De la Cambridge la Porto: parcursul unei românce programator peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Beznea este unul dintre milioanele de români care îşi construiesc un  viitor departe de ţară: în prezent, tânăra este programator la Porto, în Portugalia, după ce a studiat şi a muncit la Cambridge, în Marea Britanie. La fel ca mulţi alţi emigranţi, momentan nu ia în calcul o revenire defintivă în România.

Maria Beznea a descoperit informatica în liceu şi spune că n-a fost dragoste la prima vedere. Cu timpul, însă, a devenit tot mai curioasă. Aşa a ajuns, în cele din urmă, la una dintre cele mai bune facultăţi de profil din ţară. 

„Am avut şansa să descopăr programarea încă din liceu, lucrând sub îndrumarea profesorilor şi participând la diverse competiţii şi cursuri informatice. N-am fost atrasă de la început de subiectul ăsta, dar ritmul rapid în care se dezvoltau calculatoarele şi tehnologiile informaţionale mi-a stârnit curiozitatea.

Fiind o decizie destul de importantă, când a venit momentul să mă înscriu la facultate, ştiam că IT-ul e un domeniu de viitor şi că n-aveam cum să dau greş. Având şi opinia câtorva prieteni care deja studiau asta, am ales programarea şi m-am înscris la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din Bucureşti“, spune tânăra.

Excelenţa, în Marea Britanie: fără examene şi multă practică

Maria a studiat în trei ţări: România, Marea Britanie şi Portugalia. Familiarizată cu toate aceste sisteme de învăţământ tehnic, face cu uşurinţă o comparaţie între ele. Românca a avut şansa de a studia în Marea Britanie, la Cambridge, într-un mediu academic ce nu mai are nevoie de prezentări. De altfel, sistemul de învăţământ britanic a fost cel care a impresionat-o cu adevărat.

„Sistemul de învăţământ superior din Marea Britanie te pregăteşte să fii mult mai autonom şi să nu consideri orice ţi se predă ca fiind unica sursă de adevăr. Ai o libertate mult mai mare de gândire, eşti încurajat să-ţi susţii punctul de vedere cu argumente clare, dar şi să-ţi chestionezi sau să-ţi conteşti propriile idei pentru a-ţi dezvolta aptitudinile critice.“ 

Tânăra spune că sistemul britanic pune accentul pe practică şi mai puţin pe teorie. Profesorii din Cambridge încearcă să stimuleze imaginaţia şi originalitatea studenţilor.

„Teoria nu e atât de importantă precum modul în care îţi pui în aplicare competenţele de specializare pentru a rezolva o problemă curentă din domeniul studiat şi capacitatea de a lua decizii practice şi inovative. Drept dovadă, n-am avut examene pe durata masteratului, ci doar studii de caz şi proiecte menite să scoată în evidenţă independenţa în gândire, originalitatea şi creativitatea studenţilor, calităţi potrivite pentru o carieră de succes“, explică Maria.

Însă în Portugalia a găsit un mediu mult mai familiar: „Sistemul de învăţământ portughez e destul de asemănător cu cel românesc, poate cea mai importantă diferenţă fiind faptul că aproape toate 

cursurile studiate aveau ca obiectiv soluţionarea problemelor din domeniul economic şi informatic, dar şi prezentarea metodelor de rezolvare într-un mod productiv şi util.

Cursurile includeau şi multe studii de caz care te ajutau să te gândeşti cum ai putea să îmbunătăţeşti procesele unei organizaţii din punct de vedere tehnic, cum să iei decizii la nivel logistic şi financiar şi cum să colaborezi eficient  cu cei din jur. La fel ca în România, sistemul portughez se concentrează pe pregătirea studenţilor pentru a se putea adapta în viitoarea carieră“.

