor comun: toate se confruntă cu lipsa de resursă umana calificată / necalificată, din cauza unui exod dramatic al forţei de muncă, care crează premise pentru munca la negru şi importul de muncitori din zona asiatică. Unele dintre ţările de mai sus “au noroc” dacă se poate spune aşa, pentru că limba rusă este folosită ca traducător şi pot să atragă resursă umană şi din spaţiul UEA (foarte multă resursă calificată din Belarus şi Ucraina lucrează în Polonia şi începe să migreze şi către Cehia).
Frapează totuşi faptul că deşi România nu are cel mai mare cost total cu salariile (angajat + angajator) – e doar pe locul 5 – totuşi, după redistributia din 2018 pe care multe companii fie nu au aplicat-o fie nu au aplicat-o onest, angajatul rămâne cu cea mai mica remuneraţie netă iar angajatorul plăteşte doar 2,2% cheltuieli cu angajatul. Aşadar, pe de o parte angajatorul este stimulat să investească în ţară datorită cheltuielilor mici, dar angajatul rămâne cu cea mai mică sumă netă în mână din grupul de comparaţie – adică exact ce poate fi mai contraproductiv pentru a reţine şi dezvolta resursa umană.
Probabil că o astfel de analiză este punctul de plecare pentru o reformă salariala sustenabila şi nu promisiuni că vor creşte salariile sau că salariile minime nu vor fi impozitate. În România pur şi simplu nu mai există oameni care să muncească. Toate planurile măreţe din PNRR vor fi executate cu vreo 100 de mii de muncitori asiatici, HORECA vă funcţiona în curând numai cu muncitori asiatici.
România are nevoie să fie condusă strategic pe un orizont de cel puţin 10 ani. Trebuie definite noi sectoare de competiţie industrială în care să atragem investiţii, trebuie patronate de Preşedinţie, Parlament şi Guvern proiecte curajoase “Cumpără Fabricat în Romania”, sistemele de educaţie şi sănătate trebuie curăţate de oligarhiile de partid şi familie care le fac praf resursele, şcoala trebuie legata de piaţa muncii, avem nevoie de un plan serios pentru a salva demografia.”
 
Damian a ataşat la postare următorul tabel:
 
 
Vă mai recomandăm
 
Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: „Cei care aveţi 40-50-60 de ani, nu o să apucaţi pensia, o să muriţi înainte!”
 
CEO-ul Terapia: „Am să mor înainte să şofez Cluj – Bucureşti pe autostradă”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

77 Comentarii

Ionel Marcu
29.07.2021, 10:34:59

Deci și bulgarii au salariul mediu net mai mare decât românii?! De asta ni se tot prezintă clasamente cu salariul mediu brut, unde-i întrecem pe bulgari. Asta confirmă că salariatul român este cel mai jumulit de către stat pentru că statul de tip pesedist are numărul maxim de bugetari, sinecuri, salarii mai mari la stat și atâtea pensii speciale de mii de euro.

-51 (67 voturi)
Dorin Saramet
29.07.2021, 10:42:38

Tabelul este o glumă proastă. Salariul nostru brut nu are nicio treabă cu cele din alte țări, deoarece la noi s-a introdus în brut și partea angajatorului. Spune că la noi din 1.000 Eur ai un net de 584, iar la polonezi 791. Nimic mai fals. La polonezi are 791, dar din peste 1.200 costuri totale. Angajatorul calculează la costul total, nu la brut/net. Atât la noi, cât și în Polonia angajatorul calculează sumele totale, nu brutul. Mă mir cum un om de calibrul dlui CEO poate face asemenea gafe monumentale. Sau poate că vrea doar să denigreze RO.

+6 (14 voturi)
mache
29.07.2021, 10:51:30

@Dorin - Dl. Damian fie posteaza minciuni fie propaganda politica de 2 lei.

-51 (61 voturi)
mache
29.07.2021, 10:50:26

Nu prea stiu de de publicati astfel de minciuni. Dl Damian fie e afectat de COVID fie vrea sa fie politician. salariul mediu net in Romania este la 12.07.2021 de 3492 RON adica 712 EURO. https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/cs05r21.pdf In ceea ce priveste salariul minim conform UE e mai mare ca in ''patriotica'' Ungarie unde se faca garagara: https://topforeignstocks.com/2021/02/24/minimum-wages-across-the-european-union-2021-chart/

-52 (64 voturi)
mache
29.07.2021, 10:55:53

uitati-o si pe asta in cazul in care va plictisiti de povestile Dlui Damian. Net average monthly salary (adjusted for living costs in PPP). Vedeti ca la salariul vs costul vietii Romania e peste Portugalia, Ungaria si Slovacia. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage Ceea ce nu va spune Dl Damian e ca ungurii nu taxeaza munca taxeraza consumul - au 27% TVA.

-55 (63 voturi)

Vezi toate comentariile (77)

Modifică Setările