„La Porto e bine şi e cald“

Maria spune că s-a acomodat rapid în Marea Britanie. Acolo, la fel ca peste tot în lume, românii sunt apreciaţi ca profesionişti. Seriozitatea şi implicarea lor îi face să fie căutaţi de companii: „Românii sunt cunoscuţi că fiind foarte buni în domeniul IT. Îşi fac treaba bine şi sunt serioşi. Nu ştiu cum sunt văzuţi cei care au venit să presteze muncile de jos, dar românii calificaţi şi cu studii superioare, în general, şi IT-iştii, în special, sunt bine priviţi“. Dacă în Cambridge există foarte mulţi străini, iar românii sunt mult mai uşor acceptaţi, există şi zone din Marea Britanie unde naţionalismul post-Brexit se face tot mai mult simţit, explică tânăra. Din acest motiv, numeroşi străini, în general cei mai puţin calificaţi, îşi fac griji serioase în privinţa viitorului lor. 

Imagine indisponibilă

Totuşi, Maria a luat decizia să părăsească Marea Britanie şi a ales să se stabilească în Portugalia. A rămas angajata Studio 24, compania la care a lucrat şi în Anglia, şi doar s-a transferat la filiala portugheză a firmei. A ales Portugalia – şi, în special, Porto – pentru clima blândă şi pentru stilul de viaţă de aici.

„La Porto e bine şi e cald, nu se compară cu clima din Marea Britanie sau din România. Aici nu există iarnă. A fost cumva la îndemână să fac această mutare, mai ales că, de când cu pandemia, la noi la firmă se munceşte în sistem remote (n.r – de la distanţă). Aşa că am decis să mă mut aici şi să mă bucur de o climă cu totul diferită şi de un stil de viaţă pe gustul meu“, spune tânăra.

„Nu mă gândesc să revin în România“

În schimb, îşi vitează familia şi prietenii rămaşi în ţară cât poate de des, însă nu ia în calcul să se întoarcă definitiv în România. „Faptul că mă aflu într-un mediu internaţional şi ajung să cunosc oameni din diverse culturi, să le cunosc poveştile, să mă adaptez la orice situaţie neprevăzută, m-a ajutat să îmi împing limitele, să gândesc mult mai deschis şi, destul de clişeic, să apreciez frumuseţile lumii. 

Oricine are şansa să locuiască într-o altă ţară cred că poate câştiga destul de multe: experienţă profesională, o imensă dezvoltare personală prin testarea potenţialului şi prin încercările la care eşti supus, dar şi o deschidere oferită de îmbrăţişarea altor culturi. În viitor, cel puţin pe termen scurt şi mediu, nu mă gândesc să revin în România“, spune tânăra. 

Cum se traduce succesul în programare

Ca orice programator care se respectă, Maria Beznea utilizează mai multe limbaje de programare, dar lucrează de regulă cu două sau trei. PHP şi JavaScript sunt cele mai folosite în prezent.

„În principal, prefer limbajele de programare moderne, folosite în web development. Am avut ocazia să lucrez cu un limbaj destul de vechi, PL/I (Programming Language One), specific calculatoarelor de tip mainframe, în care eşti destul de limitat din punct de vedere al sintaxei şi al structurilor de date pe care le poţi folosi.

În prezent, utilizez PHP ca limbaj de scripting pe partea de server şi JavaScript pe partea de browser, fiind limbajul fundamental al resurselor web, alături de HTML şi CSS, pentru formare şi stilizare. Chiar dacă e considerat puţin învechit, PHP e un limbaj destul de solid şi sigur din punct de vedere arhitectural, oferind multe funcţionalităţi ce sunt într-o continuă dezvoltare, iar JavaScript e cel mai popular limbaj utilizat în programarea paginilor web ce au un conţinut dinamic“,  a încheiat Maria.

Vă mai recomandăm să citiţi:

EXCLUSIV Românul care a salvat traficul din New York: soluţii pentru aglomeraţia din Bucureşti

A plecat în SUA cu 300 de dolari în buzunar şi a ajuns şef la companii de miliarde. „Cumpăr şi acum cea mai ieftină benzină din cartier”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite